تاثیر عوامل باکتریایی آنتاگونیست جدا شده از باغات پسته روی قارچ آسپرژیلوس فلاووس
محورهای موضوعی : قارچ شناسیسعیده دهقانپورفراشاه 1 * , مهرداد صالح زاده 2
1 - استادیار گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
2 - شیراز- دانشگاه شیراز- دانشکده کشاورزی
کلید واژه:
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: آفلاتوکسین در پسته و انواع مواد غذایی سبب بروز مشکلات و بیماری در افراد می شود. گونه آسپرژیلوس فلاووس بهعنوان تولید کننده مهم آفلاتوکسین گزارش شده است. در این پژوهش عوامل باکتریایی آنتاگونیست از باغات پسته استان یزد جداسازی و میزان خاصیت آنتاگونیستی آن ها روی قارچ آسپرژیلوس فلاووس بررسی شد. مواد و روش ها: جدایه های مختلف باسیلوس و آسپرژیلوس از باغات پسته استان یزد جداسازی و گونه های آسپرژیلوس فلاووس شناسایی شدند. خصوصیات مختلف بیوشیمیایی و مولکولی جدایه های باکتریایی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین خاصیت آنتی بیوزی و تولید آنتی بیوتیک و تاثیر عصاره خارجسلولی، مواد فرار ضدقارچی و سیدروفور جدایه ها روی آسپرژیلوس فلاووس ارزیابی شد. یافته ها: بر اساس نتایج آزمون های بیوشیمیایی و مولکولی، همه جدایه ها از جنس باسیلوس تشخیص داده شدند. سویه Pr 3 با 95 درصد بیشترین تأثیر و سویه های Pr 5 وPr 7 با 50 درصد کمترین تأثیر را روی آسپرژیلوس فلاووس داشتند. نتایج حاصل از آزمون تولید آنتی بیوتیک بهروش کلروفرم نشان داد که جدایه هایPr3 وPr7 بهترتیب با 84/35 درصد و 38 درصد بیشترین و کمترین میزان تولید آنتی بیوتیک را داشتند. در این پژوهش، جدایه های Pr1، Pr2، Pr3 و Pr9 بهصورت معناداری مایع خارجسلولی، سیدروفور و مواد فرار ضد قارچی تولید کردند و سطوح متفاوتی از تأثیر را روی آسپرژیلوس فلاووس نشان دادند. نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش و یافته های سایر محققان، گونه های مختلف باسیلوس و متابولیت های آن ها دارای خاصیت آنتاگونیستی بالایی روی قارچ آسپرژیلوس فلاووس پسته هستند که میتوانند به عنوان روشی با آینده روشن و موثر برای بازدارندگی رشد این قارچ و جلوگیری از تولید آفلاتوکسین بهکار روند.
Background &Objectives: Aflatoxin in pistachios and some other foods and feeeds causes diseases in human and animals. Aspergillus flavus has been reported as an important producer of aflatoxin. In this research, antagonistic bacterial agents were isolated from pistachio orchards in Yazd province, Iran, and their antagonistic properties were investigated on A. flavus isolates. Materials & Methods: Different isolates of Bacillus sp. and Aspergillus sp. were isolated from different pistachio orchards in Yazd. A. flavus species were identified and various biochemical and molecular characteristics of bacterial isolates were investigated. Also, the antibiosis properties and production of antibiotics and effect of extracellular secretion, antifungal volatile substances and siderophore of the isolates were evaluated on A. flavus. Results: According to the results of biochemical and molecular tests, all isolates were identified as Bacillus. Strain Pr3 had the most effect with 95% and strains Pr5 and Pr7 had the least effect on A. flavus with 50%. The results of the antibiotic production test using chloroform method showed that isolates Pr3 and Pr7 had the highest and lowest antibiotic production with 84.35 and 38%, respectively. In this study, isolates Pr1, Pr2, Pr3 and Pr9 significantly produced extracellular secretion, siderophore and antifungal volatile substances and showed different amounts of effect on A. flavus. Conclusion: According to the results obtained from this research and the findings of other related researches, different Bacillus species and their metabolites have high antagonistic properties against A. flavus, which can be used as an effective and promising method to inhibit the growth of the fungus and to prevent the production of aflatoxin.