تاثیر خوراک آغازین بافتدار با تعیین کم و زیاد نسبت پروتئین به انرژی بر قابلیت هضم، فراسنجههای شکمبهای و خونی گوسالههای شیرخوار
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوریعلی اسماعیلی 1 , امیرداور فروزنده 2 , حسین امیدی میرزایی 3 * , محمد کریمی 4 , بهزاد اخلاقی 5 , کیان صادقی 6
1 - گروه علوم دامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
2 - گروه علوم دامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
3 - گروه علوم دامی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، ایران
4 - گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
5 - گروه علوم دامی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
6 - گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
کلید واژه: قابلیت هضم, گوسالههای شیرخوار, خوراک آغازین, خوراک بافتدار, فراسنجههای شکمبهای و خونب,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی تاثیر خوراک آغازین بافتدار با تعیین کم و زیاد نسبت پروتئین به انرژی بر قابلیت هضم، فراسنجههای شکمبهای و خونی گوسالههای شیرخوار آزمایش حاضر انجام گرفت. بدین منظور از تعداد 48 راس گوساله هلشتاین (نر و ماده)، در قالب یک طرح فاکتوریل، با 4 تیمار و در 12 تکرار برای هر تیمار استفاده شد. گروه های آزمایشی شامل: 1) خوراک آغازین آردی آسیاب با سطح پروتئین 18 درصد؛ 2) خوراک آغازین آردی با سطح پروتئین 22 درصد؛ 3) خوراک آغازین بافتدار با سطح پروتئین 18 درصد؛ و 4) خوراک آغازین بافتدار با سطح پروتئین 22 درصد بود. در این آزمایش قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجههای شکمبهای و خونی گوسالههای شیرخوار اندازگیری شد. اثر متقابل بین اثرات اصلی برای میزان بتا هیدروکسی بوتیرات خون در روز 70 آزمایش معنیدار بود (05/0 >p ). به این صورت که خوراک آردی با 18 درصد پروتئین پایینترین میزان بتا هیدروکسی بوتیرات را داشت. اثر متقابل بین اثرات اصلی برای سایر فراسنجههای خونی معنیدار نبود (05/0 <p ). اثر متقابل بین اثرات اصلی برای فراسنجههای شکمبهای و قابلیت هضم تحت تاثیر شکل و سطح پروتئین خوراک آغازین قرار نگرفت (05/0 <p ). بطور کلی تفاوت چشمگیری بین خوراک بافتدار و آسیاب درشت همچنین سطح پروتئین 18 و 22 درصد در گروههای مورد آزمایش مشاهده نشد.
The current study was conducted to evaluate the interaction between different levels of protein and feed structure on performance in calves. Accordingly, a total number of 48 Holstein calves (A mixture of both sexes) were randomly assigned to 4 dietary treatments with 12 replicate pens, based on a factorial design. Dietary treatments consisted of 1) ground starter with % 18 CP, 2) ground starter with % 22 CP, 3) texture starter with % 18 CP and 4) texture starter with % 22 CP. In this study, digestibility of nutrients, rumen and blood parameters of suckling calves were measured. The interaction between the main effects for the amount of beta-hydroxybutyrate in the blood on the 70th day of the experiment was significant (p < 0.05). In this way, flour feed with 18% protein had the lowest amount of beta-hydroxybutyrate. The interaction between the main effects for other blood parameters was not significant (p < 0.05). The interaction between the main effects for ruminal parameters and digestibility was not affected by the form and protein level of the initial feed (p < 0.05). In general, there was no significant difference between the textured feed and coarse grinding, and the protein level of 18 and 22% was not observed in the tested groups.
_||_