بهینهسازی خواص کیوی پرتودهیشده به روش سطح پاسخ و پیشبینی با شبکه عصبی و رگرسیون
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییحسن کیانی 1 , محمد هاشم رحمتی 2 , آیت محمدرزداری 3
1 - دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک بیوسیستم، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشیار مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
3 - دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
کلید واژه: اشعه گاما, سطح پاسخ, شبکه عصبی, رگرسیون, کیوی,
چکیده مقاله :
مقدمه: کاربرد پرتوهای یونیزه کننده (گاما، ایکس و الکترون) به عنوان روشی جدید در راستای حفظ و نگهداری محصولات کشاورزی از حدود 35 سال قبل مطرح شد. روش پرتودهی گاما جزء روش های نوین جهت حفظ و نگهداری محصولات کشاورزی است. مواد و روش ها: در این تحقیق کیوی رقم هایوارد (Hayward) مورد استفاده قرار گرفت. نمونهها با دزهای صفر، 5/0، 1 و 2 کیلوگری و با استفاده از گاماسل با چشمه کبالت 60 پرتودهی شدند. سپس برای مدت زمان های صفر، 30،60 و 90 روزه و شرایط یخچالی با دمای 1±3 درجه سانتی گراد ذخیره شدند. در این پژوهش با کمک روش سطح پاسخ و پارامترهای ورودی (دز پرتودهی و زمان انبارداری) شرایط بهینه جهت انبارداری کیوی پرتودیده با اشعه گاما تعیین شد. در نهایت با استفاده از روش شبکه عصبی و رگرسیون خروجی ها پیش بینی و با روش سطح پاسخ مقایسه شدند. یافته ها: نقطه بهینه برای مدت زمان نگهداری، دز پرتودهی، وزن، پارامتر رنگی L*، a* و b*، آسکوربیک اسید و مقدار pH به ترتیب مقادیر 2 ماه، 1 کیلوگری، 13/48 گرم و 86/45، 3/11 و 79/12، 916/29، 2545/3 پیشنهاد شد. با افزایش مدت زمان نگهداری و دز پرتودهی، وزن نمونه های انبار شده کاهش یافت. با افزایش مدت انبارداری و دز پرتودهی پارامتر a* کاهش یافت. با افزایش دز پرتودهی پارامتر b* نیز کاهش ولی با افزایش مدت زمان انبارداری، L* افزایش یافت. به همین ترتیب با افزایش مدت زمان انبارداری و مقدار دز پرتودهی، مقدار pH افزایش و مقدار آسکوربیک اسید کاهش می یابد. نتیجه گیری: با اجرای شبکه عصبی و آنالیز رگرسیون در پیش بینی تغییرات رنگ، تغییرات وزن، مقدار pH و آسکوربیک اسید، شبکهعصبی دارای قابلیت بالاتر در پیش بینی تغییرات پارامترهای رنگی و تغییرات وزن به ترتیب با ضرایب تعیین 9635/0 و 9245/0 بود. در مقابل در مقدار pH و آسکوربیک اسید، آنالیز رگرسیون دارای قابلیت بیشتر با ضرایب تعیین به ترتیب 9355/0 و 8845/0 بود.
Introduction: Application of ionizing radiation as a new method in the preservation ofagricultural products has been introduced since 35 years ago. Gamma irradiation has beenintroduced as a new technique to preserve the foods.Materials and Methods: Kiwifruit cultivar (Hayward) has been used and the samples with 0(Control), 0.5, 1 and 2 kGy cobalt-60 were gamma irradiated then refrigerated at 3±1°C for aduration of 0, 30.60 and 90 days. In this study Response Surface Methodology and inputparameters consisted of irradiation dose and storage time for optimal conditions for storage ofirradiated kiwis were determined. Finally, using regression and neural network methodsoutput prediction and response surface method were compared.Results : The optimal conditions for storage of irradiated kiwis were determined. Theoptimum point for shelf-life, radiation dose, weight, color parameters L*, a* and b*, ascorbicacid content and pH value, were proposed respectively, (two months, 1 kGy, 48.13 and 45.86,11.03 and 12.79, 29.916, 3.2545). By increasing storage time and radiation dose, the weightof stored samples reduced. By increasing irradiation dose and duration of storage a*parameter decreased. By increasing irradiation dose also the b* parameter reduced but byincreased storage time, L* increased. Similarly, by increasing storage time and radiation dose,pH value increased and ascorbic acid content reduced.Conclusion: The neural network and regression analysis have been employed to predict thechanges in color, weight, pH value and ascorbic acid content.
بینام. (1392). آمارنامه جهاد کشاورزی، کشت، تولید و عملکرد کیوی در ایران
Askari, Gh. R., Emamjome, Z. & Ebrahimzadeh Mousavi, S. M. A. (2005). Changes microscopy, histological features and capacity to reabsorb water, dried apple slices with different methods. Iranian Journal of Agricultural Sciences, 36 (4), 1001-1010.
