شناسایی مولکولی و ارزیابی ویژگیهای پروبیوتیکی و ضد قارچیEnterococcus faecium جدا شده از عسل طبیعی
محورهای موضوعی : فراورده های آبزیسارا شهریاری 1 , دل آسا رحیمی 2 , حسین پورعبدالله 3 , مریم ابراهیمی 4 , علیرضا صادقی 5
1 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
4 - مرکز تحقیقات سلامت فراورده های غذایی، دارویی و طبیعی
5 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
کلید واژه: عسل طبیعی, اثر ضد قارچی, جدایه لاکتیکی غالب, ویژگیهای پروبیوتیکی,
چکیده مقاله :
عسل طبیعی، منبع بسیار مناسبی برای جداسازی باکتریهای پروبیوتیک به شمار میآید. مطالعه ویژگیهای پروبیوتیکی و ضد قارچی میکروارگانیسمهای موجود در اکوسیستمهای غذایی نظیر عسل طبیعی که کمتر مورد مطالعه قرار گرفتهاند، همواره جالب توجه بوده است. در این پژوهش، پس از شناسایی مولکولی باکتری اسید لاکتیک غالب جدا شده از عسل طبیعی، ویژگیهای پروبیوتیکی و اثر ضد قارچی آن مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس اثرات ضد باکتریایی (به روش لکهگذاری) و ضد قارچی (به روش کشت دو لایه) جدایه لاکتیکی مذکور در برابر برخی از میکروارگانیسمهای غذازاد بررسی شد. توالییابی محصولات PCR منجر به شناساییEnterococcus faecium گردید. همچنین میزان زندهمانی جدایه مذکور در شرایط شبیهسازی شده دستگاه گوارش معادل 68/20 درصد و اثرات ضدباکتریایی و ضدقارچی آن بر روی Salmonella enterica و Aspergillus niger نیز بهترتیب با 06/31 و 35/32 درصد بازدارندگی به شکل معنیداری (05/0P<) نسبت به سایر عوامل میکروبی مورد مطالعه بیشتر بود. علاوه بر این، جدایه لاکتیکی از الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی مناسبی برخوردار بود و هیچگونه فعالیت همولیزی نداشت. همچنین قابلیت خود اتصالی آن نیز معادل 32/34 درصد و میزان دگراتصالی جدایه مذکور باEscherichia coli ، S. enterica، Listeria monocytogenes و Bacillus cereus بهترتیب معادل 29/34، 35/21، 58/15 و 98/14درصد بود. بر اساس نتایج پژوهش حاضر میتوان ازE. faecium جدا شده از عسل به عنوان کشت محافظت کننده در صنایع غذایی استفاده نمود.
Natural honey is a proper substrate to isolate probiotic bacteria. Characterization of probiotic and antifungal properties of microorganisms isolated from food ecosystems such as natural honey that have been less studied is an interesting task. In the present study, after molecular identification of a predominant lactic acid bacterium (LAB) isolated from the natural honey, its probiotic properties and antifungal effect were investigated. Then, the antibacterial (spot method) and antifungal (overlay method) activities of the LAB isolate were evaluated against some foodborne microorganisms. Sequencing results of the PCR products led to the identification of Enterococcus faecium. Survival rate of the isolate in simulated gastrointestinal conditions was equal to 20.68%, and its antibacterial and antifungal effects on Salmonella enterica and Aspergillus niger were also 31.06 and 32.35% inhibition, which were significantly (P<0.05) higher than the other foodborne indicators studied. Furthermore, the isolate had a proper antibiotic resistance profile, and it had no hemolytic activity. Auto-aggregation ability of the isolate was also equal to 32.34%, and its co-aggregation with Escherichia coli, S. enterica, Listeria monocytogenes and Bacillus cereus was 34.29, 21.35, 15.58 and 14.98%, respectively. Based on the results, it can be concluded that the E. faecium isolated from honey can be used as probiotic and/or protective culture in food industry.
_||_