فهرست مقالات ثمین صدیق


  • مقاله

    1 - شناسایی استرپتومایسس‌های خاک لواسان و بررسی پتانسیل آنتاگونیستی آن‌ها
    گیاهپزشکی کاربردی , شماره 1 , سال 5 , بهار 1395
    استرپتومایسس ها گروهی از باکتری خاکزی و عموما ساپروفیت هستند که تاکنون بیش از 400 گونه از آن ها توصیف شده است و تعداد کمی از گونه ‌های آن بیماری زای گیاهی است. این باکتری ها در بسیاری از محیط های طبیعی وجود داشته و تولید آنتی ‌بیوتیک از مشخصات بارز آن ها می ‌باشد. تعداد چکیده کامل
    استرپتومایسس ها گروهی از باکتری خاکزی و عموما ساپروفیت هستند که تاکنون بیش از 400 گونه از آن ها توصیف شده است و تعداد کمی از گونه ‌های آن بیماری زای گیاهی است. این باکتری ها در بسیاری از محیط های طبیعی وجود داشته و تولید آنتی ‌بیوتیک از مشخصات بارز آن ها می ‌باشد. تعداد معدودی از آن ها رابطه انگلی با جـانوران و گیاهان داشته که از آن جمله می‌ توان به عامل بیماری اسکب معمولی سیب ‌زمینی اشاره نمود. در این تحقیق از خاک مزارع و باغ های منطقه لواسان در عمق ده تا 30 سانتی متری نمونه برداری شده و نمونه ها پس از خشک و الک شـدن به روش سری رقـت در محیط کازئیـن-گلیسرین-آگار (CGA) کشت و پس از یک هفته کلنی های دارای اسپور و با مشخصات استرپتومایسس انتخاب و به محیط جدید منتقل و تکثیر گردید. جدایه ها براساس خصـوصیـات فنـوتیپی شامل رنـگ و شکل اسپـور، رنگ کلنـی و تولیـد ملانیـن، مصرف هیدروکربن ها و تولید آنتی بیوتیک در محیط کشت به سه گروه اصلی دسته بندی و نماینده گروه ها با استفاده از توالی آر ان ای ریبوزومی شناسایی و فیلوژنی آن ها مورد بررسی قرار گرفت.در مجموع 38 جدایه از 20 نمونه خاک جدا سازی شد که نتایج نشان داد جدایه ها به گونه های S. kanamyceticus، S. violascens، S. akiyoshiensis و S. ambofaciens با شباهت بیش از 99 درصد تعلق داشتند. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - مقایسه سموم کنفیدور و پالیزین در کنترل حشرات کامل سفید‌بالک گلخانه در گلخانه‌های کشت تجاری ژربرا در پاکدشت
    گیاهپزشکی کاربردی , شماره 1 , سال 6 , بهار 1396
    ژربـرا مورد حمله تعـداد زیادی از آفـات قرار می گیـرد که یکـی از مهم تریـن آن ها سفید بالک گلخـانه (Trialeurodes vaporariorum Westwood) می باشد. عمدتاً به روش کنترل شیمیایی با این آفت مبارزه می شود و هر ساله مقادیر قابل توجهی ارز جهت وارد کردن حشره کش های مورد نیاز برای چکیده کامل
    ژربـرا مورد حمله تعـداد زیادی از آفـات قرار می گیـرد که یکـی از مهم تریـن آن ها سفید بالک گلخـانه (Trialeurodes vaporariorum Westwood) می باشد. عمدتاً به روش کنترل شیمیایی با این آفت مبارزه می شود و هر ساله مقادیر قابل توجهی ارز جهت وارد کردن حشره کش های مورد نیاز برای کنترل این آفت مصرف می شود. در این تحقیق تأثیر دو سم پالیزین و ایمیداکلوپراید (کنفیدور) در کنترل T. vaporariorumروی ژربرا با یکدیگر مقایسه گردید. آزمایش در یک گلخانه تجاری کشت ژربرا در شهرستان پاکدشت، استان تهران و با استفاده از گلدان های ژربرا بدون گل و تقریباً هم اندازه انجام گرفت. قبل و بعد از آزمایش، تعداد جمعیت پوره و حشره کامل پشت برگ ها تخمین زده شد. فاکتور های مورد آزمایش شامل دو نوع سم، سه دز مصرفی از سموم مختلف (5/0، 1 و 5/1 در هزار)، سه زمان سمپاشی (ساعات 8، 12 و 16) و تعداد تکرار های سمپاشی در ماه نیز سه نوبت (دو، چهار و شش بار) در نظر گرفته شدند. داده های حاصل به روش سطح پاسخ (RSM) و با استفاده از نرم افزار آماری Design Expert 10 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که درصد تلفات حشرات کامل آفت هنگام استفاده از کنفیدور با اختلاف معنی داری بیش تر از پالیزین است. همچنین تنها فاکتور معنی دار در طی آزمایش نوع سم بوده و سایر فاکتور ها تغییرات معنی داری در پاسخ مورد نظر ایجاد نکردند. پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - مقایسه خصوصیات ساختاری آنزیم بتا-گلوکوزیداز در حشرات
    گیاهپزشکی کاربردی , شماره 1 , سال 5 , تابستان 1395
    آنزیم بتا-گلوکوزیداز در همه گیاهان، جانوران، قارچ ها و باکتری ها وجود دارد. بتا-گلوکوزیداز ها هیدرولیز بتا-1و4 باقیمانده منوساکارید ها از گلیکوزید ها را کاتالیز کرده و گلوکز آزاد می کنند. از این رو با توجه به منوساکاریدی که از زنجیره جدا می شود، این آنزیم بتا-گلوکوزیداز چکیده کامل
    آنزیم بتا-گلوکوزیداز در همه گیاهان، جانوران، قارچ ها و باکتری ها وجود دارد. بتا-گلوکوزیداز ها هیدرولیز بتا-1و4 باقیمانده منوساکارید ها از گلیکوزید ها را کاتالیز کرده و گلوکز آزاد می کنند. از این رو با توجه به منوساکاریدی که از زنجیره جدا می شود، این آنزیم بتا-گلوکوزیداز نامگذاری می شود. در این مطالعه، تجزیه و تحلیل بیوانفورماتیکی آنزیم بتا-گلوکوزیداز(β-glucosidase) در سیزده گونه مختلف از حشرات متعلق به خانواده های مختلف انجام گرفت. تجزیه و تحلیل ساختار اولیه و ثانویه پروتئین بتا-گلوکوزیداز در سیزده گونه از حشرات انتخاب شده توسط ابزار های ProtParam و SOPMA انجام شد. دمین های گذرنده از غشا و پپتید نشانه در هر یک از نمونه ها به ترتیب با ابزارهای TMHMM و SignalP تعییـن گردیدند. تعـداد اسید های آمینـه، نقطه ایزوالکتریک، وزن مولکولی، شاخص ناپایداری، متوسط آبدوستـی و شاخص آلیفاتیک در هر یک از نمونه های به دست آمده و با هم مقایسه گردید. طبق نتایج به دست آمده تنها گونه Trachymyrmex cornetzi دارای دمین گذرنده از غشا بود، همچنین پپتید نشانه تنها در گونه های Acyrthosiphon pisum،Bombyx mori و Cephus cinctus وجود داشت. با توجه به نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل ساختاری، شباهت زیادی بین پروتئین هـای بتا-گلوکوزیداز در گونه های مختلف حشرات وجود دارند هر چند که در برخی گونه ها تفاوت هایی هم مشاهده گردید. داده های به دست آمده پیش زمینه ای را برای مطالعات آنزیم های گوارشی از جمله بتا-گلوکوزیداز و تعیین ساختار این پروتئین در حشرات فراهم می آورد. پرونده مقاله

