فهرست مقالات علیرضا کیاست


  • مقاله

    1 - ارزیابی میزان انباشتگی کادمیوم و جذب عناصر ریزمغذی در گیاه کاهو (Lactuca sativa L.) تحت تنش کلریدکادمیوم
    علوم غذایی و تغذیه , شماره 81 , سال 21 , زمستان 1402
    مقدمه: کادمیوم به عنوان یک عنصر سنگین و بسیار سمی، به دلیل تحرک و حلالیت زیاد تهدید جدی برای سلامتی انسان و سایر موجودات به شمار می‌آید. فلز کادمیوم از طریق عدم ایجاد نشانه‌ی سمیت، در بافت‌های گیاهان انباشته شده و به زنجیره غذایی انسان راه می-یابد. میزان انتقال کادمیوم چکیده کامل
    مقدمه: کادمیوم به عنوان یک عنصر سنگین و بسیار سمی، به دلیل تحرک و حلالیت زیاد تهدید جدی برای سلامتی انسان و سایر موجودات به شمار می‌آید. فلز کادمیوم از طریق عدم ایجاد نشانه‌ی سمیت، در بافت‌های گیاهان انباشته شده و به زنجیره غذایی انسان راه می-یابد. میزان انتقال کادمیوم از سبزیجات به رژیم غذایی انسان به انباشتگی آن در بخش‌های مختلف گیاه بستگی دارد. بر همین اساس به منظور بررسی میزان جذب فلزات سنگین توسط گیاه کاهو، این پژوهش با هدف ارزیابی میزان انباشتگی و آلودگی کادمیوم در اندام‌های مختلف گیاه کاهو انجام شد. مواد و روش‌ها: این پژوهش بصورت آزمایش فاکتوریل با طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار صورت گرفت. جهت بررسی میزان پتانسیل گیاه کاهو به منظور جذب کادمیوم و سایر عناصر ریزمغذی از 4 سطح کلریدکادمیوم (0، 30، 60 و 90 میکروگرم بر گرم پرلیت) استفاده شد. یافته‌ها: در حضور کادمیوم محتوی فنل کل، فلاونوئید و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کاهو نسبت به نمونه شاهد افزایش معنی‌داری داشت. همچنین، با توجه به نتایج با افزایش غلظت کادمیوم در میزان پروتئین کل و قند محلول گیاه کاهو نسبت به نمونه‌ی شاهد افزایش مشاهده شد. با افزایش اعمال کادمیوم به گیاه کاهو تجمع کادمیوم در ریشه و اندام هوایی سیر صعوی نشان داد به‌طوری‌که، افزایش در ریشه به مراتب بیشتر از اندام هوایی کاهو بود.نتیجه‌گیری: به‌طور کلی، نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که گیاه کاهو به عنوان یک گیاه انباشته کننده کادمیوم با قابلیت تجمع بالای فلزات سنگین در ریشه و اندام هوایی است. به همین منظور، لزوم مدیریت کشت سبزیجات در خاک‌های آلوده به فلزات سنگین جهت حفظ سلامت مصرف‌کنندگان امری ضروری به نظر می‌رسد. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - بررسی فیتوشیمیایی، آنتی‌اکسیدانی و بهینه‌سازی روش‌های مختلف عصاره‌گیری به‌منظور تعیین بهترین روش استخراج کورکومین از عصاره‌های اتانولی گیاهL. longa Curcuma
    اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , شماره 4 , سال 4 , پاییز 1395
    زردچوبه با نام علمی L. longa Curcuma به سبب ویژگی‌های منحصر به فرد غذایی و دارویی در سراسر جهان از ارزش زیادی برخوردار است. در این پژوهش عصاره اتانولی ریزوم گیاه با استفاده از سه روش ماسراسیون، اولتراسونیک و سوکسله استخراج گردید، میزان کورکومین و کورکومینوییدها به‌ترتیب چکیده کامل
