بررسی اثر انواع و مقادیر مختلف محلولپاشی جاسموناتها قبل از برداشت میوه بر صفات عملکردی، فیزیولوژیک، کیفی و دارویی دو رقم توت فرنگی
محورهای موضوعی : زیست شناسی سلولی تکوینی گیاهی و جانوری ، تکوین و تمایز ، زیست شناسی میکروارگانیسممحمدجواد مهدوی 1 , رضوان کرمی برزآباد 2 , ابوالفضل باغبانی آرانی 3
1 - گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
2 - گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
3 - گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
کلید واژه: فیتوهورمون, آنتیاکسیدانت, تعداد و وزن میوه, خواص کیفی و دارویی,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر انواع و مقادیر مختلف محلولپاشی جاسموناتها بر صفات عملکردی، فیزیولوژیک و کیفی دو رقم توتفرنگی قبل از برداشت میوه، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه هیدروپونیک صدرا دانشگاه شیراز در سال 1397 انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل دو نوع جاسمونات (جاسمونیک اسید و متیل جاسمونات) هر کدام در پنج غلظت (0، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی مولار) و (0، 25/0، 5/0، 1 و 5/1 میلی مولار) با چهار تکرار و در هر تکرار سه گلدان و در دو رقم توتفرنگی (سلوا و پاروس) اجرا گردید. تجزیه واریانس نشان داد که اثر تیمارهای آزمایشی بر کلیه صفات مورد بررسی بهجز صفات وزن میوه و ویتامین ث معنیدار شد. نتایج نشان داد که محلولپاشی جاسموناتها، سبب کاهش میزان کلروفیل و وزن خشک برگ در هر دو رقم توتفرنگی گردید در حالیکه بیشترین تعداد میوه در رقم سلوا با محلولپاشی 2 میلی مولار جاسمونیک اسید حاصل شد. همچنین نتایج حاکی از آن بود که افزایش غلظت جاسموناتها با کاهش میزان اسیدیته کل و افزایش آنتوسیانین میوه در هر دو رقم، سبب بهبود خواص کیفی توتفرنگی گردید. در مجموع رقم سلوا با تاثیرپذیری بیشتر از جاسموناتها با تولید مواد جامد محلول و نسبت مواد جامد محلول به اسیدیته کل معنیدار بیشتر و میزان اسیدیته کل کمتر نسبت به رقم پاروس، از لحاظ کیفی مطلوبتر میباشد.
To investigate the effect of different types and amounts of jasmines on the quantitative and qualitative characteristics of two strawberry cultivars, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design in Sadra Hydroponic Greenhouse of Shiraz University in 2018. Experimental treatments include two types of jasmonate (jasmonic acid and methyl jasmonate) each in five concentrations (0, 0.5, 1, 1.5, and 2 mM) and (0, 0.25, 0.5, 1, and 1.5 mM) with four replications and three pots in each replication and two strawberry cultivars (Selva and Parus). Analysis of variance showed that the effect of experimental treatments on all studied traits except fruit weight and vitamin C was significant. The results showed that foliar application of jasmonate reduced chlorophyll content and leaf dry weight in both strawberry cultivars, while the highest number of fruits in Selva cultivar was obtained by foliar application of 2 mM jasmonic acid. The results also showed that increasing the concentration of jasmonates by reducing the total acidity and increasing fruit anthocyanins in both cultivars, improved the quality properties of strawberries. In general, Selva cultivar is more effective than jasmonate by producing soluble solids and the ratio of soluble solids to total acidity is more significant and the amount of total acidity is lower than Parus cultivar, it is more desirable in terms of quality.
_||_