اثرتیمارسالیسیلیک اسید برریز غده زایی سیب زمینی درشرایط کشت بافت
محورهای موضوعی : زیست شناسی سلولی تکوینی گیاهی و جانوری ، تکوین و تمایز ، زیست شناسی میکروارگانیسم
کلید واژه: سالیسیلیک اسید, رقم سانته, ریزغده زایی, محیط کشتMS,
چکیده مقاله :
بهترینروشکنترلومبارزهباویروس ها،تولیدبوته هایسالمدرشرایطدرونشیشه ایاست.تولیدبذرسیب زمینیعاریازآلودگیباتعدادواندازهمناسبکهبهراحتیقابلانتقالوسازگاریبهمحیطخارجازشیشهباشندازاهدافاینپژوهشمی باشد.دراینپژوهش،باهدفتولیدریزغده،هورمونجاسمونیکاسیدوسالیسیلیکاسیدبرریزغدهزاییرقمسانتهموردبررسیقرارگرفت.ریزنمونههایتکگرهرقمسانتهدرمحیطکشتموراشیگیواسکوک(MS)حاویتیمارسالیسیلیکاسیددرغلظتهای0،5/2،5،10و20میکرومولاروجاسمونیکاسیددرغلظتهای0،4،16و32میکرومولارکشتشدند.اینآزمایشبهصورتفاکتوریلدرقالبطرحکاملاًتصادفیانجامشد.دراینآزمایشصفاتتعدادبرگ،طولساقه،تعدادریزغدهووزنریزغده هایتولیدیارزیابیشدند.نتایجنشاندادندکهکاربردجاسمونیکاسیدنسبتبهتیمارشاهدباعثافزایشتولیدریزغدهگردید.امابروزنریزغده هایتولیدیمؤثرنبود.همچنینغلظتهایبالایجاسمونیکاسیدسببکاهشتعدادریزغدههاگردیدواثربازدارندهداشت.غلظت های5/2،5و10میکرومولارسالیسیلیکاسیدنسبتبهتیمار20میکرومولاروشاهدباعثافزایشتولیدریزغدهگردید.اماتأثیرسالیسیلیکاسیدبروزنریزغده هامعنی دارنبود.
In vitro production of infection- free proliferation for increasing of production is one of the most important objectives in potato seed production. In current research, with the aim of micromicrotuber production, the effect of jasmonic acid and salicylic acid on micromicrotuber production of cultivars Santé we investigated. Single nodes of Sante were cultured on MS medium containing salicylic acid at 0, 2.5, 5, 10 and 20 micromolar and jasmonic acid at 0, 4, 8, 16 and 32 micromolar on micromicrotuberization of Sante was investigated. The experiment was designed based on complete randomized design. The results indicated that application of jasmonic acid induced micromicrotuberizatin in comparison to the control. But jasmonic acid has no effect on micromicrotuber size and wt. Salicylic acid at 2.5, 5 and 10 micromolar in comparison to 20 micromolar and control showed higher number of micromicrotubers. Salicylic acid has no effect on micromicrotuber wt. Furtheremore, it seems that the high concentration of salicylic acid and jasmonic acid inhibit microtuberization. ze:11.0pt;mso-bidi-font-family: "B Nazanin";mso-bidi-language:FA'>MS)حاویتیمارسالیسیلیکاسیددرغلظتهای0،5/2،5،10و20میکرومولاروجاسمونیکاسیددرغلظتهای0،4،16و32میکرومولارکشتشدند.اینآزمایشبهصورتفاکتوریلدرقالبطرحکاملاًتصادفیانجامشد.دراینآزمایشصفاتتعدادبرگ،طولساقه،تعدادریزغدهووزنریزغدههایتولیدیارزیابیشدند.نتایجنشاندادندکهکاربردجاسمونیکاسیدنسبتبهتیمارشاهدباعثافزایشتولیدریزغدهگردید.امابروزنریزغدههایتولیدیمؤثرنبود.همچنینغلظتهایبالایجاسمونیکاسیدسببکاهشتعدادریزغدههاگردیدواثربازدارندهداشت.غلظتهای5/2،5و10میکرومولارسالیسیلیکاسیدنسبتبهتیمار20میکرومولاروشاهدباعثافزایشتولیدریزغدهگردید.اماتأثیرسالیسیلیکاسیدبروزنریزغدههامعنیدارنبود.
