فهرست مقالات حسین hosein


  • مقاله

    1 - بررسی تأثیر تراکم بوته و اسید هیومیک بر عملکرد شلتوک، کارایی مصرف آب و صفات بیوشیمیایی برنج (Oryza sativa L.) در سیستم خشکه‌کاری در شمال ایران
    فیزیولوژی محیطی گیاهی , شماره 4 , سال 17 , پاییز 1401
    گذر از کشت نشایی به سمت کشت مستقیم برنج در ایران و به ویژه استان گلستان مدت زمان کوتاهی است که آغاز گردیده است و اطلاعاتی در مورد اثر عوامل مختلف از جمله اسیدهیومیک و تراکم بوته بر عملکرد شلتوک و برخی صفات بیوشیمیایی آن در دسترس نیست. بدین منظور آزمایشی در مزرعه ایستگاه چکیده کامل
    گذر از کشت نشایی به سمت کشت مستقیم برنج در ایران و به ویژه استان گلستان مدت زمان کوتاهی است که آغاز گردیده است و اطلاعاتی در مورد اثر عوامل مختلف از جمله اسیدهیومیک و تراکم بوته بر عملکرد شلتوک و برخی صفات بیوشیمیایی آن در دسترس نیست. بدین منظور آزمایشی در مزرعه ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی وابسته به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان گلستان واقع در شهرستان گنبد در طی ماه های اردیبهشت تا شهریور در سال 1398 به صورت اسپلیت پلات - فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تراکم بوته (فاصله بوته روی ردیف) به عنوان عامل اصلی با 4 سطح (5، 10، 15 و 20 سانتی متر) و مصرف اسیدهیومیک در 2 سطح (مصرف اسیدهیومیک، عدم مصرف اسیدهیومیک) به‌عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. کود اسیدهیومیک با غلظت 250 میلی لیتر در هکتار در سه مرحله شامل مرحله پنجه زنی (4-6 برگی)، به ساقه رفتن (30-20 روز پس از پنجه زنی) و مرحله قبل از خوشه دهی (50 درصد مزرعه به خوشه رفته باشد) اضافه گردید. نتایج نشان داد اثر فاصله بوته روی ردیف و اسید هیومیک بر وزن هزار دانه، عملکرد شلتوک، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، پروتئین دانه، کارایی مصرف آب و کلروفیل a و b و کل معنی دار بود. همچنین با اعمال فاصله بوته روی ردیف 5 و 10 سانتی متر به همراه مصرف اسیدهیومیک، بیشترین عملکرد شلتوک و کارایی مصرف آب به دست آمد. از طرفی، محتوی کلروفیل با افزایش تراکم بوته، تغییر معنی داری نشان داد و مصرف اسیدهیومیک موجب افزایش معنی دار کلروفیل a و b گردید که به نوبه خود بر افزایش عملکرد شلتوک مؤثر بود. پروتئین شلتوک نیز در فاصله بوته روی ردیف 10 سانتی متر به همراه مصرف اسیدهیومیک بیشترین میزان را نشان داد. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - بررسی اثرات تراکم بوته و تاریخ کاشت بر عملکرد کمی و کیفی خردل علوفه‌ای (Brassica Juncea) در شرایط شور و نرمال
    فیزیولوژی محیطی گیاهی , شماره 4 , سال 18 , پاییز 1402
    به‌منظور بررسی اثرات شوری خاک، تراکم بوته و تاریخ کاشت بر عملکرد کمی و کیفی علوفه خردل علوفه ای (لاین S-83)، آزمایشی در سال زراعی 95-1394 در ایستگاه تحقیقات مزرعه نمونه گرگان به صورت اسپلیت اسپلیت پلات در قالب بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شوری چکیده کامل
    به‌منظور بررسی اثرات شوری خاک، تراکم بوته و تاریخ کاشت بر عملکرد کمی و کیفی علوفه خردل علوفه ای (لاین S-83)، آزمایشی در سال زراعی 95-1394 در ایستگاه تحقیقات مزرعه نمونه گرگان به صورت اسپلیت اسپلیت پلات در قالب بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شوری خاک (2 و 10 دسی زیمنس بر متر)، فاکتور فرعی تاریخ کاشت (15 آبان، 30 آبان، 15 آذر، 30 آذر و 15دی) و فاکتور فرعی فرعی تراکم بوته در سه سطح (208000، 277000 و 416000) بوته در هکتار در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد اثرات متقابل محیط × تاریخ کاشت بر کلیه صفات مورد بررسی شامل وزن تر، وزن خشک، درصد پروتئین برگ، درصد پروتئین ساقه، درصد پروتئین غلاف، درصد پروتئین کل، عملکرد پروتئین، درصد الیاف برگ، درصد الیاف ساقه، درصد الیاف غلاف، درصد الیاف کل، عملکرد الیاف و غلظت پرولین برگ معنی دار بود. اثر متقابل محیط × تراکم کاشت نیز بر کلیه صفات مذکور به جز درصد پروتئین برگ و غلظت پرولین برگ معنی دار گزارش شد. همچنین اثر متقابل تاریخ کاشت × تراکم کاشت نیز تنها بر درصد پروتئین ساقه و غلظت پرولین برگ معنی دار نبود. به‌طورکلی می‌توان گفت کشت خردل علوفه ای در تاریخ 15 آبان و تراکم 208 هزاربوته در هکتار موجب تولید بیشترین وزن تر و خشک علوفه و عملکرد پروتئین و همچنین کمترین میزان الیاف خواهد شد. پرونده مقاله