فهرست مقالات N. Eila


  • مقاله

    1 - The Effect of Prebiotics and Isoleucine Addition to the Finisher Diet of Broilers on Their Performance and some Blood Parameters
    Iranian Journal of Applied Animal Science , شماره 1 , سال 6 , زمستان 2016
    This study conducted to evaluate the effect of prebiotics (Fermacto) and isoleucine and their combination on performance and some blood parameters of broiler chickens during finisher period. At the first of experiment 300 one-day-old mixed Ross broiler chicks reared in چکیده کامل
    This study conducted to evaluate the effect of prebiotics (Fermacto) and isoleucine and their combination on performance and some blood parameters of broiler chickens during finisher period. At the first of experiment 300 one-day-old mixed Ross broiler chicks reared in same condition according to Ross manual guide up to 21 days old. Chicks at 21 day old were randomly allocated to 20 groups of 15 birds in a completely randomized design with 4 treatments and 5 replications. Control group were fed with the basal diet of corn-soya and wheat. In the experimental group, 0.1% of prebiotics and 0.04% isoleucine were added. Weight gain and feed intake of birds were measured and at the end of the experiment one bird from each pen were sampled and weighed and then killed. The results showed that prebiotics and isoleucine significantly (P<0.05) improved feed conversion and weight gain and serum cholesterol but it did not have any significant effect on traits such as feed, the serum amount of urea, uric acid, triglycerides, low density lipoprotein(LDL), high-density lipoprotein(HDL), very low-density lipoprotein(VLDL), LDL/HDL and serum total protein. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - Effects of Pigments Extracted from the Marigold Flower on Egg Quality and Oxidative Stability of the Egg Yolk Lipids in Laying Hens
    Iranian Journal of Applied Animal Science , شماره 4 , سال 9 , تابستان 2019
    This research aimed to compare the effects of pigments extracted from dried petal meal of marigold flower and synthetic pigments on productive performance of laying hens, egg quality and antioxidant properties of the egg. A total of 64 laying hens, aged 75 weeks, were d چکیده کامل
    This research aimed to compare the effects of pigments extracted from dried petal meal of marigold flower and synthetic pigments on productive performance of laying hens, egg quality and antioxidant properties of the egg. A total of 64 laying hens, aged 75 weeks, were distributed in a completely randomized design in 4 treatments and 4 replications containing 4 hens per cages. Experimental groups contained: (1) basal diet without pigment; (2) basal diet + 25 ppm commercial synthetic pigment (red canthaxanthin); (3) basal diet + 20 ppm total carotenoids extracted from marigold flower and (4) basal diet + 40 ppm total carotenoids extracted from marigold flower. During a 8-weeks trial, egg production (number and weight), egg quality (height and diameter of the yolk, albumen height, thickness, weight of eggshell, Haugh unit), yolk color index (two methods of Roche yolk color fan and hunter lab instrument) and oxidative stability of egg yolk lipids (based on malondialdehyde value at fresh, 0 and 21th days of room temperature of storage) were measured and analyzed in a completely randomized design. There was no significant difference for egg production and its quality between experimental and control groups. However, the yolk color index in hens consumed natural or synthetic pigment was significantly higher (P<0.01). The oxidative stability of yolk in hens being fed marigold pigment improved significantly after 3 weeks (P<0.05). Consequently, although the intensity of yolk color induced by xanthophyll of marigold flower was lower than synthetic pigments, the yolk color is acceptable for Iranian consumers. In conclusion, the use of marigold as a natural colourant or incorporating its derived antioxidant components in laying hens diets should be economically evaluated. پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - اثر استفاده از مخلوط پودر آویشن و سیر بر عملکرد و برخی فراسنجه های خونی مرغ تخمگذار
    دانش و پژوهش علوم دامی , شماره 5 , سال 6 , زمستان 1401
    این پژوهش به منظور بررسی اثر مخلوط پودر آویشن و سیر بر کمیت و کیفیت تولید و برخی فراسنجه های خونی بر روی 128 قطعه مرغ تخمگذار نژاد های لاین سویه W36 در سن 46 هفتگی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار شامل 1- جیره شاهد بدون آویشن و سیر، 2- جیره با 5/ چکیده کامل
    این پژوهش به منظور بررسی اثر مخلوط پودر آویشن و سیر بر کمیت و کیفیت تولید و برخی فراسنجه های خونی بر روی 128 قطعه مرغ تخمگذار نژاد های لاین سویه W36 در سن 46 هفتگی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار شامل 1- جیره شاهد بدون آویشن و سیر، 2- جیره با 5/0 درصد آویشن و 1 درصد سیر، 3- جیره با 1 درصد آویشن و 1 درصد سیر، 4- جیره با 5/1 درصد آویشن و 1 درصد سیر، در جیره بر پایه ذرت، در چهار تکرار و در هر واحد آزمایشی 8 قطعه در دو قفس طی 12هفته انجام گرفت. بررسی نتایج داده های صفات عملکردی و صفات کیفی نشان داد بین تیمار های آزمایشی اختلاف معنی داری وجود ندارد(05/0≤P). از لحاظ عددی بالاترین میانگین تولید تخم مرغ روزانه(56/53 گرم) و مقدار دان مصرفی روزانه(63/92 گرم) و میانگین وزن تخم مرغ (67/62 گرم) مربوط به گروه آزمایشی 3 می باشد، در حالیکه پائین ترین ضریب تبدیل غذایی(72/1) و بالاترین میانگین درصد تولید(86/85) مربوط به گروه آزمایشی 1 می باشد. در خصوص صفات خونی، تیمار حاوی یک درصد آویشن برای صفت آلبومین برتری بسیار معنی داری را نسبت به سایر تیمارها و شاهد نشان داد(01/0>P). بطور کلی می توان نتیجه گرفت صفات کیفی و عملکردی تخم مرغ تحت تأثیر سطوح مختلف مخلوط پودر سیر و آویشن قرار نگرفتند ولی فراسنجه های خونی( پروتئین تام و آلبومین) بر خلاف اسید اوریک بهبود معنی داری را نشان دادند. پرونده مقاله

