فهرست مقالات سید محمد علی جلالی


  • مقاله

    1 - مطالعه ارتباط بین میزان ترئونین با بار میکروبی لاشه
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 2 , سال 4 , تابستان 1396
    آزمایش حاضر به منظور بررسی تأثیر سطوح متفاوت ترئونین بر بار میکروبی لاشه بر 450 قطعه جوجه‌های گوشتی سویه راس 308 انجام پذیرفت. جوجه‌ هابه صورت تصادفی به پنج تیمار آزمایشی و شش تکرار (15 جوجه در هر تکرار) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی اختصاص یافتند. جیره های آزمایشی شامل چکیده کامل
    آزمایش حاضر به منظور بررسی تأثیر سطوح متفاوت ترئونین بر بار میکروبی لاشه بر 450 قطعه جوجه‌های گوشتی سویه راس 308 انجام پذیرفت. جوجه‌ هابه صورت تصادفی به پنج تیمار آزمایشی و شش تکرار (15 جوجه در هر تکرار) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی اختصاص یافتند. جیره های آزمایشی شامل سطوح متفاوت ترئونین با پنج سطح 90، 100، 110، 120 و 130 درصد توصیه ‌دستورالعمل سویه راس 308 بود. تاثیر مکمل ترئونین بر بار میکروبی لاشه در جوجه گوشتی نر و ماده معنی دار (05/0>P) بود .درلاشه جوجه های گوشتی (تیمار ها متفاوت) سالمونلا مشاهده نشد. در رقت (1 - ) بیشترین میزان بار میکروبی در تیمار90 درصد ترئونین مشاهده شد، که با تیمارهای 100،120 و130 درصد ترئونین تفاوت معنی دار نشد ولی با تیمار110 درصد ترئونین تفاوت معنی دار (05/0>P) شد. در رقت (2-) کمترین میزان بار میکروبی لاشه در تیمار110 درصد ترئونین مشاهده شد که با تیمارهای 90،100،120و130 درصد ترئونین تفاوت معنی داری (05/0>P) بود. همچنین در حجم کل بار میکروبی کمترین میزان مربوط به تیمار110 درصد ترئونین بود که با بقیه تیمارها تفاوت معنی دار (05/0>P) شد. بهترین سطح برای اسیدهای آمینه ترئونین در جیره جوجه گوشتی سطح 110 درصد ترئونین بود که در این سطح مناسب ترین میزان بارمیکروبی گوشت بود و جوجه ها از لحاظ عملکرد در مناسبترین وضعیت قرار داشتند. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - The effect of using of bitter cucumber fruit powder, Citrullus colocynthis, and probiotic on growth performance and intestinal morphology of broiler chicks
    journal of Medicinal Herbs (journal of herbal drugs) , شماره 5 , سال 7 , تابستان 2016
    Background & aim: The fruit of Citrullus colocynthis has a bitter taste and antibacterial properties against pathogen factors.The aim of current research was to study the effects of different dietary level of bitter cucumber fruit powderwith and without protexin pro چکیده کامل
    Background & aim: The fruit of Citrullus colocynthis has a bitter taste and antibacterial properties against pathogen factors.The aim of current research was to study the effects of different dietary level of bitter cucumber fruit powderwith and without protexin probiotic supplementation on growth performance, carcass traits and intestinal morphology of broiler chicks. Experimental: Two hundred forty of one-days old of Ross broiler chicks at a 4×2 factorial experiment design (0, 0.2, 0.4 and 0.6%bitter cucumber with 0 and 0.01%protexin) were randomly distributed to eight dietary treatments with three replicates and fed 42 days. Feed intake, body weight gain and feed conversion ratio of birds were measured during the experiment. At the end of experiment the internal organs of chicks were weight and intestinal morphology was evaluated. Results: Feed intake of chicks significantly reduced by 0.4 and 0.6% bitter cucumber fruit treatments and body weight gain of chicks were significantly improved (p<0.05). Feed conversion ratio significantly reduced in bitter cucumber fruit powder treatments (p<0.05) but probiotic supplement didn’t show any effect on this parameter. The bitter cucumber fruit powder significantly increased the yield of carcass, breast meat and heart of chicks. The villus height, width, crypt depth, and thickness of muscle mucosal of intestinal chicks were significantly increased by 0.6% bitter cucumber dietary treatment and probiotic supplement significantly increased villus height and thickness of muscle mucosal of chicks (p<0.05). Recommended applications/industries: The results of this experiment showed that dietary supplementation of bitter cucumber fruit powder at 0.4% with protexin probiotics could be used as a symbiotic supplement in diets of broiler chicks. پرونده مقاله