    زردچوبه با نام علمی L. longa Curcuma به سبب ویژگی‌های منحصر به فرد غذایی و دارویی در سراسر جهان از ارزش زیادی برخوردار است. در این پژوهش عصاره اتانولی ریزوم گیاه با استفاده از سه روش ماسراسیون، اولتراسونیک و سوکسله استخراج گردید، میزان کورکومین و کورکومینوییدها به‌ترتیب با استفاده از روش‌های دستگاه HPLC و همچنین به منظور شناسایی کورکومینوییدها از کروماتوگرافی لایه نازکTLC استفاده گردید . محتوای فنلی عصاره‌ها با استفاده از معرف فولین سیوکالتو سنجیده شد و به‌منظور بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ها از روشDPPH استفاده گردید. بیشترین راندمان وزنی عصاره مربوط به عصاره‌ مستخرج از روش سوکسله بود. بیشترین محتوای فنل و مقدار کورکومین جداسازی شده از ریزوم زردچوبه از عصاره حاصل از روش ماسراسیون به‌دست آمد. ولی حضور کورکومینوییدها در هر سه نوع روش عصاره‌گیری تایید شد. بیشترین خواص آنتی‌اکسیدانی مربوط به در عصاره‌های ماسراسیون و اولتراسونیک بود. لذا نتایج بدست آمده بیانگر توجه به اهمیت تعیین روش‌های عصاره‌گیری به منظور جداسازی کورکومین و سایر ترکیب‌های فعال زیستی پرکاربرد و مهم در درمان بسیاری بیماری‌ها و سنتز داروهای نوین می‌باشد و از لحاظ بیشترین مقدار کورکومینویید، خواص آنتی‌اکسیدانی و محتوای فنلی، عصاره ماسراسیون در اولویت می‌باشد پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - بررسی فیتوشیمیایی، سنجش ترکیبات فنلی و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی عصاره ریشه گیاه وتیور (Chrysopogon zizanioides)
    زیست شناسی تکوینی , شماره 4 , سال 10 , پاییز 1397
    گیاه وتیور با نام علمی Chrysopogon zizanioides از خانواده گندمیان، سازگاری بالایی در شرایط مختلف از خود نشان می‌دهد. این گیاه توسط بانک جهانی به عنوان Vetiver Grass Technologyیا VGT معرفی شده و جهت حفاظت از محیط زیست در دنیا ترویج می‌‌شود. هدف از این تحقیق شناسایی فیتوش چکیده کامل
    گیاه وتیور با نام علمی Chrysopogon zizanioides از خانواده گندمیان، سازگاری بالایی در شرایط مختلف از خود نشان می‌دهد. این گیاه توسط بانک جهانی به عنوان Vetiver Grass Technologyیا VGT معرفی شده و جهت حفاظت از محیط زیست در دنیا ترویج می‌‌شود. هدف از این تحقیق شناسایی فیتوشیمیایی ترکیبات تشکیل‌ دهنده ریشه وتیور، سنجش برخی متابولیت‌های ثانویه و بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی عصارۀ اتانولی آن بود. به منظور شناسایی ترکیبات شیمیایی موجود در ریشه، از آزمون‌های فیتوشیمیایی مختلف و دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگار جرمی استفاده شد. میزان متابولیت‌های ثانویه مانند فنل، فلاونوئید و فلاونول ریشه ویتور به روش اسپکتروسکپی سنجیده شد. نتایج آزمایش‌های فیتوشیمیایی اولیه و طیف سنجی جرمی نشان داد که عصاره ریشه وتیور دارای ترکیبات گیاهی فعال زیستی متعلق به خانواده‌های مختلف مانند تانن، گلیکوزید، آلکالوئید، فلاونوئید، ترپنوئید، استروئید، ساپونین و غیره می‌باشد. در آزمایشات انجام شده با افزایش غلظت عصاره ریشه وتیور، میزان فنل، فلاونوئید، فلاونول و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی با اختلاف معنی‌داری افزایش یافت. میزان بالای ترکیبات فنیل پروپانوییدی با خواص آنتی‌اکسیدانی بالا در ایجاد سازگاری گیاه تحت شرایط نامساعد کشت بسیار حائز اهمیت است. براساس این نتایج، وتیور می‌تواند به عنوان یک منبع طبیعی آنتی‌اکسیدان، در جداسازی ترکیبات فعال و ساخت داروها برای درمان بیماری‌های ناشی از استرس اکسیداتیو مورد توجه قرار گیرد. پرونده مقاله