اثرات سوخت های زیستی بر امنیت غذایی در کشورهای خاورمیانه، با تأکید بر ایران
محورهای موضوعی :
فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی
ابراهیم باباخانی
1
,
رضا رستمیان
2
,
مصطفی گودرزی
3
1 - دانشجوی دکترا، گروه اقتصاد کشاورزی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.
2 - استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.
3 - استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.
تاریخ دریافت : 1400/12/09
تاریخ پذیرش : 1402/04/06
تاریخ انتشار : 1402/08/01
کلید واژه:
ایران,
امنیت غذایی,
سوخت زیستی,
چکیده مقاله :
مقدمه و هدف: در اغلب مطالعات، تولید سوختهای زیستی دلیل عمدهای برای افزایش گرسنگی و نا امنی غذایی شناخته می شود، این در حالی است که رابطهی بین سوختهای زیستی و امنیت غذایی در ایران ناشناخته است. این مطالعه باهدف بررسی اثرات سوختهای زیستی بر امنیت غذایی در ایران انجام شد.
مواد و روشها: برای بررسی رابطه بین امنیت غذایی و سوخت زیستی از روش پیشرفته و پویای دادههای تابلویی گشتاورهای تعمیمیافته استفاده شد. همچنین دادهها برای دوره 2000 تا 2019 برای کشورهای خاورمیانه از جمله ایران جمعآوری شد.
یافتهها: افزایش سوختهای زیستی باعث کاهش 11/0 درصدی امنیت غذایی شد ولی ضریب معنیدار نبود. سوختهای زیستی اثرات منفی و معنیداری روی دسترسی غذایی و اثرات مثبتی روی موجود بودن غذا و استفاده از غذا داشتند. ضریب موردنظر 598/16 و در سطح احتمال 95 درصد معنادار بود. در واقع میتوان گفت که در ایران سوختهای زیستی باعث افزایش دسترسی به غذا میشود.
بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان داد که سوختهای زیستی بر امنیت غذایی کشور ایران تأثیر معنیداری نداشتند، که این به علت وجود ذخایر بالای سوختهای فسیلی در کشور ایران است.
چکیده انگلیسی:
In most studies, the production of biofuel is a reason for increased hunger and food insecurity, while it is unknown relation between biofuels and food security in Iran. The current study aimed to investigate the relation between biofuel and food security in Iran country.
Method:
We also used panel estimation techniques for estimating the relation by using dynamic panel generalized method of moments technique. The data were collected for the Middle-East Countries and specially Iran.
Results:
The increased biofuels decreased 0.11 percentage food security and coefficient was not significant. Biofuels had negative and significant effects on food accessibility but they had positive and significant effects on food availability and food utilization (P<0.01). The determined coefficient was 16.598 that was significant (P<0.05).
Conclusion:
The results showed that biofuels did not have significant effects on food security in Iran country that could be attributed to a significant volume of fossil fuels and limited production of biofuels.
منابع و مأخذ:
ESCAP U, ECA U, ECE U, ESCWA U, ECLAC U. World economic situation and prospects 2017. 2017.
FAO I, WFP W, UNICEF. The State of Food Insecurity in the World 2018. Building climate resilience for food security and nutrition. Rome, FAO. (also available at http://www. fao. org/docrep/018/i3434e/i3434e. pdf); 2018.
Bagherzadeh Azar F, Ranjpour R, Karami Takanlou Z, Motaffaker Azad MA, Assadzadeh A. The impact of economic variables on food security in the provinces of Iran: Measuring and comparing. Quarter J Appl Theor Econ. 2017: 3(4):47-76.
Rodionova MV, Poudyal RS, Tiwari I, Voloshin RA, Zharmukhamedov SK, Nam HG, et al. Biofuel production: challenges and opportunities. Int J Hydrogen Energ. 2017: 42(12): 845-861.https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2016.11.125.
Larson ED, editor Biofuel production technologies: status, prospects and implications for trade and development. United Nations Conference on Trade and Development New York and Geneva. 2008.
