فهرست مقالات sarvenaz Maghsoodi


  • مقاله

    1 - استخراج ترکیبات زیست فعال و ارزیابی فعالیت آنتی‌اکسیدانی گیاه گل گاو زبان (Echium amoenum)
    اکوفیزیولوژی و فیتوشیمی گیاهان دارویی و معطر , شماره 4 , سال 9 , پاییز 1401
    گیاهان دارویی منابع پتانسیلی از آنتی اکسیدان های طبیعی هستند و ترکیبات آنتی اکسیداتیو گوناگونی برای خنثی کردن گونه های اکسیژن واکنش پذیر تولید می کنند. مصرف این ترکیبات سبب کاهش شیوع بسیاری از بیماری های مزمن می شود. گل گاو زبان یکی از مهمترین گونه های خانواده بوراژی چکیده کامل
    گیاهان دارویی منابع پتانسیلی از آنتی اکسیدان های طبیعی هستند و ترکیبات آنتی اکسیداتیو گوناگونی برای خنثی کردن گونه های اکسیژن واکنش پذیر تولید می کنند. مصرف این ترکیبات سبب کاهش شیوع بسیاری از بیماری های مزمن می شود. گل گاو زبان یکی از مهمترین گونه های خانواده بوراژیناسه است. این پژوهش، به منظور اندازه گیری میزان فنول و فلاونوئید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های گوناگون گل گاو زبان از منطقه کلاردشت در هرباریوم مؤسسه تحقیقاتی جنگلها و مراتع انجام شد. در پژوهش حاضر، استخراج ترکیبات فنولی بخش های هوایی گیاه با حلال های استون و اتانول در سه غلظت (خالص، 50 و 75 درصد) انجام شد. مقدار فنول کل عصاره ها با روش فولین-سیوکالتیو، فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها توسط آزمون مهار رادیکال های آزاد DPPH و قدرت احیا کنندگی در مقایسه با BHT و اسکوربیک اسید سنجش شد. بیشترین میزان فنول کل در همه عصاره ها، در غلظت 50 درصد بدست آمد، به طوری که میزان فنول کل عصاره های استونی و اتانولی به ترتیب 9/82 و 3/77 میلی گرم گالیک اسید بر گرم عصاره بود (p ≤ 0.05). عصاره ها فعالیت آنتی اکسیدانی وابسته به غلظت نشان دادند. در بین عصاره های فنولی، عصاره استونی بالاترین فعالیت ضد رادیکالی و آنتی اکسیدانی را داشت. افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گل گاوزبان را می توان به مقادیر بالای ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی نسبت داد. بنابراین این گیاه به عنوان منبع بالقوه ای از ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدان های طبیعی معرفی می گردد که می توان از عصاره آن در صنایع غذایی برای جلوگیری از فساد اکسیداتیو مواد غذایی بهره برد. پرونده مقاله