بررسی اثرات استفاده طولانی مدت عصاره چای سبز برآسیب ایجاد شده توسط دوکسوروبیسین در مغز استخوان موش صحرایی
محورهای موضوعی : پاتوبیولوژی مقایسه ایمژده موسوی 1 , پژمان مرتضوی 2 , ناهید اطیابی 3 , ملیحه عباسعلی پورکبیره 4
1 - دانشجوی دامپزشکی، دانشکده تخصصی دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده تخصصی دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران ، ایران
3 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران ، ایران
4 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران ، ایران
کلید واژه: چای سبز, دوکسوروبیسین, مغز استخوان, موش صحرایی,
چکیده مقاله :
دوکسوروبیسین یکی از شناخته ترین داروهای ضد سرطان میباشد. چای سبز نیزخواص آنتی اکسیدانی فراوانی دارد. در این مطالعه، اثر استفاده طولانی مدت چایسبز بر ضایعات ایجاد شده توسط دوکسوروبیسین در مغز استخوان موش صحراییمورد بررسی قرار گرفت.30 سرموش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار بصورت تصادفی در 6 گروه مساوی، تقسیم شدند. شاهد، LGT استفاده از عصاره 3% چای سبز به مدت 60 روز)، SHGT (استفاده از عصاره 3% چای سبز به مدت 10 روز ) LGT+DXR (استفاده ازعصاره 3% چای سبز به مدت 60 روز به همراه تزریق IP دوکسوروبیسین به مدت 3روز)، SHGT+DXR( استفاده از عصاره 3% چای سبز به مدت 10 روز به همراه تزریق IP دوکسوروبیسین به مدت 3 روز), DXR (تزریق دوکسوروبیسین به مدت 3روز) , ساعت بعد از آخرین تزریق DXR, موشهای صحرایی آسانکشی شده و نمونههای بافتی جهت آسیبشناسی از استخوان فمور برداشت گردید. همچنین آنزیمهای کاتالاز و سوپراکسید دسموتاز (SOD) اندازه گیری شد. در آسیبشناسی بافتی گروه DXR, تخریب شدید سلولهای مغز استخوان مشاهده شد که بیشتر رده میلوئیدی را درگیر کرده بود. گروه SHGT+DXR هم مشابه DXR بود ولی تراکمسلولی شبیه به گروه شاهد بود. در گروه LGT+DXR تراکم سلولی بسیار شبیه به گروه شاهد بود. میزان کمی تخریب سلولهای رده میلوئیدی هم دیده شد اندازه گیری آنزیم های کاتالاز و SOD نشان دهنده اختلاف معنی دار بین گروه های درمان و شاهد بود. نتایج مطالعه نشان داد که دوکسوروبیسین سبب ایجاد آسیبدر مغز استخوان موش صحرایی میشود، لیکن مصرف طولانی مدت چای سبز میتواند آسیبهای ناشی از دوکسوروبیسین را کاهش دهد.
One of the most well known anti-cancer drug is Doxorubicin. However, green tea has manyantioxidant properties. In this study, the long-term effects of green tea on bone marrow lesionscaused by Doxorubicin in rats were studied. 30 adult male Wistar rats were randomly dividedinto 6 groups. Control, LGT (long-term use of 3% green tea extract for 60 days), SHGT (shorttermuse of 3% green tea extract for 10 days), LGT + DXR (long-term use of 3% green teaextract for 60 days with injections IP doxorubicin for 3 days), SHGT + DXR (short-term use of3% green tea extract for 10 days in combination with doxorubicin (IP) injection for 3 days),DXR (doxorubicin injection for 3 days). 24 hours after the last injection of DXR, rats euthanizedand tissue samples were taken for histopathology of the femur. The enzymes catalase andsuperoxide dismutase (SOD) were measured. The histopathology results show that the DXRinduced severe bone marrow suppression that myeloid cells was more involved. SHGT + DXRgroup was similar to DXR, but the cell density was similar to control group. The LGT + DXRcell density was very similar to the control group. There was a small amount of myeloid celldestruction. Measurement of catalase and SOD indicates a significant difference betweentreatment and control groups. Results show that Doxorubicin may cause damage in rat bonemarrow, but long-term use of green tea can reduce the damage caused by doxorubicin.