Mazraati M. Decomposing oil use per vehicle in modelling oil demand in the US road transportation. OPEC Energ Rev. 2013;37(2):194-219. https://doi.org/10.1111/opec.12002
Koh LP, Ghazoul J. Biofuels, biodiversity, and people: understanding the conflicts and finding opportunities. BiolConser. 2008:141(10):2450-60.https://doi.org/10.1016/j.biocon.2008.08.005
To H, Grafton RQ. Oil prices, biofuels production and food security: past trends and future challenges. Food Security. 2015:7(2):323-36.10.1007/s12571-015-0438-9
Subramaniam Y, Masron TA, Azman NHN. The impact of biofuels on food security. Int Econ. 2019;160:72-83.https://doi.org/10.1016/j.inteco.2019.10.003
Mitchell D. A note on rising food prices. World bank policy research working paper. 2008: 48: 29-63.https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1233058
Westhoff P. The economics of food: how feeding and fueling the planet affects food prices: FT Press; 2010.
Practical G. An Introduction to the Basic Concepts of Food Security. 2008.https://www.fao.org/3/al936e/al936e00.pdf
Amigun B, Musango JK, Stafford W. Biofuels and sustainability in Africa. Renew Sustain Energ Rev 2011:15(2):1360-72. https://doi.org/10.1016/j.rser.2010.10.015
Kunen E, Chalmers J. Sustainable biofuel development policies, programs and practices in APEC economies. Asia Pacific Economic Cooperation, Arlington. 2010.
Leite JGDB, Leal MRL, Cortez LA, Lynd LR, Rosillo-Calle F. Reconciling food security, environmental preservation and biofuel production: Lessons from Brazil. Sugarcane Bioenergy for Sustainable Develop: Routledge. 2018. pp. 154-71. https://doi.org/10.4324/9780429457920
Subramaniam Y, Masron TA, Azman NHN. Biofuels, environmental sustainability, and food security: A review of 51 countries. Energ Res Soc Sci. 2020;68:101549. https://doi.org/10.1016/j.erss.2020.101549
Brinkman M, Levin-Koopman J, Wicke B, Shutes L, Kuiper M, Faaij A, et al. The distribution of food security impacts of biofuels, a Ghana case study. Biomass Bioenerg. 2020:141:105695 .https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2020.105695.
Devereux S. Theories of Famine (Harvester Wheatsheaf, New York). 1993.
Kgathi DL, Mfundisi K, Mmopelwa G, Mosepele K. Potential impacts of biofuel development on food security in Botswana: A contribution to energy policy. Energ Policy. 2012: 43:70-9.https://doi.org/10.1016/j.enpol.2011.12.027
Rasul G, Sharma B. The nexus approach to water–energy–food security: an option for adaptation to climate change. Climate Policy. 2016:16(6):682-702.https://doi.org/10.1080/14693062.2015.1029865
21.Hussain A, Thapa GB. Smallholders’ access to agricultural credit in Pakistan. Food Security. 2012:4(1):73-85.https://doi.org/10.1007/s12571-012-0167-2
Masters WA, Djurfeldt AA, De Haan C, Hazell P, Jayne T, Jirström M, et al. Urbanization and farm size in Asia and Africa: Implications for food security and agricultural research. Global Food Security. 2013;2(3):156-65.https://doi.org/10.1016/j.gfs.2013.07.002
Koizumi T. Biofuels and food security. Renewable and Sustainable Energ Rev. 2015: 5 (2): 49-58.
Etana D, Tolossa D. Unemployment and food insecurity in urban Ethiopia. Afr Develop Rev. 2017;29(1):56-68. https://doi.org/10.1111/1467-8268.12238
25.Bank W. World development report 2018: Learning to realize education's promise: The World Bank; 2017.
Arellano M, Bond S. Some tests of specification for panel data: Monte Carlo evidence and an application to employment equations. Rev Econ Study. 1991;58(2):277-97 .https://academic.oup.com/restud/article-abstract/58/2/277/1563354.
Baltagi BH, Baltagi BH. Econometric analysis of panel data: Springer; 2008.
_||_