ارزیابی اثر اسانس علف لیمو (Cymbopogon citratus) بر میکروارگانیسمهای آلوده کننده غذا
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائینازنین خاکی پور 1 , فاطمه حق شناس 2
1 - گروه علوم کشاوری و منابع طبیعی- واحد سوادکوه- دانشگاه آزاد اسلامی- سوادکوه- ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی- واحد سوادکوه- دانشگاه آزاد اسلامی- سوادکوه- ایران
کلید واژه: اسانس, باکتری, تتراسایکلین, علف لیمو,
چکیده مقاله :
هدف از این مطالعه بررسی خاصیت ضد باکتریایی اسانس علف لیمو (Cymbopogon citratus) علیه باکتری های پاتوژن می باشد. بدین منظور خاصیت ضد باکتریایی اسانس از طریق حداقل غلظت بازداری (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) علیه 5 باکتری پاتوژن و عامل فساد مواد غذایی باکتری گرم مثبت شامل باسیلوس سرئوس و کلستریدیوم بوتولینوم و گرم منفی شامل اشریشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا و شیگلا تعیین شد. نتایج نشان داد بالاترین MIC و MBC علیه باکتری گرم منفی شیگلا مشاهده شد (ppm66/566 MIC:،ppm 33/658 :MBC ). کمترین مقادیر MIC و MBC علیه باکتری کلستریدیوم بوتولینوم مشاهده شد (ppm 33/258 MIC:، ppm 08/408 :MBC ). همچنین فعالیت ضد باکتریایی غلظت های مختلف (ppm 100، 250، 500، 750 و 1000) اسانس از طریق قطر هاله عدم رشد نیز تعیین و با آنتی بیوتیک تتراساکلین مقایسه شد. قطر هاله عدم رشد غلظت های مختلف عصاره مربوط به باسیلوس سرئوس 29/10 تا 83/24 میلی متر، کلستریدیوم بوتولینوم 65/9 تا 72/28 میلی متر، اشریشیا کلی 25/8 تا 58/19 میلی متر، سودوموناس آئروژینوزا 41/6 تا 15/18 میلی متر و شیگلا 41/5 تا 41/16 میلی متر بوده است و در مجموع غلظتهای ppm 750 و 1000 عصاره خاصیت ضد میکروبی بالاتری در مقایسه با آنتی بیوتیک تتراساکلین داشتند. بر اساس نتایج این مطالعه، اسانس علف لیمو اثر ضد میکروبی قابل قبولی دارد و می تواند در یافتن داروی مناسب در این زمینه سودمند باشد.
The aim of this study was to evaluate the antibacterial properties of lemongrass essence (Cymbopogon citratus) against pathogenic bacteria. For this purpose, the antimicrobial activity of the essence was determined by minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) against five pathogenic bacteria and food contamination factors such as gram- positive bacteria such as Bacillus cereus and Clostridium botulinum and gram- negative bacteria such as Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa and Shigella. The results showed that the highest MIC and MBC were observed against Shigella Gram-negative bacteria (MIC 566.66 ppm, MBC: 658.33). The lowest MIC and MBC values were observed against Clostridium botulinum (MIC 258.33 ppm, MBC: 408.08). Antibacterial activity of different concentrations (100, 250, 500, 750 and 1000 ppm) of the essence was also determined by the diameter of the inhibition zone and compared with the antibiotic tetracycline. The diameter of the growth inhibition zone of different concentrations of Bacillus cereus essence is 10.29- 24.83 mm, Clostridium botulinum is 9.65- 28.72 mm, Escherichia coli is 8.25- 19.58 mm, Pseudomonas aeruginosa 6.41- 18.15 mm and 5.41- 16.41 mm respectively. In total, concentrations of 750 and 1000 ppm had the highest antimicrobial activity compared to antibiotic tetracycline. Based on the results of this study, lemongrass essence has an acceptable antimicrobial effect and can be used as an alternative to common antimicrobial compounds.
_||_