فهرست مقالات فرهنگ مولودی


  • مقاله

    1 - انتخاب صفات مؤثر بر عملکرد قند به‌عنوان شاخص‌های انتخاب در ارقام مختلف داخلی و خارجی چغندرقند (Beta vulgaris L.)
    فیزیولوژی محیطی گیاهی , شماره 4 , سال 16 , پاییز 1400
    به منظور شناسایی صفات مؤثر بر عملکرد قند و تعیین روابط علت و معلولی بین آن ها، تعداد 13 رقم مونوژرم مختلف داخلی و خارجی چغندرقند در سال زراعی 1397 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار به لحاظ 11 صفت مهم کمّی و کیفی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میاندوآب طی سه تار چکیده کامل
    به منظور شناسایی صفات مؤثر بر عملکرد قند و تعیین روابط علت و معلولی بین آن ها، تعداد 13 رقم مونوژرم مختلف داخلی و خارجی چغندرقند در سال زراعی 1397 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار به لحاظ 11 صفت مهم کمّی و کیفی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میاندوآب طی سه تاریخ برداشت مختلف (15 مهر، 30 مهر و 15 آبان) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف بین ارقام مورد بررسی از نظر کلیه صفات مورد ارزیابی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی برای اکثر صفات بالا بود که بیانگر وجود تنوع نسبتاً بالا در ارقام مورد مطالعه برای صفات ارزیابی شده می باشد. ضرایب همبستگی ژنتیکی بین صفات نشان داد که بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار به ترتیب در بین صفت عملکرد قند با صفات عملکرد قند خالص (**88/0)، درصد قند ناخالص (**71/0) و خالص (**65/0) و با صفات میزان قند ملاس (**62/0-)، ضریب قلیاییت (**58/0-) و میزان پتاسیم ریشه (**52/0-) همبستگی منفی و معنی داری وجود دارد. در تجزیه رگرسیون چندگانه به روش گام به گام، صفات درصد قند خالص، درصد قند ناخالص، میزان نیتروژن مضره و عملکرد ریشه به ترتیب وارد مدل رگرسیونی شدند که 84 درصد از کل تغییرات عملکرد قند را توجیه کردند. بر اساس نتایج تجزیه علیّت، صفات درصد قند ناخالص (12/1) و عملکرد ریشه (03/1) به‌ترتیب بیشترین اثر مستقیم را با عملکرد قند داشتند، بنابراین گزینش بر اساس صفات مذکور می تواند ما را در دستیابی به ژنوتیپ های با عملکرد قند بالا یاری دهد. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - بررسی صفات اگروتکنولوژیک مؤثر بر عملکرد قند در تاریخ های کشت مختلف جهت انتخاب ارقام چغندرقند (Beta vulgaris L.) در شمال غربی ایران
    فیزیولوژی محیطی گیاهی , شماره 1 , سال 18 , بهار 1402
    به منظور شناسایی صفات اگروتکنولوژیک مؤثر بر عملکرد قند و تعیین روابط علت و معلولی بین آن ها، تعداد 13 رقم مونوژرم مختلف داخلی و خارجی چغندرقند در سال زراعی 1397 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار به لحاظ 11 صفت مهم کمی و کیفی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میاند چکیده کامل
    به منظور شناسایی صفات اگروتکنولوژیک مؤثر بر عملکرد قند و تعیین روابط علت و معلولی بین آن ها، تعداد 13 رقم مونوژرم مختلف داخلی و خارجی چغندرقند در سال زراعی 1397 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار به لحاظ 11 صفت مهم کمی و کیفی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میاندوآب طی سه تاریخ برداشت مختلف (15 مهر، 30 مهر و 15 آبان) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف بین ارقام مورد بررسی از نظر کلیه صفات مورد ارزیابی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی برای اکثر صفات بالا بود که بیانگر وجود تنوع نسبتاً بالا در ارقام مورد مطالعه برای صفات ارزیابی شده می باشد. ضرایب همبستگی ژنتیکی بین صفات نشان داد که بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار به‌ترتیب در بین صفت عملکرد قند با صفات عملکرد قند خالص (88/0)، درصد قند ناخالص(71/0) و خالص (65/0) و با صفات میزان قند ملاس (62/0-)، ضریب قلیاییت (58/0-) و میزان پتاسیم ریشه (52/0-) همبستگی منفی و معنی‌داری وجود دارد. در تجزیه رگرسیون چندگانه به روش گام به گام، صفات درصد قند خالص، درصد قند ناخالص، میزان نیتروژن مضره و عملکرد ریشه به‌ترتیب وارد مدل رگرسیونی شدند که 84 درصد از کل تغییرات عملکرد قند را توجیه کردند. بر اساس نتایج تجزیه علیّت، صفات درصد قند ناخالص (12/1) و عملکرد ریشه (03/1) به‌ترتیب بیشترین اثر مستقیم را با عملکرد قند داشتند، بنابراین گزینش بر اساس صفات مذکور می تواند ما را در دستیابی به ژنوتیپ های با عملکرد قند بالا یاری دهد. پرونده مقاله