بررسی اثر ضد بیوفیلمی عصاره آبی- الکلی فلفل سیاه در شرایط آزمایشگاهی و مدل غذایی
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائیسعید اکبری 1 , زهره دیدار 2 , محسن وظیفه دوست 3 , بهاره حاجی رستملو 4 , مهناز محتشمی 5
1 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
4 - گروه علوم و صنایع غذایی ، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی ، نیشابور ، ایران
5 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه،واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
کلید واژه: بیوفیلم, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, عصاره آبی- الکلی فلفل سیاه,
چکیده مقاله :
مطالعه حاضر با هدف بررسی ترکیب شیمیایی عصاره آبی- الکلی فلفل سیاه (Piper nigrum) و تمرکز بر فعالیت ضد بیوفیلمی احتمالی آن علیه دو باکتری Bacillus subtilisوPseudomonas aeruginosa در شرایط آزمایشگاهی و در شرایط شبیه سازی شده مدل غذایی انجام شد. برای شناسایی ترکیب شیمیایی عصاره فلفل سیاه از کروماتوگرافی گازی طیف سنجی جرمی (GC-MS) استفاده شد. فعالیت ضد بیوفیلمی عصاره فلفل سیاه با استفاده از روش الایزا ریدر در طول موج 570 نانومتر اندازه گیری شد. نتایج آنالیز GC-MS نشان داد که عمده ترکیبات موجود در عصاره فلفل سیاه شامل d-3-Carene 69/20 درصد، Limonene 18 درصد، Caryophyllene 90/17 درصد و b-Pinene 52/10 درصد است. براساس نتایج به دست آمده در این تحقیق عصاره آبی- الکلی فلفل سیاه با غلظت ۵۰ درصد بیشترین اثر را در ممانعت از تشکیل بیوفیلم در هر دوباکتری مورد آزمون را داشت. علاوه بر این، بین اثر ضد بیوفیلمی عصاره فلفل سیاه (50 درصد) و پراستیک اسید (5/0 درصد) در غلظت مشابه تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین اختلاف معناداری از نظر نوع محیط رشد باکتری (محیط کشت TSB و عصاره ماهی) از نظر تشکیل بیوفیلم باکتریایی در حضور عصاره فلفل سیاه وجود نداشت.
The present study aimed to investigate the chemical composition of black pepper (Piper nigrum) aqueous-alcoholic extract and focus on its possible anti-biofilm activity against the two bacteria Bacillus subtilis and Pseudomonas aeruginosa in vitro and in simulated conditions of the food model. Chemical analysis was used to identify the chemical composition of black pepper extract by mass spectrometry gas chromatography (GC - MS). The anti-biofilm activity of black pepper was measured using an automatic ELISA reader at 570 nm wavelength. The GC - MS analysis results indicated that the major compounds in black pepper extract include d-3-Carene (20.69%), Limonene (18%), Caryophyllene (17.90%) and b-Pinene (10.52%). According to the results in this study, black pepper aqueous- alcoholic extract with a 50% concentration had the highest effect in preventing the biofilm formation of both bacteria In addition, there was no significant difference between black pepper extract (50%) and peracetic acid 0/5% in the antibiofilm activity. There was also no significant difference in the type of bacterial growth media (TSB culture and fish extract) on bacterial biofilm formation in the presence of black pepper extract.
_||_