مطالعه اثر پوششهای حاوی نانوسیلیکات بر انبارمانی انار رقم ملس ساوه
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییعاطفه بکران 1 , اسماعیل سیفی 2 * , فریال وارسته 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2 - دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
3 - استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
کلید واژه:
چکیده مقاله :
مقدمه: با توجه به ارزش تغذیهای و دارویی و افزایش روزافزون تولید، افزایش عمر انباری میوه انار اهمیت زیادی دارد. با درک چگونگی تاثیر پوششها بر انبارداری میوه انار، ارائه این محصول با کیفیت بالا در بازارهای محلی و بینالمللی امکانپذیر میگردد. مواد و روشها: در این تحقیق، تأثیر پوششهای پلیاتیلن و پلیپروپیلن حاوی نانوسیلیکات بر عمر انباری میوه انار رقم ملس ساوه به صورت فاکتوریل در قالب کاملاً تصادفی مورد مطالعه قرار گرفت. میوههای تیمار شده به مدت دو و چهار ماه در انبار معمولی نگهداری شدند. سپس، برخی از شاخصهای کیفی و کمی نمونهها با استفاده از روشهای استاندارد اندازهگیری شد. یافتهها: نتایج نشان دادند که پوششهای پلیاتیلن نانو و پلیپروپیلن نانو به طور معنیداری موجب حفظ بیشترین رطوبت پوست (به ترتیب 72/75 و 14/73%) در مقایسه با شاهد (64/26%) در پایان دوره انبارداری شدند. این پوششها همچنین به طور معنیداری باعث حفظ بیشترین رطوبت آریل (88/76%) در مقایسه با شاهد (09/71%) گردیدند. بعد از انبارداری، پوشش پلیپروپیلن حاوی نانوسیلیکات باعث حفظ بیشترین محتوی فنل (54/883 میلیگرم گالیک اسید در 100 میلیلیتر آب میوه)، فلاونویید (71/487 میلیگرم گالیک اسید در 100 میلیلیتر آب میوه) و آنتوسیانین کل (69/11 میلیگرم سیانیدین 3-گلوکوزاید در 100 میلیلیتر آب میوه) نسبت به شاهد ( به ترتیب 76/649 و 56/437 میلیگرم گالیک اسید در 100 میلیلیتر آب میوه و 9/7 میلیگرم سیانیدین 3-گلوکوزاید در 100 میلیلیتر آب میوه) شد، ولی پوششهای معمولی اثر کمتری داشتند. پوششهای حاوی نانوسیلیکات همچنین موجب کند شدن تغییرات ویتامین ث شدند، ولی بر pH و هدایت الکتریکی اثر معنیداری نداشتند. نتیجهگیری: استفاده از پوشش پلیاتیلن و پلیپروپیلن حاوی نانوسیلیکات جهت کاهش تغییرات کیفی انار در طول دوره انبارداری توصیه میشود.
Introduction: The high nutritional and medicinal values and the increasing production anddemands, it is important to control the factors affecting the quality of pomegranate fruitduring storage. Regarding the understanding of how to store pomegranate fruit, it would bepossible to offer this product at local and international markets for a long duration with highquality.Materials and Methods: In this study, the effect of nano silicate-based polyethylene andpolypropylene on the storage life of pomegranate fruit (cultivar Malas-e-Saveh) has beenstudied in a completely randomized factorial design. The treated fruits were stored in commonstorage for two and four months period. Qualitative and quantitative characteristics of fruitswere measured using the standard methods of analysis.Results: The results showed that the nano-based polyethylene and polypropylene couldmaintain the highest amount of moisture in the skin (75.72% and 73.14%, respectively) ascompared to the control (26.64%) at the end of storage period. These coating treatments alsomaintained the highest amount of aril moisture (76.88%) as compared to the control(71.09%). After storage period, the nano-based polypropylene showed the highestconcentrations of phenolic compounds (883.54 mg GAE/100 ml), flavonoids (487.71 mgGAE/100 ml) and anthocyanins (11.69 mg C3GE/100 ml) as compared to the control (649.76and 437.56 mg GAE/100 ml, and 7.9 mg C3GE/100 ml, respectively); although the normalcoating treatments showed less influence. Nano-based coating treatments also decreased thechanging rate of ascorbic acid but did not have any significant influence on pH and EC.Conclusion: The application of nano-based polyethylene and polypropylene treatments isrecommended to improve the keeping quality of pomegranate fruit during storage.