بررسی میزان شیوع و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری باسیلوس سرئوس در شیرخشک نوزاد و موادغذایی حاوی شیرخشک
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائیبیگم امیدی 1 , شیلا صفائیان 2 , ناهید رحیمی فرد 3 , رضوان رضوان موسوی ندوشن 4 , بابک پوراکبری 5
1 - دانشجوی دکترا، گروه صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، گروه صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، گروه صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4 - گروه صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
5 - دانشگاه علوم پزشکی تهران، گروه صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: باسیلوس سرئوس, مواد غذایی, شیرخشک نوزاد, انتی بیوتیک,
چکیده مقاله :
مطالعه حاضر با هدف ارزیابی شیوع و الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی باسیلوس سرئوس در بستنی، کیک، پنیر و شیرخشک نوزاد انجام گرفت. بدینمنظور 600 نمونه از مراکز فروش مواد غذایی در شهر تهران تهیه و به آزمایشگاه کنترل کیفی دانشکده دامپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران منتقل شد و بر روی محیط کشت اختصاصی باسیلوس سرئوس، MYP که حاوی مکمل پلیمیکسینبی و زرده تخممرغ بود، کشت داده شد. سپس از کلونیهای صورتیرنگ تشکیل شده، رنگآمیزی گرم و تست کاتالاز انجام شد و حساسیت باکتریهای جدا شده نسبت به آنتیبیوتیکهای آمپی سیلین، پنی سیلین، وانکومایسین، سفازولین، متی سیلین، سفکسیم، سولفامتوکسازول تری متوپریم، کلرامفنیکل، سفپیم و تتراسایکلین براساس روش انتشار دیسک ارزیابی شدند. در هیچ یک از نمونههای کیک، پنیر و بستنی آلودگی به باسیلوس سرئوس مشاهده نشد. اما از 150 نمونه شیرخشک نوزاد، 30 نمونه آلوده به باسیلوس سرئوس (18 نمونه دارای کمتر از CFU/g 10 ، 7 نمونه CFU/g 102-10 و 5 نمونه بیشتر از CFU/g 102) بودند. نتایج آنتیبیوگرام نشان داد که باسیلوس سرئوسهای جدا شده نسبت به آنتیبیوتیکهای وانکومایسین (76/7 درصد)، تتراسایکلین (70 درصد) و کلرامفنیکل (3/63 درصد) بیشترین حساسیت و به آنتیبیوتیک پنی سیلین (100 درصد)، سفکسیم (100 درصد) و آمپی سیلین (7/96 درصد) بیشترین مقاومت را داشتند. نتایج کلی حاکی از شیوع قابل توجه باسیلوس سرئوس در شیر خشک های مورد آزمایش بود، که با توجه به روند رو به رشد استفاده از شیر خشک و اهمیت بیشتر به کیفیت و ارزیابی سلامت در شیر خشک های مصرفی، باید بررسی آلودگی و رویکردهای پیشگیرانه بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
The present study was conducted with the aim of evaluating the antibiotic resistance pattern of Bacillus cereus in ice cream, cake, cheese, and infant formula. For this purpose, 600 samples were prepared from food sales centers in Tehran and transferred to the quality control laboratory of the Faculty of Veterinary Medicine of Tehran University of Medical Sciences and cultured on the special culture medium of Bacillus cereus, MYP, which contained polymyxin B supplement and egg yolk. Then, from the pink colonies, gram staining and catalase test were performed and the sensitivity of the isolated bacteria to ampicillin, penicillin, vancomycin, cefazolin, methicillin, cefixime, sulfamethoxazole, trimethoprim, chloramphenicol, cefepime and tetracycline was evaluated based on the disc diffusion method. According to the results, no contamination with B. cereus was observed in any of the cake, cheese and ice cream samples. However, out of 150 infant formula samples, 30 samples were infected with B. cereus (18 samples < 10 CFU/g, 7 samples had 10-102 CFU/g, and 5 samples>102 CFU/g). B. cereus isolated from infant formula has the highest sensitivity to vancomycin (67.76%), tetracycline (70%), and chloramphenicol (33.63%) antibiotics and had the highest level of resistance to penicillin (100%), cefixime antibiotics (100%) and ampicillin (67.96%). The general results indicated a significant prevalence of B. cereus in the tested milk, which due to the growing trend of using milk powder and more importance to the quality and health evaluation of milk powders for consumption, contamination investigation and preventive approaches should be given more attention.
_||_