ارزیابی انطباق کیفیت بهداشتی برخی از محصولات لبنی محلی با استانداردهای ملی و ضوابط بهداشتی کسب و کارهای خانگی
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائیامیررضا شویکلو 1 , راحله نژاد رزمجوی اخگر 2 , سید سعید سخاوتی زاده 3
1 - موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
2 - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی
3 - مدیر گروه صنایع غذایی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس
کلید واژه: صنایع روستایی, عشایر, دانش بومی, ایمنی مواد غذایی,
چکیده مقاله :
نگرانیهای بهداشتی سازمان غذا و دارو و وضع مقررات بهداشتی سختگیرانه، مانع راهاندازی بسیاری از کسبوکارهای خانگی مواد خوراکی از جمله محصولات لبنی محلی در کشور شده است. این رویکرد موجب عدم توسعهی این بخش از صنایع روستایی و عشایری و حتا از بین رفتن دانش بومی تولید برخی از این فرآوردهها شده که بسیار نگرانکننده است. هدف این تحقیق بررسی میزان انطباق برخی از محصولات لبنی محلی با استاندارد ملی و ضوابط بهداشتی کسب و کارهای خانگی است تا ضمن رفع این نگرانیهای بهداشتی به توسعهی کارآفرینی در این حوزه کمک کرد. ارزیابی انطباق به روش ارزیابی مستقل (شخص سوم) انجام شد. نخست الزامات قانونی، یعنی استانداردهای ملی مربوط به محصولات لبنی و ضوابط بهداشتی کسب و کارهای خانگی ، انتخاب و گردآوری شدند. نمونهبرداری از محصولات و سنجش ویژگیهای فیزیکی-شیمیایی و میکروبی بر اساس استانداردهای ملی مربوط انجام شد. سپس میزان انطباق این فرآوردهها با الزامات قانونی (استانداردهای ملی) با مطابقت دادن یافتهها با حدود استاندارد تعیین گردید. بر پایهی نتایج به دست آمده، شاخصهای بهداشتی فرآوردههای پنیر لیقوان، پنیر کوزهای، پنیر پوستی، پنیر سلماس، آروشه، کشک، قرهقروت، چیکو، توف، دوغ و روغن حیوانی به طور مناسبی بر دادههای استاندارد ملی منطبق هستند. برپایهی نتایج به دست آمده، محصولات لبنی محلی مورد مطالعه را میتوان بدون نگرانی از کیفیت میکروبی ویا آلایندههای شیمیایی مصرف کرده و از تولید آنها پشتیبانی کرد. ساخت این فرآوردهها در قالب کسب و کارهای خانگی میتواند در ایجاد اشتغال و ارتقای اقتصاد مناطق روستایی نقش مهمی داشته باشد.
The health concerns of the Food and Drug Organization and the imposition of strict health regulations have prevented the establishment of many home-based food businesses, including local dairy products, in Iran. This approach has caused the lack of development of this sector of rural and nomadic industries and even the loss of local knowledge of the production of some of these products, which is very worrying. The purpose of this research was to assess the conformity of some traditional dairy products with the national standard and health regulations of home businesses in order to help the development of entrepreneurship in this field. In this study, conformity assessment was done by the independent assessment method (third person). Initially, the legal requirements, i.e., the national standards related to dairy products and production health regulations, were selected and compiled. The sampling of products and measurement of physicochemical and microbial characteristics were carried out based on relevant national standards. Then, the degree of conformity of these products with the legal requirements (national standards) was determined by matching the findings with the standard limits. Based on the obtained results, the health conditions of Lighvan cheese, Jug cheese, skin cheese, Salmas cheese, Arushe, Kashk, Qaraqrout, Chiko, Tof, Dogh and ghee products were in good agreement with the national standard criteria. Therfore, these products can be consumed without worrying about microbial and heavy metals contamination. The development of these products in the form of home businesses can play an important role in creating employment and improving the economy of rural areas.
_||_