فهرست مقالات فرهنگ مراقبی


  • مقاله

    1 - اثر سرکه قارچ خوراکی (Agaricus bisporus) بر متابولیسم چربی در رت های چاق حاصل پرخوری
    دانش زیستی ایران , شماره 2 , سال 18 , تابستان 1402
    چکیده:مقدمه: چربی‌ یکی از مهم‌ترین ترکیبات رژیم غذایی انسان‌ به شمار می‌آیند. بدن انسان برای انجام فعالیت‌های روزانه خود به مصرف چربی‌ها نیاز دارد. در صورت تغذیه زیاد با کربوهیدرات ها، کم تحرکی یا عوامل ژنتیکی برخی افراد دچار چاقی می شوند. چاقی و اضافه وزن یک بیماری نسب چکیده کامل
    چکیده:مقدمه: چربی‌ یکی از مهم‌ترین ترکیبات رژیم غذایی انسان‌ به شمار می‌آیند. بدن انسان برای انجام فعالیت‌های روزانه خود به مصرف چربی‌ها نیاز دارد. در صورت تغذیه زیاد با کربوهیدرات ها، کم تحرکی یا عوامل ژنتیکی برخی افراد دچار چاقی می شوند. چاقی و اضافه وزن یک بیماری نسبتا خطرناک است. تولید سرکه از مواد مختلف از دیرباز مورد توجه بوده و به عنوان یک نوشیدنی موثر در لاغری مورد استفاده قرار می گیرد.هدف این پژوهش بررسی اثر سرکه تهیه شده از قارچ دکمه ای روی چاقی است.روش ها: 12 سر رت نر نژاد ویستار هشت هفته ای طی 4 هفته با تغذیه زیاد و تحرک کم چاق شدند. تاثیر سرکه قارچ خوراکی طی 2 هفته بر روی چاقی با سه تیمار (گروه شاهد(VS) گروه سرکه جوشیده ml2 V1))، گروه سرکه جوشیده ml 1(V2) و گروه سرکه خام ml 2 (V3) به ازای هر کیلوگرم وزن) مورد بررسی قرار گرفت. تیمار سرکه به کمک سوزن های بلند گاواژ مستقیم به معده رت ها وارد گردید.نتایج: تمام تیمار ها باعث کاهش وزن معنی دار (p<0.01) شد. تعدادی از ژن های موثر در ساخت چربی در کبد مورد بررسی قرار گرفت. افزایش بیان ژن GLUT4 در جلوگیری از لیپوژنز در همه تیمار های رت های چاق با پر خوری موثر بودند . افزایش بیان ژن PPARمعنی دار نبود. افزایش بیان ژن Adiponectin موثر در افزایش لیپولیز در همه تیمار های رت های چاق با پر خوری موثر بودند. در حالی که افزایش بیان ژن LPL معنی دار نبود. هر 3 تیمار سرکه قارچ نقش مثبتی روی کاهش آنزیم های کلیه ای ALT وALP داشت. تیمار V2 سرکه قارچ سبب کاهش کلسترول و تری گلیسیرید شد.بحث: مشخص گردید که سرکه قارچ خوراکی سبب لاغری شده ضمنا اثرات حفاظتی مثبتی روی کبد نیز دارد. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - بررسی اثرات آلودگی هوا بر برخی از شاخصهای فیزیولوژیکی گیاه Pyracantha crenulata واریته kansuensis در دو منطقه پاک و آلوده تهران
    فیزیولوژی محیطی گیاهی , شماره 2 , سال 11 , تابستان 1395
    آلودگی هوا بر موجودات زنده اثرات متنوعی می‌گذارد. گیاهان به‌دلیل اینکه براساس تغییرات شرایط محیطی امکان جابجایی ندارند، ناگزیرند جهت سازش با شرایط سخت، یکسری تغییرات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی را متحمل شوند. بر این اساس تحقیق حاضر به‌منظور مطالعه تأثیر آلودگی هوا بر برخی چکیده کامل
    آلودگی هوا بر موجودات زنده اثرات متنوعی می‌گذارد. گیاهان به‌دلیل اینکه براساس تغییرات شرایط محیطی امکان جابجایی ندارند، ناگزیرند جهت سازش با شرایط سخت، یکسری تغییرات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی را متحمل شوند. بر این اساس تحقیق حاضر به‌منظور مطالعه تأثیر آلودگی هوا بر برخی شاخص‌های فیزیولوژیکی نظیر مقدار رنگیزه‌های کلروفیلی، ترکیبات کاروتنوئیدی آنتوسیانین، میزان پروتئین و نیز فعالیت دو آنزیم آنتی‌اکسیدانی گیاه P.kansuensis انجام گردید. نتایج این تحقیق نشان داد میزان رنگیزه‌های کلروفیل a، کلروفیل b، کاروتنوئیدها و نیز میزان پروتئین در منطقه پاک نسبت به‌منطقه آلوده به‌طور معنی‌داری افزایش یافت. ولی میزان آنتوسیانین در منطقه پاک نسبت به منطقه آلوده تغییر چندانی نداشت. همچنین در بررسی فعالیت آنزیم کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز مشخص شد در منطقه آلوده فعالیت این آنزیم نسبت به منطقه پاک افزایش معنی‌داری داشت این نتایج نشان می‌دهد آلودگی هوای تهران می‌تواند بر بازده فتوسنتز گیاهان و تصفیه هوا که علاوه بر زیبایی فضای شهری یکی از اهداف گسترش فضاهای سبز در شهرهای بزرگ می‌باشد اثرات سوء داشته باشد. پرونده مقاله