فهرست مقالات نادر حسن زاده


  • مقاله

    1 - مطالعه‌ی تاثیر برخی متابولیت‌های تولید شده توسط Pseudomonas tolaasii و باکتری‌های همراه روی قارچ خوراکی (Agaricus bisporus)
    دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی , شماره 1 , سال 4 , بهار 1395
    دراین تحقیق به بررسی برخی متابولیت­های Pseudomonas tolaasiiعامل لکه قهوه­ای قارچ خوراکی دکمه­ای و نیز Pseudomonas reactansباکتری همراه قارچ خوراکی دکمه­ای، پرداخته شد. خصوصیات شاخصP. Tolaasiiشامل ایجاد لکه قهوه­ای و نقاط فر چکیده کامل
    دراین تحقیق به بررسی برخی متابولیت­های Pseudomonas tolaasiiعامل لکه قهوه­ای قارچ خوراکی دکمه­ای و نیز Pseudomonas reactansباکتری همراه قارچ خوراکی دکمه­ای، پرداخته شد. خصوصیات شاخصP. Tolaasiiشامل ایجاد لکه قهوه­ای و نقاط فرو رفته روی کلاهک قارچ خوراکی دکمه­ای A. bisporus، تولید تولاسین، همولیزاریتروسیت­ها، تولید رسوب سفید رنگ در برابر باکتری P. reactans است. در مطالعه­ی حاضر تأثیرP. Tolaasiiو متابولیت حاصل از آن بر میزان رشد میسلیوم Agaricus bisporus مورد بررسی قرار گرفت. پس از استخراج ترکیبات ناخالص متابولیتی یاWhite Line Inducing Principle (WLIP)، تولید شده توسط P. reactansو نیز توکسین تولاسین، آزمون­های متعددی جهت بررسی تأثیر متقابل و غیرمستقیم این ترکیبات انجام گرفت. همچنین ژن rpoBمتعلق به جدایه بیماریزای Pseudomonas sp. p2 که از قارچ مذکور جداسازی شده بود با استفاده از جفت پرایمر LAPS27 و LAPS تکثیر، تعیین توالی و در بانک ژن NCBI ثبت گردید. تأثیر ترکیب WLIP ناخالص حاصل از P. reactans Pr 5 و جدایه استاندارد P. reactans NCPPB1311 بر بلوک­های A. bisporus وسیب­زمینی بطور جداگانه مورد بررسی قرار گرفت. در زیست سنجی­های مختلف مشاهده شد بلوک­های قارچ مایه­زنی شده با توکسین بیماریزاترین استرین بومی P. tolaasii Pt 6 تولید علایم لکه قهوه­ای تیره و نقاط کمی فرو رفته نمودند. برعکس، در برابرترکیب WLIP استرین P. reactans Pr 5 تغییر رنگ جزئی و خفیف بود. از یافته­های مهم دیگر، بکارگیری همزمان تیمار P. reactans A6 و ترکیب تولاسین هر دو جدایۀ بومی و استاندارد بر بلوک قارچ بود که منجر به توقف علایم آشکار قهوه­ای شدن ناشی از تولاسین شد و با خاصیت بازدارندگی خود، موجب مهار فعالیت تولاسین گردید. این نتایج نشان­دهنده اهمیت باکتری­های همراه در بازداری رشد و توقف بیماریزائی باکتری P. tolaasiiاست
     
    . پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - بررسی عکس العمل ارقام تجاری پنبه نسبت به بیماری بلایت باکتریائی با عاملXanthomonas citri pv. malvacearum
    دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی , شماره 1 , سال 1 , بهار 1392
    بلایت باکتریایی پنبه با عامل باکتریائی Xanthomonas citri pv. malvacearum (ex. X. axonopodis pv. malvacearum) از بیماریهای مهم قرنطینه ای درکشور محسوب می شود. درخصوص ارزیابی واکنش ارقام مختلف پنبه نسبت به این بیماری در شرایط گلخانه­ چکیده کامل
    بلایت باکتریایی پنبه با عامل باکتریائی Xanthomonas citri pv. malvacearum (ex. X. axonopodis pv. malvacearum) از بیماریهای مهم قرنطینه ای درکشور محسوب می شود. درخصوص ارزیابی واکنش ارقام مختلف پنبه نسبت به این بیماری در شرایط گلخانه­ای گزارش رسمی در دست نیست. برای این منظور از سه مرحله کوتیلدونی، گلدهی وغوزه دهی گیاه برای انجام این پژوهش استفاده شد. در بررسی اثر مایه زنی روی غوزه­ها در شرایط آزمایشگاه (درون شیشه‌ای) از طرح کاملا تصادفی در4 تکرار و در بررسی اثر مایه زنی بر روی گیاهچه­ها، غوزه­ها و برگ­ها در گلخانه از شش تکرار استفاده شد. زادمایه از مخلوط 5 جدایه در غلظت 106 سلول در میلی­لیتر تهیه شد. جهت ارزیابی حساسیت برگ­ها از سیستم هانتر و ارزیابی حساسیت غوزه­ها به روش هیلاکس انجام شد. جهت آزمایش در مرحله گلدهی، برگ­ها سه روز متوالی با سوسپانسیون باکتری محلول پاشی شدند. جهت تلقیح غوزه­ها نیز از غوزه­هایی که در سن سه هفتگی بودند استفاده شد. غوزه­ها با سوزن استریل در دو ناحیه زخم و با پنبه آغشته به سوسپانسیون باکتری تلقیح شدند. برای هر یک از مراحل تلقیح روی پنبه یک شاهد در نظر گرفته شد. از آب مقطر استریل به عنوان شاهد استفاده شد. نتایج بررسی­ها نشان داد از بین 8 رقم مورد مطالعه حساس­ترین آنها، رقم بومی (از گونه Gossypium herbaceum) و سه رقم سای اکرا، سیندوز و بختگان جزو مقاوم­ترین ارقام بودند. نتایج مرحله غوزه­دهی همسو با نتایج مرحله گلدهی بود. در هر دو آزمایش مقایسه میانگین داده­ها نیز نشان داد اختلاف معنی­داری بین همه ارقام جز سه رقم بختگان، سای اکرا و سیندوز وجود دارد. پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - اولویت‌بندی بیماری‌های قارچ خوراکی Agaricus bisporus در استان‌های تهران و البرز با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
    دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی , شماره 1 , سال 4 , پاییز 1395
    چکیده کامل
    قارچ خوراکی دکمه‌ای (Agaricus bisporus) یکی از محصولات غذایی و دارویی حاوی انواع ویتامین‌ها و املاح معدنی است که از تأمین‌کنندگان پروتئین و کالری موردنیاز افراد جامعه به‌حساب می‌آید. با تشخیص ارزش بالای قارچ‌های خوراکی و توسعه کشت و پرورش این نوع قارچ‌، مدیریت واحدهای پرورش ازنظر کنترل بیماری‌ها حائز اهمیت است. انواع بیماری‌ها، خسارت قابل‌توجهی را به پرورش‌دهندگان تحمیل می‌نمایند. لذا تعیین اولویت‌های مبارزه با عوامل بیماری‌زای قارچ خوراکی ضروری است. بدین منظور با انتخاب روش تحلیل سلسله مراتبی به ارزش‎گذاری هریک از بیماری‌های شایع در استان‌های تهران و البرز با استفاده از شاخص‌های تعیین‌شده پرداخته شد. طراحی پرسش‎نامه با استفاده از معیارهایی چون کیفیت و بازار‌پسندی، مدت نگهداری، هزینه کنترل بیماری، امکان کنترل بی‌ضرر و میزان شیوع بیماری وغیره انجام پذیرفت. نتایج حاصل از مدل AHP (Analytical Hierarchy Process) نشان داد، با توجه به خروجی پرسش‌نامه‌های تکمیل شده توسط تولیدکنندگان قارچ، اساتید و متخصصان و مصرف‌کنندگان، بیماری باکتریایی لکه قهوه‌ای در استان‌های البرز و تهران با وزن 39% نیاز به بالاترین کنترل و مبارزه داشته و بیماری قارچی حباب‌تر با 33% در رتبه دوم قرار دارد. در انتها نیز بیماری باکتریایی مومی (Pseudomonas spp.) با 19 درصد و بیماری کپک سبز با نزدیک به 8 درصد از کل اوزان قرار دارند. این نتایج نشان‌دهنده بیشترین سطح خسارت‌زایی در دو بیماری‌ لکه قهوه‌ای باکتریایی و حباب‌تر و لزوم توجه به آن‌ها نسبت به دیگر بیماری‌های شایع در این منطقه است. همچنین بیماری کپک سبز با توجه به نتایج تحلیل سلسله مراتبی، کم‌اهمیت‌ترین بیماری در منطقه مورد مطالعه محسوب می‌گردد. پرونده مقاله