Alborzi, M. (2003). Introduction to Neural Networks. Translation. By Jackson, R. and Bill, T. Sharif University Press.
Ashour Nezhad, M., Ghasem Nezhad, M., Grayloo, S. & Hoseini, K. (2011). Qualitative evaluation of Hayward kiwifruit cultivar taken from different areas of the province during the two months of storage. Journal of Horticultural Science. Ferdowsi University of Mashhad. P: 259-264.
Askari, G. R., Emam-Djomeh, Z. & Mousavi, S. M. (2006). Effects of combined coating and microwave assisted hot-air drying on the texture, microstructure and rehydration characteristics of apple Slices. Food Science and Technology International, 12(1), 39-46.
Crogy, C., Arrguello, J. & Orioli, G. (1998). Effect of gamma rays on sprouting of seed gloves of garlic Levels of Auxin-Like substances and growth inhibitors. Environmental and Experimental Botany, 30, 9-15.
FAO. (2011). Food and Agriculture Organization Statistics, FAOSTAT. www.fao.org.
Farkas, J., Ehlermann, D. A. E. & Mohácsi-Farkas, C. (2014). Food technologies: food irradiation. Journal of Encyclopedia of Food Safety, Academic Press, Waltham, 3, 178-186.
Harder, M., De Toledo, T., Ferreira, A. & Arthur, V. (2009). Determination of changes induced by gamma radiation in nectar of kiwi fruit. Radiation PHysics and Chemistry, 78, 579-582.
Hertog, M. L. A. T. M., Nicholson, S. E. & Jeffery, P. B. (2004). The effect of modified atmospHeres on the rate of firmness change of ‘Hayward’ kiwifruit. Postharvest Biology and Technology, 31, 251-261.
Hussain, P. R., Meena, R. S., Dar, M. A. & Wani, A. M. (2012). Effect of post-harvest calcium chloride dip treatment and gamma irradiation on storage quality and shelf-life extension of Red delicious apple. Journal of Food Science and Technology, 49, 415-426.
Kashyap, G. & Gautam, M. D. (2012). Analysis of vitamin c in commercial and naturals substances by iodometric titration found in nimar and malwa regeion. Scientific Research in Pharmacy, 1(2), 77-78.
Lin, Y. P., Lee, T. Y., Tsen, J. H. & King. V. A. E (2007). Dehydration of yam slices using FIR assisted freezing drying. Journal of Food Engineering, 79, 1295-1301.
Maskan, M. (2001). Drying, shrinkage and rehydration characteristics of kiwifruits during hot-air and Microwave drying. Food Engineering, 48, 177-182.
Mohammed, M. M., Ogah, M. D. & Hassan, I. D. (2004). Inhibitory effect of fresh and heated garlic (Allium sativa) on Bacteria. Proceedings of the 38th Annual Conference of Nigeria (ASN), 381-384.
Mohammad Razdari, A. (2015). Study the effect of gamma irradiation on the shelf life of apple. M.Sc Thesis Journal of Biosystems Engineering, Faculty of Agriculture, University of Shahre Kord.
Mohammad Razdari, A., Raesi, M., Ebrahimi, R. & Kiani, H. (2014). Science exposure and its effect on increasing the shelf life of food products, the twenty-first National Congress of Food Science, University of Shiraz.
OECD, Standard. (1998). Guidance on objective tests for determining the ripeness of fruit. OECD for the Application of International Standards for Fruit and Vegetables.
Shamaee, S. & Emem-Jome, Z. (2011). Effects of pretreatment and different methods of drying on the drying process, texture, color, quantity and speed Rehydration of button mushroom (Agaricus bisporus), Iran Food and Science Journal, 6 (3), 193-200.
Taghavifar, H., Mardani, A. & Taghavifar, L. (2013). Ahybridized artificial neural network and imperialist competitive algorithm optimization approach for prediction of soil compaction in soil bin facility. Measurment, 46(8), 2288-2299.
Wang, J. & Chao, Y. (2003). Effect of gamma irradiation on quality of dried potato. Radiation Physics and Chemistry, 66, 293-297.
White, A., Silva, H. N. D., Requejo-Tapia, C. & Harker, F. R. (2005). Evaluation of softening characteristics of fruit from 14 species of Actinidia. Postharvest Biology and Technology, 35 (2), 143-151.
Yoosefian, S. H., Mohammad-Razdari, A., Seyhoon, M. & Kiani, H. (2016). Determination of optimal conditions using Response Surface method and comparision of Naural Network and Regression method of drying gamma irradiated potato. Iran Food and Science, 13 (59), 85-96.
Zomorodian, A., Safi Yari, H., Rahmanian, H. & Salmani Zadeh, F. (2013). Evaluation of changes in the physical properties of persimmon fruit during storage at ambient conditions. Journal of Food Science and Technology, 8, 417-426.
_||_