فهرست مقالات سمانه تیموری


  • مقاله

    1 - بررسی اثرات ضد قارچی چند اسانس گیاهی در رشد قارچ عامل پوسیدگی سفید ساقه کلزا (Sclerotinia sclerotiorum) در شرایط آزمایشگاه
    دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی , شماره 1 , سال 1 , بهار 1392
    استفاده از اسانس‌های گیاهی به عنوان عوامل ضدمیکروبی در چند سال اخیر افزایش یافته است. در این بررسی فعالیت ضد قارچی اسانس‌های نعناع (Mentha piperita)، رازیانه (Foeniculum vulgare) و آویشن (Thymus vulgaris) روی قارچ Sclerotinia sclerotiorum< چکیده کامل
    استفاده از اسانس‌های گیاهی به عنوان عوامل ضدمیکروبی در چند سال اخیر افزایش یافته است. در این بررسی فعالیت ضد قارچی اسانس‌های نعناع (Mentha piperita)، رازیانه (Foeniculum vulgare) و آویشن (Thymus vulgaris) روی قارچ Sclerotinia sclerotiorum در شرایط آزمایشگاه به روش اختلاط اسانس با محیط کشت PDA در 5 غلظت مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج مشخص کرد که اسانس نعناع تأثیر کافی بر روی رشد میسلیوم قارچ نداشت به­گونه­ای که با شاهد در سطح یک درصد اختلاف معنی‌داری را نشان نداد. اسانس رازیانه مؤثرترین اثر بازدارندگی روی رشد قارچ Sclerotinia sclerotiorum را داشت، چنانکه حداقل غلظت بازدارندگی اسانس رازیانه 150 میکرولیتر در لیتر بود. در ضمن با افزایش غلظت اسانس آویشن میانگین قطر پرگنه قارچ کاهش یافت. نتایج این پژوهش نشـان می‌دهد اسانـس رازیانه می‌تواند به عنوان قارچکش طبیعی جهت کنترل بیمارگر S. sclerotiorum مورد استفاده قرار گیرد و هم­چنین مشخص شد که افزایش غلظت اسانس و نوع اسانس می‌تواند تأثیر متفاوتی بر این بیمارگر داشته باشد. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - شناسایی، پراکنش و بیماری‌زایی گونه های قارچ فوزاریوم جدا شده از ریشه و طوقه ی طالبی و خربزه در استان خراسان رضوی
    دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی , شماره 1 , سال 1 , زمستان 1392
         به­ منظور شناسایی و ارزیابی بیماری‌زایی جدایه­های قارچ فوزاریوم‌ مرتبط با پوسیدگی ریشه و طوقه­ی طالبی و خربزه طی سال­های زراعی 89-1388 از ریشه‌ها و بوته‌های دارای علائم بیماری از مزارع مختلف استان خراسان رضوی شامل شهرستان‌‌های مش چکیده کامل
         به­ منظور شناسایی و ارزیابی بیماری‌زایی جدایه­های قارچ فوزاریوم‌ مرتبط با پوسیدگی ریشه و طوقه­ی طالبی و خربزه طی سال­های زراعی 89-1388 از ریشه‌ها و بوته‌های دارای علائم بیماری از مزارع مختلف استان خراسان رضوی شامل شهرستان‌‌های مشهد، کاشمر، مه‌ولات، خواف، تربت جام، نیشابور، فریمان و سرخس نمونه‌برداری گردید. قطعات بافت‌های آلوده پس از ضدعفونی سطحی با هیپوکلریت سدیم 1% روی محیط  PDA کشت داده شدند. پس از خالص‌سازی جدایه‌ها، اثبات بیماری‌زایی آنها با روش فرو بردن ریشه­ی  گیاهچه‌های 12 روزه در سوسپانسیون اسپور با غلظت 106 اسپور در میلی‌لیتر انجام شد. علائم بیماری پس از گذشت 21-4 روز ظاهر و در هر مورد، جدایه­ی تلقیح شده­ی مورد نظر مجدداً جداسازی گردید. گونه‌های بیماری‌زای فوزاریوم شناسایی شده شامل  F. solani، F. oxysporum، F. equiseti و
    F. acuminatum بودند که گونه­ی اولی به­عنوان گونه­ی غالب بوده و از بیش‌ترین فراوانی برخوردار بود. در این تحقیق، قارچ‌های F. equisetiو F. acuminatumبیش‌تر از گیاهان بالغ جداسازی شدند، در حالیکهقارچ‌های F. solani و
    F. oxysporum از تمام مراحل رویشی گیاهان از گیاهچه تا میوه‌دهی قابل جداسازی بوده و در سراسر استان پراکنش وسیعی داشته و چندان تحت تأثیر شرایط آب و هوایی نیستند. چهار گونه­ی فوق باعث پوسیدگی ریشه و طوقه در طالبی و خربزه شدند و پژمردگی و خشکیدگی این گیاهان را به­دنبال داشتند که مسأله‌ای بسیار مهم در مناطق خشک و نیمه خشک می‌باشد. پرونده مقاله