مطالعه اثرات ضد میکروبی عصاره متانولی گل راعی (Hypericum perforatum) بر باکتری های غذازاد
محورهای موضوعی : میکروب شناسی صنعتی مواد غذائیلیلا قدرتی 1 , مهرداد عطایی کچویی 2 , صادق موسوی فرد 3 , فریبرز معطر 4
1 - گروه گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
2 - گروه گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
3 - استادیار گروه گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.
4 - استاد گروه گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
گروه فارماکولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
کلید واژه: Hypericum Perforatum, ضد میکروبی, عصاره متانولی, باکتری غذازاد,
چکیده مقاله :
گل راعی گیاهی طبی از جنس هیپرکاسیه است که دارای ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با خصوصیات ضدمیکروبی بالا است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضدمیکروبی عصاره متانولی گل راعی روی باکتری های غذازاد انجام پذیرفت. اندام هوایی گل راعی از مزرعه تحقیقاتی تهیه و پس از تایید توسط کارشناسان، خشک و پودر شد و برای تهیه عصاره متانولی استفاده شد. قطر هاله عدم رشد باکتری های سودوموناس آئروژینوزا، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس با استفاده از روش دیسک گذاری ارزیابی و با آنتی بیوتیک ها مقایسه شد. حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره متانولی گل راعی روی باکتری های مورد نظر با استفاده از پلیت الایزا ارزیابی شد. قطر هاله عدم رشد باکتری ها در برابر عصاره متانولی گل راعی رنجی معادل 45/0 ± 33/9 تا 60/0 ± 28/15 میلی متر داشت. استفاده از غلظت 100 میلی گرم/میلی لیتر از عصاره متانولی گل راعی سبب ایجاد بیشترین قطر هاله عدم رشد سودوموناس آئروژینوزا (53/0 ± 27/12 میلی متر)، اشریشیا کلی (59/0 ± 20/13 میلی متر) و استافیلوکوکوس اورئوس (60/0 ± 28/15 میلی متر) شد. اثرات ضد میکروبی عصاره متانولی گل راعی وابسته به دوز بود (05/0 P<). کمترین و بیشترین میزان MIC و MBC عصاره متانولی گل راعی برای استافیلوکوکوس اورئوس (به ترتیب 0010/0 و 0019/0) و اشریشیا کلی (به ترتیب 50/0 و 00/1) بدست آمد. قطر هاله عدم رشد باکتری های تیمار شده با عصاره متانولی گل راعی در مقایسه با بسیاری از دیسک های آنتی بیوتیکی، بیشتر بود.
Hypericum perforatum is a medicinal plant of the genus Hypercasia that has phenolic and flavonoid compounds with high antimicrobial and antioxidant properties. The present study was performed to evaluate the antimicrobial effects of the methanolic extract of Hypericum perforatum on food-borne bacteria. Aerial part of Hypericum perforatum was prepared from the research farm, and after approval by experts, it was dried and powdered and used to prepare methanolic extract. The diameter of the growth inhibition zone of Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli and Staphylococcus aureus was assessed using disk diffusion and compared with antibiotics. Minimum inhibitory concentration (MIC) and Minimum Bacterial Concentration (MBC) of methanolic extract of Hypericum perforatum were evaluated on the target bacteria using ELISA plate. The diameter of the growth inhibition zone of bacteria against the methanolic extract of Hypericum perforatum ranged from 9.33±0.45 to 15.28±0.60 mm. Application of 100 mg/ml concentration of methanolic extract of Hypericum perforatum caused the highest diameter of the growth inhibition zone of Pseudomonas aeruginosa (12.27±0.53 mm), Escherichia coli (13.20±0.59 mm) and Staphylococcus aureus (15.28±0.60 mm). The antimicrobial effects of methanolic extract of fenugreek were dose-dependent (P <0.05). The lowest and highest levels of MIC and MBC of methanolic extract of Hypericum perforatum were obtained for Staphylococcus aureus (0.0010 and 0.0019, respectively) and Escherichia coli (0.50 and 1.00, respectively). The diameter of the growth inhibition zone of bacteria treated with methanolic extract of Hypericum perforatum was higher compared to some antibiotic discs.
_||_