-
مقاله
1 - بررسی فیتوشیمیایی، آنتیاکسیدانی و بهینهسازی استخراج مواد موثره میوه گیاه Capparis spinosa L. در منطقه سیستاناکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , شماره 4 , سال 4 , پاییز 1395گیاه کبر با نام علمی Capparis spinosa L. در طب سنتی منطقه سیستان برای درمان امراض مربوط به کبد، طحال، رفع کم خونی و ضعف بدن مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این مطالعه بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس و بهینهسازی استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی گیاه کبر میباشد. میوه گیاه کب چکیده کاملگیاه کبر با نام علمی Capparis spinosa L. در طب سنتی منطقه سیستان برای درمان امراض مربوط به کبد، طحال، رفع کم خونی و ضعف بدن مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این مطالعه بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس و بهینهسازی استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی گیاه کبر میباشد. میوه گیاه کبر در تابستان 1393 از روستای نیک محمد شهرستان هیرمند (استان سیستان و بلوچستان) جمع آوری گردید. اسانس به روش تقطیر با آب استخراج گردید و با کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آنالیز اسانس نشان داد 33 ترکیب در اسانس شناسایی شد. ترکیبات اصلی تشکیل دهنده اسانس میوه شامل تیمول (1/24 درصد) و ایزوتیوسیانات (2/29 درصد) بودند. شرایط استخراج شامل حلال، زمان، دما و توان دستگاه بود. عصاره میوه گیاه کبر با استفاده از حلالهای مختلف (اتانول، متانول و آب) و با روش مایکروویو استخراج و سپس ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه توسط روش DPPH بررسی شد. عصاره اتانولی با شرایط توان 300 وات، زمان 15 دقیقه و درجه حرارت 85 درجه سانتیگراد یک تیمار بهینه برای استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی عصاره بود. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که عصاره میوه گیاه کبر بهعنوان یک منبع بالقوه از آنتیاکسیدانهای طبیعی در درمان بیماریها مدنظر است پرونده مقاله -
مقاله
2 - بررسی تأثیر حلالهای مختلف بر میزان فنل و فلاونوئید کل و فعالیت آنتیاکسیدانی اندامهای مختلف گیاه Momordica charantia L. در منطقه سیستاناکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , شماره 5 , سال 5 , زمستان 1396آنتیاکسیدانها ترکیبهایی هستند که از بدن در برابر آسیبهای ناشی از فعالیت رادیکالهای آزاد محافظت می کنند. ترکیبهای فنلی متابولیت های ثانوی گیاهی هستند که توان آنتیاکسیدانی بالایی دارند. کارلا با نام علمی Momordica charantia L. متعلق به تیره کدوئیان ((Cucurbitaceae، چکیده کاملآنتیاکسیدانها ترکیبهایی هستند که از بدن در برابر آسیبهای ناشی از فعالیت رادیکالهای آزاد محافظت می کنند. ترکیبهای فنلی متابولیت های ثانوی گیاهی هستند که توان آنتیاکسیدانی بالایی دارند. کارلا با نام علمی Momordica charantia L. متعلق به تیره کدوئیان ((Cucurbitaceae، دارای ترکیبهای فنلی است که بهعنوان آنتیاکسیدان عمل می کنند. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر حلالهای مختلف (متانول 70 درصد، استون، اتیل استات، کلروفرم و هگزان)بر محتوای فنل و فلاونوئید کل و فعالیت آنتیاکسیدانی اندامهای مختلف گیاه کارلا در منطقه سیستان در سال 95 انجام شد. عصارهگیری از اندامها با استفاده از حلالهای مختلف و به روش خیساندن انجام گرفت. میزان فنل و فلاونویید کل بهترتیب با استفاده از روشهای فولین - سیوکالتو و روش رنگ سنجی آلومینیوم کلرید اندازهگیری گردید. فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با استفاده از روشهای دی فنیل پیکریل هیدازیل ((DPPH، قدرت آنتیاکسیدانی احیای آهن (FRAP) و پراکسید هیدروژن (H2O2) اندازهگیری شد. بیشترین میزان فنل در عصاره متانولی میوه و برگ (بهترتیب 33/1±96/36 و 03/3±01/33 میلی گرم گالیک اسید به وزن خشک) و کمترین میزان در عصاره های کلروفرمی، اتیل استاتی و هگزانی به میزان کمتر از 1 میلی گرم بر وزن خشک گزارش گردید. نتایج نشان داد بیشترین میزان محتوای فلاونوئیدی مربوط به عصاره استونی و متانولی برگ (بهترتیب 97/1±95/10 و 2/2±03/10 میلیگرم کوئرستین به گرم وزن خشک) بود. عصاره متانولی میوه در هر سه روش، فعالیت آنتیاکسیدانی بالاتری نسبت به سایر عصارهها نشان داد. بر اساس نتایج این تحقیق، میوه کارلا بهعنوان یک منبع مفید از آنتیاکسیدانهای طبیعی پیشنهاد میشود. پرونده مقاله -
مقاله
