فهرست مقالات فرشته سلاجقه


  • مقاله

    1 - کاهش فعالیت میکروبی خرمای مضافتی با بکارگیری پوشش‌های خوراکی و روغن‌های گیاهی
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 4 , سال 9 , پاییز 1401
    حفظ کیفیت مطلوب خرما، پاکسازی آن از آلودگی‌ها و بسته‌بندی مناسب برای افزایش عمر نگهداری، از اولویت‌ها و سیاست-های کشور است. از آنجایی‌که استفاده از پوشش‌های خوراکی همراه با روغن‌های گیاهی یکی از روش‌های جلوگیری از رشد میکروارگانیسم‌ها است، در این مطالعه، تاثیر پوشش‌دهی چکیده کامل
    حفظ کیفیت مطلوب خرما، پاکسازی آن از آلودگی‌ها و بسته‌بندی مناسب برای افزایش عمر نگهداری، از اولویت‌ها و سیاست-های کشور است. از آنجایی‌که استفاده از پوشش‌های خوراکی همراه با روغن‌های گیاهی یکی از روش‌های جلوگیری از رشد میکروارگانیسم‌ها است، در این مطالعه، تاثیر پوشش‌دهی با پلیمرهای طبیعی زئین و کیتوزان همراه با اسانس روغنی گیاه بادیان رومی، بر رفتار میکروبی خرمای مضافتی طی یک سال نگهداری در دو دمای 4 و 18 درجه سلسیوس و سال دوم در دمای 10 درجه سلسیوس بررسی شد. داده‌های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده و مقایسه میانگین نمونه‌ها به روش دانکن انجام گرفت. نتایج نشان داد نمونه رطب مضافتی منطقه بم با 32 درصد رطوبت، دارای بار میکروبی بالایی بود. قارچ‌های آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس فلاوس، رایزوپوس استولونیفر، و آلترناریا آلترناتا روی آن رشد کردند. این قارچ‌ها به‌ویژه آسپرژیلوس نایجر در پوسیدگی و باکتری‌های اسیدلاکتیک در ترشیدگی خرمای مضافتی نقش داشتند. با اجرای این پژوهش، تعداد قارچ آسپرژیلوس نایجر با استفاده از پوشش‌های خوراکی زئین و کیتوزان همراه با روغن بادیان، سه سیکل لگاریتمی کاهش یافت و قارچ‌های پنی‌سیلیوم به‌طور کامل از بین رفت. به طور کلی، کمترین تعداد رشد میکروبی به ترتیب در سال اول و دوم در تیمار زئین log cfu/g5/362 و 150 و بیشترین تعداد در نمونه شاهد log cfu/g10750 و 1025 مشاهده شد. ضمنا استفاده از روغن بادیان در کاهش شمارش کلی میکروارگانیسم‌ها تاثیر داشت. در نهایت، با توجه به نتایج میکروبی، استفاده از تیمار زئین توصیه می‌شود. پرونده مقاله