تجزیه و تحلیل بهرهوری عوامل تولید در صنعت طیور مرغ گوشتی«مطالعه موردی: استان گیلان»
محورهای موضوعی : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزیمحمدکریم معتمد 1 , شیوا پورکند 2
1 - دانشیار توسعه روستایی دانشگاه گیلان
2 - کارشناس ارشد توسعه روستایی دانشگاه گیلان
کلید واژه: تابع تولید, مرغ گوشتی, کارایی فنی, بهرهوری,
چکیده مقاله :
علی رغم افزایش واحدهای مرغداری در سالهای اخیر، تولیدات این بخش رشد متناسب با پتانسیل موجود را نداشته است. در این راستا عواملی همچون بهرهوری پایین عوامل تولید، عدم کارایی واحدهای تولیدی و ضعف مدیریت نقش داشته و تحقیق حاضر با هدف تجزیه و تحلیل بهره وری تولید در ارتباط با واحدهای مرغ گوشتی استان گیلان در سال 89-88 انجام شد. نتایج حاصل از تحقیق با استفاده از تخمین تابع لگاریتمی تولید، نشان داد که چهار عامل دان، نیروی کار، بهداشت و جوجه ی یک روزه تاثیر معنیداری بر تولید داشته و در بین این عوامل، دان طیور با داشتن بالاترین ضریب(22/64%) موثرترین و بعد از آن جوجه ی یک روزه با ضریب 24% و سایر عوامل در مراتب بعدی اهمیت قرار دارند. تحلیل بهرهوری جزئی عوامل تولید، از دیگر اهداف این تحقیق بود که در این رابطه مشخص گردید بهرهوری متوسط و نهایی عامل دان، به ترتیب 38 و 24% واحد، بهرهوری متوسط و نهایی نیروی کار، به ترتیب 003/0 و 00027/0 واحد، بهرهوری متوسط و نهایی جوجه ی یک روزه به ترتیب 0015/0 و 00043/0 واحد، بهرهوری متوسط و نهایی عامل بهداشت و درمان به ترتیب 003/0 و 00024/0 واحد بود. در محاسبه ی میزان استفاده از نهادهها(نحوه ی تخصیص بهینه ی عوامل تولید)، مشخص شد که میانگین این مقدار برای دان 54/1، برای نیروی کار 00027/0 و برای جوجه ی یک روزه 0003/0 بود. به منظور آگاهی از کارایی واحدها در استفاده از نهادهها، اقدام به محاسبه ی کارایی فنی واحدها گردید که متوسط کارایی واحدها 90% به دست آمد. بدین معنی که به طور متوسط، واحدها در استفاده از نهادهها به صورت فیزیکی 90% کارا بودهاند
Despite of increase in broilers production in Iran in recent years, still there is a potential to expand production. It is believed that this sub-sector has not reached the predetermined target mainly due to low productivity. For this reason, this paper aims to determine productivity of broiler production in Gilan province. Data were collected from a sample of 36 broiler producers in 2010. Logarithmic production function was estimated. The results revealed that four factors namely, feeds, labor, health-care and hatch had significant effect on production. Among those, feeds and hatch with 0.64 and 0.24 coefficients were ranked on the top respectively. The analysis of partial productivity of production factors indicated that mean and marginal productivity for feeds were 0.38 and 0.24, for labor 0.003 and 0.00027, for hatch 0.0015 and 0.00043, and for health-care 0.003 and 0.00024 respectively. Computation of inputs used (allocation of production factors) showed that the mean amount for feeds, labor and hatch were 1.54, 0.00027 and 0.0003 respectively. Further, to disclose the performance of broiler farms, series of investigations were run and finally came up with 90% as the mean technical efficiency