[1] اسعدی، س. امیری، م. و داووی، د. (1385). ریزغدهزایی سیبزمینی با استفاده از مواد جایگزین ارزان قیمت بهروش درون شیشهای، پژوهش و سازندگی، 19(2 (پیآیند 71) در زراعت و باغبانی):94- 101.
[2] پرویزی، خ. 1385. مقایسه تاثیر سن فیزیولوژیکی غده بذری سیب زمینی و استعمال تنظیم کننده رشد جیبرلیک اسید بر عملکرد و خصوصیات کمی محصول سیبزمینی. مجله علمی کشاورزی. 15-1
[3] رستمی، ر.ابریشم چی، پ,. لاهوتی،م. 1389. القای کالوس و باززایی گیاه از کشت مریستم سیبزمینی. نشریه علوم (دانشگاه خوارزمی). 1032- 1011
[4] شاه پیری، آ. امیدی،م. احمدیان تهرانی، پ.داوودی، د. 1383بررسی کشت بافت و تنوع سوماکلون در سیب زمینی. مجله علوم کشاورزی ایران. 335-323
[5] عبادی، م. ایرانبخش،ع. 1385. بررسی روند تکوینی – یاختهای ریزغده زایی گیاه سیبزمینی(Solanum tuberosum L.)، رقم مارفونا. نشریه علوم پایه (دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات) 34-21.
[6] مهدی پور، ا. صدرالاشرافی،س.کرباسی، ع. 1384. بررسی بازاریابی محصول سیب زمینی در ایران. مجله علمی کشاورزی. 131-121
[7] نصراصفهانی، م.1382. بررسی ضایعات سیب زمینی در انبارهای فریدن اصفهان. مجله نهال و بذر. 208-191.
[8] Abdala, G., Miersch, O., Kramell, R., Vigliocco, A., Agostini, E,. Forchetti, G. and Alemano, S. 2003 . Jasmonate and octadecanoid occurrence in tomato hairy roots. Endogenous level changes in response to NaCL. Plant Growth Regulation 40(1): 21-27.
[9] Abdala, G., G. Castro and O. Miersc. (2000). Changes in jasmonate and gibberllin levels during development of Potato plants Solanum tuberosum. J. Plant. Grow. Regulation. 00:1 - 6.
[10]Bari, R and J.D. G. Jones. 2009. Role of planthormones in plant defense responses. PlantMolecular Biology., 69:473–488.
[11]Chen, Daqing. Wang, Xieying. And Li, Yanan. 2005. Effects of Salicylic Acid and Methyl Jasmonate on the Formation of Potato Microtuber. Journal of Huazhong Agricultural.
[12]Chen Shan-Na. Li Qiong -Hong, Wang Li-Hua, Nie Wei-Min, Wang Jun. 1991. Effect of coumarin and oligosaccharins on in vitro tuberization of potato. Acta Botanica Yunnanica.
[13]Cenzano, A.,A, Vigliocco.,O, Mierschand G,Abdala. (2005).Hdroxylated jasmonate levels during stolon to microtuber transition in Solanum microtuberosum. J. Potato. Research. 48:107 - 115.
[14]Cenzano, A., Abdala. G. and Hause, B. 2007. Cytochemical immuno-localization of oxide cyclase, a jasmonic acid biosynthetic enzyme, in developing potato stolons Journal of Plant Physiology 164, Issue (11): 1449-1456
[15]Cenzano, A ., Vigliocco, A., Kraus, T. and Abdala, G. 2003. Exogenously applied jasmonic acid induces changes in apical meristem morphology of potato stolons j. Annals of Botany ; 91(7):915-9.
[16]Dobranzki, J., (1998). Effect of light on in vitro microtuberization of potato of pure Solanum microtuberosum origin. J. Acta. Agriculturae. Hungarica. 8:780-785.
[17]FAOSTAT., 2013. Food and agriculture organization of the United Nations. FAO StatisticsDivision.http://faostat.fao.org.
[18]Gao, X., Wang, F., Yang, Q., Matsuura, H. and Yoshihara, T. 2005. Theobroxide triggers jasmonic acid production to induce potato tuberization in vitro. J. Plant. Grow. Regulation. 47 (7): 39-45
[19]Garcia-Torres,Land Gomez Campo, C. (1973).in vitro microtuberization of potato sprouts as affected by ethreland gibberellic acid. J. Potato. Research.73 - 79.