  • مقاله

    4 - تاثیر گلوتن ذرت و گندم بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی
    دانش و پژوهش علوم دامی , شماره 5 , سال 6 , زمستان 1401
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر گلوتن ذرت و گندم به صورت جداگانه و توام بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی صورت گرفت. آزمایش با استفاده از 400 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار در 5 تکرار 20 قطعه ای بصورت مخلوط از هر دو جنس در یک دوره چکیده کامل
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر گلوتن ذرت و گندم به صورت جداگانه و توام بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی صورت گرفت. آزمایش با استفاده از 400 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار در 5 تکرار 20 قطعه ای بصورت مخلوط از هر دو جنس در یک دوره 42 روزه انجام شد. تیمارها شامل:1- شاهد، 2- گلوتن ذرت (5 %)، 3- گلوتن گندم (4 %)، 4- مخلوط گلوتن ذرت (5/2 %) + گلوتن گندم (2 %) بودند. صفات مورد بررسی شامل: خوراک مصرفی، افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و شاخص تولید بودند. همچنین در پایان دوره از هر واحد آزمایشی یک قطعه جوجه ، کشتار و صفات مربوط به لاشه در آن اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از آزمون مقایسه دانکن نشان داد که تیمار گلوتن گندم بصورت معنی داری عملکرد بهتری از لحاظ خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی و شاخص تولید نسبت به تیمارهای دیگر داشت. ولی در مورد صفت افزایش وزن اختلاف معنی داری بین تیمارهای آزمایشی وجود نداشت. همچنین تیمار گلوتن گندم دارای صفات لاشه بهتری از نظر درصدهای لاشه، سینه، ران، و اجزای دستگاه گوارش نسبت به سایر تیمارها بود. پرونده مقاله