جداسازی و شناسایی مولکولی باکتری شانکر پوستی گردو و بررسی بیماریزایی باکتری روی نهال و میوه نارس گردو در استان لرستان
محورهای موضوعی : میکروب شناسی گیاهیوحید امیرسرداری 1 , مصطفی درویش نیا 2 , حسین میرزایی 3
1 - کارشناس ارشد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
2 - استادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
3 - دانشجوی دکتری، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
کلید واژه: گردو, شانکر باکتریایی, برنریا نیگری فلوئنس,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: بیماری شانکر پوستی گردو توسط باکتری برنریا نیگری فلوئنس ایجاد می گردد. این بیماری در سالهای اخیر افزایش داشته است و در شرایط مناسب تهدید جدی برای درختان گردو محسوب میشود. این مطالعه با هدف جداسازی و شناسایی مولکولی باکتری شانکر پوستی گردو در استان لرستان و بررسی بیماریزایی باکتری روی میوه نارس گردو انجام شد. مواد و روش ها: این پژوهش بهصورت مقطعی-توصیفی بر روی تنه و شاخه های 105 درخت گردو دارای علایم شانکر پوستی در استان لرستان انجام شد. پس از خالص سازی و جداسازی، خصوصیات فنوتیپی جدایه ها مورد بررسی قرار گرفت. سپس نتایج این خصوصیات توسط نرمافزار Ntsys-pc version 2.02 آنالیز شد. به منظور شناسایی دقیق تر سویه باکتریایی، از روش واکنش زنجیره ای پلی مراز استفاده گردید. همچنین 5 جدایه باکتری به عنوان نماینده انتخاب و بیماریزایی آنها بر روی میوه نارس و نهال گردو بررسی شد. یافتهها: بر اساس خصوصیات فنوتیپی جدایهها به عنوان برنریا نیگری فلوئنس تشخیص داده شدند. همچنین آنالیز عددی خصوصیات فنوتیپی در سطح تشابه 94 درصد، جدایهها را به چهار گروه تقسیم نمود. در واکنش PCR، قطعه 255 جفت بازی در تمامی جدایه ها تکثیر گردید. در آزمون بیماریزایی، علایم به صورت نقاط سیاه رنگ همراه با ترشح شیرابه روی میوه ظاهر شدند. نتیجه گیری: آزمونهای فنوتیپی افتراقی، آزمون بیماریزایی بر روی میوه نارس گردو و استفاده از آغازگرهای اختصاصی، سریعترین و مطمئنترین روش برای تشخیص عامل بیماری است. مطالعه حاضر اولین گزارش وقوع این بیماری در استان لرستان و از اثبات بیماریزایی باکتری برنریا نیگری فلوئنس روی میوه گردو در ایران میباشد.
Background & Objectives: Bacterial canker in walnut is caused by Brenneria nigrifluens. The prevalence of this disease has been increasing in recent years and it is a serious threat to walnut tree in the appropriate conditions. The aim of this study was to isolate and identify the prevalence bacterial walnut canker in Lorestan and to determine their pathogenesis in the raw walnut. Materials & Methods: This cross-sectional study was carried out on 105 branches and trunk bark walnut trees suffering of the symptoms of shallow bark canker. After purification and isolation of the disease agents, the bacteria were identified based on phenotypic characteristics. Next, the results were analyze by Ntsys-pc version 2.02 software. The PCR reactions were performed for more accurate identification of the isolates. Overall, five bacterial isolates were selected to study their pathogenesis on the walnut fruits and trunks. Results: According to the results of phenotypic characteristics of isolates, these strains were classified as B. nigrifluens. Furthermore, based on numerical analysis of the strains with 94% similarity, these isolates were classified into four groups. All isolates produced an expected 255 bp band in the PCR reaction. These strains caused necrotic area on fruit with reddish brown ooze. Conclusion: The differential phenotypic tests, the pathogenicity test on the raw fruits and specific primers are reliable methods for diagnosis of the etiology of this disease. In our knowledge, the present study is the first report regarding the occurrence of this disease in Lorestan province and also first report of the pathogenicity of B. nigrifluens on fruit in Iran.