[20]Ganet, E.A., S.G.Seabrook and L, David. (1993). Effecteofphotoperiod on in vitro microtuberization of potato., (Solanum microtuberosum L.). J. Plant Cell,Tissue and Organ. Culture. 21: 43 – 51.
[21]Hassanpanah, D., Shahryari, R., Shamei., A and Fathi, L., 2008. Effect of thioura and gibberllic acid on dormancy breaking of potato minitubers( Agria cultivar). Abstract book of 5th Iranian Horticulture.
[22]Humberto Lopez-Delgado, Ian M. Scott. 1997. Induction of in vitro tuberization of potato microplants by acetylsalicylic acid. Journal of Plant Physiology. 74–78
[23]Hande Jun, Chen, Yao. Feng. Wang, Ya. Juan. Zhang, Zhao. Hong. LI, Chun. Lian. And Ren, Hui. Li. 1999. Effect of sucrose concentrations with or without SA on formation and growth of In vitro microtuber in potato, Acta Botanica Oreali- Ocidentalia Cidentalia Identalia Sinica.
[24]ImanparastI, Tobeh A, Gholipouri A, Hassanpanah D, and Imanparast L. 2013. Coumarin and Jasmonic acid interaction and main effect son two potato mini-tubers cultivars yield, and yield components gradation. International Journal of Agriculture and Crop Sciences. 1800-1812.
[25]Kyong-Hee, Nam. Fanjiang, Kong. Hideyuki, Matsuura. Kosaku, Takahashi. Kensuke, Nabeta. And Teruhiko, Yoshihara.2008. Temperature regulates tuber-inducing lipoxygenase-derived metabolites in potato (Solanum tuberosum). Journal of Plant Physiology. 233–238 .
[26]Pelacho, A.M., and A.M,Ming. (1991).Jasmonic acidinduces microtuberization of potato stolons cultured in vitro. J. Plant Physiol. 97 : 1253-1255.
[27]Pruski, K., Astatkie, T., Duplessis, P., Lewis ,T., Nowak, J. and Struik, P. C. 2003. Use of jasmonate for conditioning of potato plantlets and microtubers in greenhouse production of minitubers. American journal of potato research.vol: 80, pp. 183-193.
[28]QaiserHayata, ShamsulHayata,Mohd. Irfana, Aqil Ahmad. 2010. Effect of exogenous salicylic acid under changing environment: A reviewEnvironmental and Experimental Botany. 14–25
[29]Rubio, V., Bustos, R., Luisa, M.L. Irigoyen., X.Cardona-Lopez., Rojas-Triana, M and Paz-Ares, J. 2009. Plant hormones and nutrient signaling.
[30]Ravnikar, M., Vilhar, B. and Gogala, N. 1992. Stimulatory Effects of jasmonic acid on potato stem node and protoplast culture. J. Plant Growth Regulation. 11: 29-33.
[31]Seabrook, J.E.A. 2005. Light effects on the growth and morphogenesis of potato (Solanum tuberosum) In vitro. American J. of Potato Research, 82:353-367.
[32]Stephan,J., D, willmitzer and L, Planta.(1994). Jasmonic acid spraying does not induce microtuberization in short day requiring potato species kept in non-inducing condition. J. plant. Physiol.194: 155 – 59.
[33]Xiao, Xufen. Liu, Mingyue. 2008. Effect of Plant Growth Regulator on Tuberization of Potato Minituber. Chinese Potato Journal. 8(3):153-157.
[34]Xim, X., A.M. Andre,. E.V. Vanlammeren and V, Dick.(1998). The role of Gibberellin, Absisic Acid and Sucrose in the Regulation of Potato Microtuber Formation on in vitro.J. Plant. Physiol. 117, 575 – 58
[35]YasunoriKodaKiyoshi Takahashi, Yoshio Kikuta, .1992 Potato tuber-inducing activities of salicylic acid and related compounds, Journal of Plant Growth Regulation. 215-219
[36]Zhang, Z., W,Zhou., G, Zhang.,K, Subrahmaniyan and J. Q. Yu. (2006). Effect of jasmonic acid on in vitro explant growth and micromicrotuberization in potato. J. Biology Planta. 50 (3 ): 452 - 456.