اثر محلولپاشی اسید هیومیک بر عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیکی کاهو لولاروزا(Lactuca sativa L.) تحت تنش شوری
محورهای موضوعی : پژوهش های به زراعی
1 - دانشجوی دکتری
کلید واژه: پرولین, آسکوربات پراکسیداز, کاتالاز, رنگیزههای فتوسنتزی, کشت هیدروپونیک,
چکیده مقاله :
تنش شوری از جمله تنش های مهم در کاهش عملکرد گیاهان، به ویژه گیاهان برگی است و ارائه راهکارهایی جهت مقابله با آن بسیار حائز اهمیت است. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در گلخانه ای واقع در نظر آباد کرج بر کاهو لولاروزا به صورت هیدروپونیک و در شرایط تنش شوری انجام شد. عامل های این پژوهش شامل اسید هیومیک در چهار غلظت صفر (شاهد)، 500، 1000 و 1500 میلی گرم در لیتر و تنش شوری در دو سطح بدون تنش (شاهد) و 30 میلی مولار بود. نتایج نشان داد که اعمال تنش شوری موجب کاهش عملکرد کاهو لولاروزا شد. کاربرد اسید هیومیک و افزایش غلظت آن موجب افزایش عملکرد کمی و کیفی این گیاه شد و اثرات منفی حاصل از تنش شوری را کاهش داد. بیشترین عملکرد وزن تر کاهو (27/682 گرم بر متر مربع)، مربوط به اثرات متقابل تیمارهای اسید هیومیک 1500 میلی گرم در لیتر و شاهد تنش شوری بود که با برهمکنش اسید هیومیک 1500 میلی گرم در لیتر و تنش شوری در یک گروه آماری قرار گرفتند. کاربرد اسید هیومیک وافزایش غلظت آن سبب کاهش فعالیت آنزیم های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز شد. تنش شوری فعالیت آنزیم کاتالاز و آنزیم آسکوربات پراکسیداز را افزایش داد. کمترین فعالیت آنزیم کاتالاز با µmole FW/min 004/0 و آنزیم آسکوربات پراکسیداز با µmol H2O2 min-1.mg-1 protein 41/0، مربوط به اثرات متقابل تیمارهای اسید هیومیک 1500 میلی گرم در لیترو شاهد تنش شوری بود. بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز µmole FW/min 024/0 و آنزیم آسکوربات پراکسیداز µmol H2O2 min-1.mg-1 protein 81/0 در شاهد اسید هیومیک در شرایط تنش شوری مشاهده شد.
Salinity stress is one of the important stresses in reducing the yield of plants, especially leafy plants, and it is very important to provide solutions to deal with it. For this purpose, a factorial experiment was conducted in the form of a completely randomized design in four replications in a greenhouse located in Naziabad, Karaj on llolaroza lettuce hydroponically under salt stress conditions. The factors of this research included humic acid in four concentrations 0 (control), 500, 1000 and 1500 mg/l and salinity stress at two levels no stress (control) and 30 mM. The results showed that application of salinity stress decreased the yield of Lolla rossa lettuce. The application of humic acid and increasing its concentration increased the quantitative and qualitative performance of this plant and reduced the negative effects of salinity stress. The highest yield of fresh weight of lettuce was 682.27 g/m2, related to the mutual effects of humic acid treatments of 1500 mg/l and salinity stress. The application of humic acid and increasing its concentration decreased the activity of catalase enzyme and ascorbate peroxidase enzyme. Salt stress increased the activity of catalase enzyme and ascorbate peroxidase enzyme. The lowest activity of catalase enzyme (0.004 µmole FW/min) and ascorbate peroxidase enzyme (0.41µmol H2O2 min-1.mg-1 protein), related to the interaction of humic acid 1500 mg/l and control of salinity stress. The highest activity of catalase enzyme (0.024 µmole FW/min) and ascorbate peroxidase enzyme(0.81 µmol H2O2 min-1.mg-1 protein) were observed in humic acid control under salt stress condition.
_||_