فهرست مقالات Raheleh Nezhadrazmjoakhgar


  • مقاله

    1 - ارزیابی انطباق کیفیت بهداشتی برخی از محصولات لبنی محلی با استاندارد‌های ملی و ضوابط بهداشتی کسب و کارهای خانگی
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 2 , سال 10 , تابستان 1402
    نگرانی‌های بهداشتی سازمان غذا و دارو و وضع مقررات بهداشتی سخت‌گیرانه، مانع راه‌اندازی بسیاری از کسب‌وکارهای خانگی مواد خوراکی از جمله محصولات لبنی محلی در کشور شده است. این رویکرد موجب عدم توسعه‌ی این بخش از صنایع روستایی و عشایری و حتا از بین رفتن دانش بومی تولید برخی چکیده کامل
    نگرانی‌های بهداشتی سازمان غذا و دارو و وضع مقررات بهداشتی سخت‌گیرانه، مانع راه‌اندازی بسیاری از کسب‌وکارهای خانگی مواد خوراکی از جمله محصولات لبنی محلی در کشور شده است. این رویکرد موجب عدم توسعه‌ی این بخش از صنایع روستایی و عشایری و حتا از بین رفتن دانش بومی تولید برخی از این فرآورده‌ها شده که بسیار نگران‌کننده است. هدف این تحقیق بررسی میزان انطباق برخی از محصولات لبنی محلی با استاندارد ملی و ضوابط بهداشتی کسب و کارهای خانگی است تا ضمن رفع این نگرانی‌های بهداشتی به توسعه‌ی کارآفرینی در این حوزه کمک کرد. ارزیابی انطباق به روش ارزیابی مستقل (شخص سوم) انجام شد. نخست الزامات قانونی، یعنی استانداردهای ملی مربوط به محصولات لبنی و ضوابط بهداشتی کسب و کارهای خانگی ، انتخاب و گردآوری شدند. نمونه‌برداری از محصولات و سنجش ویژگی‌های فیزیکی-شیمیایی و میکروبی بر اساس استاندارد‌های ملی مربوط انجام شد. سپس میزان انطباق این فرآورده‌ها با الزامات قانونی (استانداردهای ملی) با مطابقت دادن یافته‌ها با حدود استاندارد تعیین گردید. بر پایه‌ی نتایج به دست آمده، شاخص‌های بهداشتی فرآورده‌های پنیر لیقوان، پنیر کوزه‌ای، پنیر پوستی، پنیر سلماس، آروشه، کشک، قره‌قروت، چیکو، توف، دوغ و روغن حیوانی به طور مناسبی بر داده‌های استاندارد ملی منطبق هستند. برپایه‌ی نتایج به دست آمده، محصولات لبنی محلی مورد مطالعه را می‌توان بدون نگرانی از کیفیت میکروبی ویا آلاینده‌های شیمیایی مصرف کرده و از تولید آن‌ها پشتیبانی کرد. ساخت این فرآورده‌ها در قالب کسب و کارهای خانگی می‌تواند در ایجاد اشتغال و ارتقای اقتصاد مناطق روستایی نقش مهمی داشته باشد. پرونده مقاله