  • مقاله

    4 - ارزیابی اثر حشره‌کشی اسانس برخی گیاهان دارویی علیه حشرات بالغ شپشه آرد (Tribolium confusum)
    گیاهپزشکی کاربردی , شماره 1 , سال 5 , پاییز 1395
    شپشه آرد، Tribolium confusum Jacquelin du Val، از مواد نشاسته ای مانند آرد، سبوس، بلغور تغذیه می کند. این حشرات نه تنها ضمن تغذیه زیان قابل توجهی را به محصول وارد می کنند؛ بلکه به علت افزایش سریع جمعیت، محصول انباری را با مدفوع و پوسته های لاروی خود آلوده کرده و از مرغو چکیده کامل
    شپشه آرد، Tribolium confusum Jacquelin du Val، از مواد نشاسته ای مانند آرد، سبوس، بلغور تغذیه می کند. این حشرات نه تنها ضمن تغذیه زیان قابل توجهی را به محصول وارد می کنند؛ بلکه به علت افزایش سریع جمعیت، محصول انباری را با مدفوع و پوسته های لاروی خود آلوده کرده و از مرغوبیت آن به شدت می کاهند. اخیراً تحقیقات زیادی در رابطه با کاربرد اسانس های گیاهی یا اجزای سازنده آن ها به عنوان جایگزین ایمن برای سموم تدخینی متداول انجام شده است. در این مطالعه، سمیت اسانس سه گیاه رزماری، فلفل سفید و برگ گردو در سه غلظت 10، 30 و 50 میکرو لیتر در واحد آزمایشی که شامل پتری‌های با قطر 6 سانتی‌متر بود، مورد بررسی قرار گرفت و با عصاره رزماری مقایسه گردید. تمام آزمایش ها در شرایط آزمایشگاهی در دمای 1± 27 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ± 30 درصد و در دوره روشنایی 10:14 انجام شدند. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از عصاره رزماری نتوانست آفت را کنترل کند و تفاوت معنی داری نیز با شاهد نداشت. اسانس های برگ گردو، رزماری و فلفل سفید تفاوت معنی داری در مرگ و میر حشرات کامل سوسک آرد ایجاد کردند. با افزایش غلظت، درصد مرگ و میر حشرات کامل سوسک آرد نیز در تمامی اسانس ها افزایش یافت و همگی با هم اختلاف معنی داری داشتند. بیش ترین درصد تلفات در غلظت 50 میکرو لیتر در اسانس فلفل مشاهده گردید. همچنین شرایط بهینه استفاده از اسانس جهت کنترل آفت مزبور به دست آمد. به این ترتیب که بیش ترین میزان مرگ و میر آفت در صورت استفاده از غلظت 50 میکرو لیتر اسانس های فلفل و رزماری به دست خواهد آمد که به ترتیب باعث تلفات 100 درصد و 60 درصد آفت شدند. پرونده مقاله