ارزیابی کیفیت میکروبی خرما جنوب غرب خوزستان در سال 1400-1399
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائیمهرداد خدادوست 1 , سمیه الهی 2 , معصومه مرادی 3 , حدیث کوپی 4 , حسن دهقان 5 , مینا گنجعلی دشتی 6
1 - دانشگاه علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران
2 - گروه مهندسی شیمی، واحد آبادان، دانشگاه آزاد اسلامی ، آبادان، ایران
3 - دانشگاه علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران
4 - دانشگاه علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران
5 - دانشگاه علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران
6 - دانشگاه علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران
کلید واژه: خرما, اشریشیاکلی, کپک و مخمر, میکروبیولوژی,
چکیده مقاله :
خرما یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی میباشد که دارای ارزش غذایی بالایی است. کنترل کیفیت خرما جهت حفظ سلامت این ماده غذایی و رقابت در بازارهای جهانی حائز اهمیت می باشد. سالانه مقادیر زیادی خرما به دلیل آلودگی میکروبی کیفیت خود را از دست میدهند. این مطالعه جهت آنالیز کیفیت میکروبی محصول خرمایی است که در واحدهای تولیدی و بازار جنوب غرب استان خوزستان عرضه شده، انجام گرفته است. در این مطالعه 70 نمونه خرما که طی 20 ماه جمع آوری شده بودند طبق استانداردهای ملی و بینالمللی مربوطه مورد بررسی و تحلیل میکروبی قرار گرفتند. شمارش کلی میکروارگانیسمها، کپک و مخمر، انتروباکتریاسه و شناسایی اشریشیاکلی در مورد نمونههای خرما انجام و نتایج آن مورد تحلیل آماری قرار گرفت. از کل 70 نمونه بررسی شده، 38 (28/54 درصد) نمونهها به میکروبهای مختلف آلوده بودند. 27/54 درصد از کل نمونهها کپک، 57/18 درصد مخمر،10 درصد شمارش کلی میکروارگانیسم ها، 14/7 درصد انتروباکتریاسه و 28/4 درصد موارد اشرشیاکلی، بالاتر از حد مجاز استاندارد خرما بودند. نتایج نشان دهنده رشد انواع میکروبها به ویژه کپک و مخمر در تعداد قابل ذکری از نمونههای خرما بود، که به عنوان یک خطر جدی برای به چالش کشیدن کیفیت و ایمنی خرما در نظر گرفته میشود. بنابراین باید روشهای مختلف شستشو، فرآوری و بستهبندی خرما در مناظق مختلف بررسی و بهترین روشها را با توجه به شرایط جغرافیایی و نوع رقم خرما انتخاب کرد تا کیفیت محصول نهایی خرما حفظ شود.
Dates are one of the most important agricultural products and have a high nutritional value. Quality control of dates is important to maintain the health of this food and also to compete in global markets. Annually, large quantities of dates lose their quality due to microbial contamination. This study is performed to analyze the microbiological quality of the date that is offered in the production units and the market in the southwest of Khuzestan province.70 date samples collected during 20 months were examined and analyzed according to relevant national and international standards. Total counts, mold and yeast, Enterobacteriaceae and Escherichia coli identification were performed on all date samples and the results were statistically analyzed. It was found that 38 samples (54.28%) of the total samples were infected with various microbes. 54.27% of the total samples were mold, 18.57% yeast, 10% total counts, 7.14% of Enterobacteriaceae and 4.28% of E.coli cases were higher than the standard allowable date.The results showed the growth of microbes, especially mold and yeast in a significant number of date samples, which is considered as a serious risk factor to challenge the quality and safety of dates. Therefore, different methods of washing, processing and packaging of dates in different regions that have this product should be studied and the best methods should be selected according to geographical and local conditions and type of date cultivar to maintain microbial quality and subsequent quality of the final date product.
_||_