شناسایی مولکولی سویه های وحشی ویروس برونشیت عفونی طیور در گله های گوشتی واکسینه استان مازندران
محورهای موضوعی : پاتوبیولوژی مقایسه ایسید مصطفی آقاجانی میر 1 , نریمان شیخی 2 * , هادی حق بین نظرپاک 3 , غلامرضا غلامرضا نیکبخت بروجنی 4
1 - گروه علوم بالینی، دانشکده دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
2 - گروه علوم بالینی، دانشکده دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - گروه علوم بالینی، دانشکده دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4 - گروه میکروبیولوژی و ایمونولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
کلید واژه: ویروس برونشیت عفونی, شناسایی مولکولی, گله های گوشتی, مازندران,
چکیده مقاله :
بیماری برونشیت عفونی یکی از معضلات مهم صنعت پرورش طیور گوشتی در دنیا است و مطالعات اپیدمیولوژی مولکولی و شناسایی مداوم تغییرات ژنتیکی در میان ویروسهای شایع در مزارع پرورشی نقش مهمی در کنترل، پیشگیری و طراحی واکسنهای موثر بر علیه بیماری دارد. در تحقیق حاضر مزارع طیور گوشتی مشکوک به بیماری برونشیت عفونی در استان مازندران مورد آزمایش قرار گرفتند. بدین منظور، نمونههای سواب نای از 28 گله جوجه گوشتی با علائم تنفسی و تلفات 15 تا 25 درصدی در سال 1396 جمع آوری شدند. برای تشخیص ویروس از روش واکنش زنجیرهای پلیمراز برای افزوده سازی ژن رپلیکاز با پرایمرهای اختصاصی ژن استفاده شد. سویه مرجع سویه H120 واکسن برونشیت بود. برای تفکیک سویههای وحشی از سویههای واکسینال از روش توالی یابی مستقیم استفاده شد. در آزمون مقدماتی (افزوده سازی)، در 82 درصد (28/23) از مزارعی که مشکوک به عفونت ویروس برونشیت بودند حضور ویروس برونشیت عفونی تشخیص داده شد. بررسی تعیین توالی مشخص کرد که 5 سویه وحشی در مزارع آلوده (19 مزرعه) وجود دارند. این موضوع نشانده ی تنوع بالایی در جمعیت مورد مطالعه است. نتایج این مطالعه نشان داد که ظهور سویههای جدید ویروس برونشیت عفونی در طیور گوشتی استان مازندران می تواند با شرایط پرورشی از جمله تراکم بالا و واکسیناسیون متنوع و مکرر مرتبط باشد.
بیماری برونشیت عفونی یکی از معضلات مهم صنعت پرورش طیور گوشتی در دنیا است و مطالعات اپیدمیولوژی مولکولی و شناسایی مداوم تغییرات ژنتیکی در میان ویروسهای شایع در مزارع پرورشی نقش مهمی در کنترل، پیشگیری و طراحی واکسنهای موثر بر علیه بیماری دارد. در تحقیق حاضر مزارع طیور گوشتی مشکوک به بیماری برونشیت عفونی در استان مازندران مورد آزمایش قرار گرفتند. بدین منظور، نمونههای سواب نای از 28 گله جوجه گوشتی با علائم تنفسی و تلفات 15 تا 25 درصدی در سال 1396 جمع آوری شدند. برای تشخیص ویروس از روش واکنش زنجیرهای پلیمراز برای افزوده سازی ژن رپلیکاز با پرایمرهای اختصاصی ژن استفاده شد. سویه مرجع سویه H120 واکسن برونشیت بود. برای تفکیک سویههای وحشی از سویههای واکسینال از روش توالی یابی مستقیم استفاده شد. در آزمون مقدماتی (افزوده سازی)، در 82 درصد (28/23) از مزارعی که مشکوک به عفونت ویروس برونشیت بودند حضور ویروس برونشیت عفونی تشخیص داده شد. بررسی تعیین توالی مشخص کرد که 5 سویه وحشی در مزارع آلوده (19 مزرعه) وجود دارند. این موضوع نشاندهی تنوع بالایی در جمعیت مورد مطالعه است. نتایج این مطالعه نشان داد که ظهور سویههای جدید ویروس برونشیت عفونی در طیور گوشتی استان مازندران می تواند با شرایط پرورشی از جمله تراکم بالا و واکسیناسیون متنوع و مکرر مرتبط باشد.
_||_