3 - ارزیابی فیتوشیمیایی و آنتی اکسیدانی اندامهای مختلف گیاه دارویی Citrullus colocynthis L. در رویشگاههای مختلف جنوب شرقی ایراناکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , شماره 4 , سال 7 , پاییز 1398گیاه هندوانه ابوجهل (Citrullus colocynthis) متعلق به تیره کدوئیان است که برای درمان بیماری های متعددی نظیر التهاب، روماتیسم و دیابت مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این تحقیق بررسی مقدار ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی و فعالیت آنتی اکسیدانی اندام های مختلف گیاه هندوانه ابو چکیده کاملگیاه هندوانه ابوجهل (Citrullus colocynthis) متعلق به تیره کدوئیان است که برای درمان بیماری های متعددی نظیر التهاب، روماتیسم و دیابت مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این تحقیق بررسی مقدار ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی و فعالیت آنتی اکسیدانی اندام های مختلف گیاه هندوانه ابوجهل (برگ، پوست میوه، گوشت میوه و دانه) در سه رویشگاه زابل، ایرانشهر و کرمان بود. نمونه های گیاهی از سه رویشگاه طبیعی در تیرماه سال 1396 جمع آوری گردید. محتوای کل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با استفاده از روش طیف سنجی بررسی گردید. میزان توانایی آنتی اکسیدانی عصاره ها با استفاده از روش DPPH، جمع آوری رادیکال های پراکسیدهیدروژن و میزان قدرت احیاء عصاره ها توسط آزمون FRAP تعیین گردید. نتایج نشان داد بیشترین میزان فنل در برگ هندوانه ابوجهل کرمان و ایرانشهر (19/52 و 86/44 میلی گرم بر گرم وزن خشک) مشاهده شد. بیشترین میزان ترکیبات فلاونوئیدی در برگ هندوانه ابوجهل کرمان مشاهده شد. همچنین برگ هندوانه ابوجهل رویشگاه کرمان دارای بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی بود. به طور کلی برگ هندوانه ابوجهل رویشگاه کرمان جهت انجام مطالعات بیشتر به منظورمصارف دارویی پیشنهاد می گردد. پرونده مقاله -
مقاله
4 - Effect of biologically synthesized silver nanoparticles on Melissa officinalis L.Evaluation of growth parameters, secondary metabolites and antioxidant enzymesIranian Journal of Plant Physiology , شماره 4 , سال 11 , پاییز 2021Using bionanoparticles plays an important role in increasing agricultural productivity. In recent years, the use of nanoparticles in plants has been considered as pesticides, protective agents and nutrients. The present study investigates the effects of different concen چکیده کاملUsing bionanoparticles plays an important role in increasing agricultural productivity. In recent years, the use of nanoparticles in plants has been considered as pesticides, protective agents and nutrients. The present study investigates the effects of different concentrations of bio-synthesized silver nanoparticles (AgNPs) on growth indices, secondary metabolites, proline, carbohydrates, and antioxidant enzymes activity of Melissa Officnalis L. The Plantlets were treated with different concentrations of AgNPs (0, 20, 60 and 100 ppm) at eight leaf stages. Seedlings performances in terms of growth, antioxidant defence and secondary metabolites content were studied under three different concentrations (20, 60, and 100 ppm) at different days of AgNPs showed growth promotory effect on M. officinalis. The maximum growth rate and photosynthesis pigments content were observed at 60 ppm AgNPs concentration on day 15. Proline and carbohydrate contents increased significantly compared to the control by all concentrations of AgNPs which exhibited time-dependent response. The AgNPs also enhanced secondary metabolites content in M. officinalis seedlings. The highest amount of rosmarinic acid (about 50 mg/g DW) was obtained for those plants treated with 60 and 100 ppm of AgNPs on day 15 which was about 3 fold higher than control. Up-regulation of antioxidant enzymes was observed with AgNPs which led to decrease in MDA content. Our findings confirmed for the first time that biologically synthesized AgNPs at specific levels has significant growth promotory effect as well as increased production of valuable secondary metabolites. پرونده مقاله