بررسی اثر روش های مختلف استخراج بر میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی، فنلی و فلاونوئیدی عصاره و اسانس گیاه دارویی .Ziziphora tenuior L
محورهای موضوعی : گیاهان دارویی
1 - گروه شیمی کاربردی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
2 - گروه شیمی کاربردی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
کلید واژه: آنتی اکسیدان, اسانس, ترکیبات فلاونوئیدی, عصاره های گیاهی,
چکیده مقاله :
گیاهان منبع غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی به شمار می آیند که می توانند مانع از استرس اکسیداتیو شوند. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی عصاره های مختلف حاصل از . Ziziphora tenuior Lانجام شده است. برگ و ساقه گیاه در فصل بهار سال 1401 از کوه های اطراف قوچان جمع آوری و خشک شد. عصاره گیری از پودر گیاه خشک شده به کمک روش های ماسراسیون (سرد) ، گرم و مایکروویو و حلال های آب، متانول، اتانول، آب و اتانول (1:1) ، استون و دی کلرومتان انجام شد. محتوای تام ترکیبات فنلی، فلاونوییدی و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با روش DPPH مورد سنجش قرار گرفت. هم چنین ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس حاصل از برگ و ساقه گیاه به روش کلونجر به کمک دستگاه GC/MS شناسایی شد. حداکثر مقدار ترکیبات فنلی در عصاره متانولی با استفاده از روش استخراج گرم mg/g) 26/74) به دست آمد. عصاره متانولی به روش ماسراسیون بالاترین میزان ترکیبات فلاونووئیدی (mg/g 12/108)) را نشان داد. عصاره متانولی (روش گرم) حاکی از فعالیت مهارکنندگی قوی (52/69 درصد) می باشد. بالاترین درصد ترکیبات شیمیایی شناخته شده در اسانس گیاه، پولگون (05/ 49 درصد) و پیپریتنون (61/11 درصد)، منتون (23/9 درصد) بودند. به طور کلی نتایج نشان داد که استفاده از روش های مختلف عصاره گیری می تواند بر میزان استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در گیاه موثر باشد. به دلیل خواص آنتی اکسیدانی بالا در گیاه کاکوتی می توان از آن به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد.
Plants are a rich source of antioxidant compounds that can help prevent oxidative stress. The present study aimed to evaluate the antioxidant properties of different extracts obtained from Ziziphora tenuior L. Leaves and stems of the plant were collected from the mountains around Quchan in the spring of 2022 and subsequently dried. Extraction of the dried plant powder was performed using maceration (cold), hot, and microwave methods, employing solvents such as water, methanol, ethanol, a water-ethanol mixture (1:1), acetone, and dichloromethane. We measured the total content of phenolic and flavonoid compounds, as well as the antioxidant activity of the extracts using the DPPH method. Additionally, the chemical compounds in the essential oil derived from the leaves and stems were identified using the Cloninger method with a GC/MS device. The results revealed that the methanolic extract, obtained through the warm extraction method, contained the highest amount of phenolic compounds (74.26 mg/g) and the highest amount of flavonoid compounds (108.12 mg/g) through maceration. Furthermore, the warm methanolic extract exhibited strong inhibitory activity (69.52%). In terms of the essential oil's composition, the highest percentages of known chemical compounds were found to be polygon (49.05%), piperitone (11.61%), and menthone (9.23%). Overall, our findings indicate that employing various extraction methods can effectively enhance the extraction of antioxidant compounds from this plant. Given its high antioxidant properties, Z. tenuior L. shows potential for use as a natural antioxidant in the food and pharmaceutical industries.
