مطالعه ارزش غذایی و ترکیب اسیدهای چرب بافت عضله ماهی حلوا سیاه Parastromateus niger در سواحل بوشهر
محورهای موضوعی : علوم آبزیان
1 - مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی، موسسه تحقیقاتی علوم شیلاتی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران
2 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد بوشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران
کلید واژه: بافت عضله, پروفایل اسیدهای چرب, بندر بوشهر, ماهی حلوا سیاه, ترکیب شیمیایی بدن,
چکیده مقاله :
ماهی حلوا سیاه از گونههای دارای ارزش تجاری بالا در خلیج فارس و دریای عمان میباشد. هدف از این تحقیق بررسی ارزش غذایی و ترکیب اسیدهای چرب در عضله این ماهی بود. 12 قطعه ماهی حلوا سیاه با میانگین وزن 754 گرم تهیه شده از صیدگاههای بندر بوشهر مورد بررسی قرار گرفت. برای اندازهگیری پروتئین خام، چربی خام، خاکستر و رطوبت از روشهای استاندارد AOAC (1990) و برای آنالیز اسیدهای چرب از روش Murph (1993) استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین میزان پروتئین خام در گوشت این ماهی 38/21 درصد بود. میانگین میزان چربی خام در گوشت این ماهی 25/0 درصد بود. میانگین مقادیر خاکستر و رطوبت در گوشت این ماهی به ترتیب 62/1 و 06/72 درصد بود. 29 اسید چرب در عضله این ماهی شناسایی گردید که مقادیر اسیدهای چرب اشباع، تک غیر اشباع و چند غیر اشباع به ترتیب 19/35، 73/16 و 24/41 درصد از کل اسیدهای چرب بود. فراوانترین اسیدهای چرب اشباع، تک غیر اشباع و چند غیر اشباع به ترتیب اسید پالمیتیک با 14/20 درصد، اسید اولئیک با 91/11 درصد و دوکوزا هگزانوییک اسید با 37/23 درصد بودند. نسبت امگا سه به امگا شش 9/12 و نسبت اسیدهای چرب چند غیر اشباع به اشباع 20/1 بود. نتایج نشان داد که این ماهی یک منبع عالی پروتئین اما جزء ماهیان کم چرب میباشد و حاوی مقادیر بالایی امگا سه و اسیدهای چرب چند غیر اشباع است بنابراین میتواند به عنوان یک غذای دریایی سالم در سبد غذایی خانوادهها قرار گیرد.
Black pomfret is the species with high commercial value in the Persian Gulf and the Oman Sea. This study was aimed to determine nutritional value and fatty acid composition in the muscle of this fish. 12 fish pieces with mean weight 754 gram purchased from Bushehr fishing ground were evaluated. Crude protein, crude lipid, ash and moisture contents were measured using AOAC (1990) standard methods, and fatty acid composition analyzed using Murph (1993) method. The results showed that the mean of crude protein, crude lipid, ash and moisture contents in the meat of this fish was 21.38, 0.25, 1.62 and 72.06 percent respectively. 29 fatty acids identified in the muscle of this species among which saturated fatty acids, mono unsaturated fatty acids and poly unsaturated fatty acids contents were 35.19, 16.73 and 41.24 percent of total fatty acids respectively. The most abundant saturated fatty acids, mono unsaturated fatty acids and poly unsaturated fatty acids were palmitic acid (20.14 percent), oleic acid (11.91 percent) and docosa hexaenoic acid (23.37 percent) respectively. The ω3 to ω6 and poly unsaturated fatty acids to saturated fatty acids ratios were 12.9 and 1.20 respectively. The results showed that this species is an excellent source of protein and lean fish but contain high amounts of ω3 and poly unsaturated fatty acids therefore can consume in Iranian families as a safe and nutritious seafood.
_||_