فهرست مقالات سمیه شاهرخ شهرکی


  • مقاله

    1 - اثر مهاری اندوفیت‌های گیاه خوشاریزه (Echinophora platyloba) بر استرپتوکوکوس آگالاکتیه و کریپتوکوکوس نئوفورمنس
    بهداشت مواد غذایی , شماره 5 , سال 11 , زمستان 1400
    اندوفیت‌ها اغلب به‌صورت قارچ یا باکتری هستند که در فضاهای بین سلولی یا بافت‌های آوندی گیاهان میزبان زندگی می‌کنند. اندوفیت‌های گیاهان دارویی مانند خوشاریزه با تولید ترکیبات و متابولیت‌های ثانویه و ایجاد اثرات ضد میکروبی به‌عنوان یک نگهدارنده ضد قارچ و ضد میکروبی در مواد چکیده کامل
    اندوفیت‌ها اغلب به‌صورت قارچ یا باکتری هستند که در فضاهای بین سلولی یا بافت‌های آوندی گیاهان میزبان زندگی می‌کنند. اندوفیت‌های گیاهان دارویی مانند خوشاریزه با تولید ترکیبات و متابولیت‌های ثانویه و ایجاد اثرات ضد میکروبی به‌عنوان یک نگهدارنده ضد قارچ و ضد میکروبی در مواد غذایی استفاده می‌شوند. مطالعه حاضر به‌منظور جداسازی اندوفیت‌های باکتریایی و تعیین خواص اثر مهاری آن ها بر روی باکتری استرپتوکوکوس آگالاکتیه و قارچ کریپتوکوکوس نئوفورمنس طراحی و انجام شد. اجزای گیاه بعد از جمع‌آوری از اﺳﺘﺎن ﭼﻬﺎرﻣﺤﺎل و ﺑﺨﺘﯿﺎری واﻗﻊ در اﯾﺮان، ضدعفونی شدند. اندوفیت‌های باکتریایی بعد از کشت اجزای گیاه بر روی محیط‌های YEA و PA جدا شدند. خواص ضدباکتریایی و ضد قارچی آن‌ها در بررسی عوامل ساختاری (توسط کلروفرم) و همچنین بررسی متابولیت‌های ترشحی مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش آنتی‌بیوگرام با روش انتشار دیسک انجام گرفت. از قسمت‌های مختلف برگ، ساقه و ریشه گیاه خوشاریزه در مجموع 12 اندوفیت باکتریایی جدا گردید. اندوفیت‌های گیاه دارویی خوشاریزه بر باکتری استرپتوکوکوس آگالاکتیه و قارچ کریپتوکوکوس نئوفورمنس اثرات مهاری مطلوبی را از خود بروز دادند. به‌طور کلی متابولیت‌های ترشحی حاصل از اندوفیت‌های جدا شده از این گیاه تا اثرات مهاری قدرتمندتری را نسبت به عوامل ساختاری بر علیه پاتوژن‌های مذکور از خود بروز دادند. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از اثر بخشی و توانمدی بالقوه اندوفیت‌های باکتریایی گیاه خوشاریزه در مهار پاتوژن‌های انسانی است. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - اثرات اندوفیت‌های آویشن (Thyme) لردگان روی باکتری شیگلا سونئی و قارچ کاندیدا آلبیکنس
    بهداشت مواد غذایی , شماره 5 , سال 12 , زمستان 1401
    این پژوهش با هدف بررسی اثرات اندوفیت‌های گیاه دارویی آویشن لردگان بر باکتری شیگلا سونئی و قارچ کاندیدا آلبیکنس طراحی و انجام گردید. اجزای گیاه آویشن بعد از جمع‌آوری و انتقال به آزمایشگاه به ترتیب در اتانول ۷0 درصد (۲ دقیقه)، هیپوکلریت سدیم ۵/۳ درصد (۵دقیقه) و اتانول ۷5 چکیده کامل
    این پژوهش با هدف بررسی اثرات اندوفیت‌های گیاه دارویی آویشن لردگان بر باکتری شیگلا سونئی و قارچ کاندیدا آلبیکنس طراحی و انجام گردید. اجزای گیاه آویشن بعد از جمع‌آوری و انتقال به آزمایشگاه به ترتیب در اتانول ۷0 درصد (۲ دقیقه)، هیپوکلریت سدیم ۵/۳ درصد (۵دقیقه) و اتانول ۷5 درصد (30 ثانیه) غوطه‌ور و توسط آب مقطر استریل شستشو داده شد. سپس آنها را بر روی محیط YEA و PA کشت داده و اندوفیت‌ها جدا گشتند. از قسمت‌های مختلف گیاه آویشن لردگان (ساقه، برگ و ریشه) در مجموع 8 اندوفیت باکتریایی جدا شده و مورد بررسی قرار گرفت. اندوفیت‌های جدا شده از گیاه آویشن از نوع باسیل، کوکوباسیل و کوکسی بودند. خواص ضد‌میکروبی و مهاری اندوفیت‌های جدا شده از گیاه آویشن لردگان در دو روش‌ بررسی عوامل ساختاری و روش بررسی متابولیت‌های ترشحی اندوفیت‌ها مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایجی که از این پژوهش حاصل گردید نشان‌دهنده تأثیرات مطلوب اندوفیت‌های گیاه آویشن لردگان بر باکتری شیگلا سونئی و قارچ کاندیدا آلبیکنس بوده است. در بررسی عوامل ساختاری، اندوفیت‌های جدا شده از ریشه، ساقه و برگ آویشن لردگان، اثرات مهاری قوی‌تری نسبت به متابولیت‌های ترشحی اندوفیت‌های باکتریایی آویشن برعلیه باکتری شیگلا سونئی و قارچ نشانگر کاندیدا آلبیکنس از خود نشان دادند. بطور کلی گیاه دارویی آویشن جایگزین مناسبی برای داروهای شیمیایی در درمان عفونت‌های کاندیدایی به ویژه کاندیدیازیس جلدی مخاطی و شیگلوزیس بوده و می‌تواند در موارد کلینیکی و درمانی، صنایع غذایی، بهداشتی و داروسازی به کار گرفته شود. پرونده مقاله