بررسی آلودگی میکروبی انواع شیر و فرآوردههای لبنی پاستوریزه در استان قم
محورهای موضوعی : میکروب شناسی غذایی
محمد رضا ذوالفقاری
1
*
,
ریحانه گائینی
2
,
ناصر کلهر
3
,
محدثه خلیلیان
4
,
محمد حسین رضویان
5
,
محبوبه سلیمانی ساسانی
6
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، گروه میکروبیولوژی
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، گروه میکروبیولوژی
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، گروه میکروبیولوژی
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، گروه میکروبیولوژی
5 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، گروه میکروبیولوژی
6 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، گروه میکروبیولوژی
کلید واژه: شیر, آلودگی میکروبی, فرآوردههای لبنی, پاستوریزه,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: شیر و فرآوردههای آن نقش مهمی در رژیم غذایی انسان و سلامت جامعه ایفا مینمایند. بنابراین توجه به بهداشت آن از اهمیت زیادی برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی میزان آلودگی میکروبی شیر و فرآوردههای لبنی تولید شده در واحدهای صنعتی استان قم انجام شد. مواد و روشها: ، در مجموع 903 نمونه مختلف انواع شیر و فرآورده های لبنی به صورت مقطعی- توصیفی از 10 کارخانه تولید لبنیات در استان قم جمع آوری گردید. تمامی نمونهها به منظور شناسایی آلودگیهای میکروبی با استفاده از روش کشت و آزمونهای بیوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفتند. یافتهها: از نظر کیفی 809 مورد (6/89%) از نمونههای مورد بررسی، دارای کیفیت قابل قبول و 94 مورد (4/10%) دارای کیفیت غیرقابل قبول بودند. در مجموع میکروارگانیسمهای آلوده کننده غیرقابل قبول که بیش از حد مجاز استاندارد در نمونههای مورد بررسی یافت شدند به ترتیب از نظر فراوانی شامل: انتروباکتریاسه (3/6%)، اشریشیا کلی (1/6%)، کپک و مخمر (8/4%)، کلیفرم (7/4%)، باکتریهای هوازی مزوفیل (2/4%) و استافیلوکوکوس اورئوس کوآگولاز مثبت (1/1%) بودند. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که بیشتر محصولات تولید شده در صنایع غذایی استان قم، دارای کیفیت مطلوب یا قابل قبول میباشند. با این وجود، با توجه به آلودگی میکروبی برخی از محصولات کارخانجات و نیز کیفیت غیرقابل قبول آنها، باید اقدامات بهداشتی و کنترلی در راستای حذف آلودگیهای شیر و فرآوردههای حاصل از آن انجام گیرد.