بررسی پاسخ فیتوشیمیایی و مورفولوژیکی توده بومی Cyamopsis tetragonoloba L.منطقه ایرانشهر به محلولپاشی نانو ذرات اکسید روی
محورهای موضوعی : گیاهان دارویی
صفورا بزی
1
(
دانشجوی دکتری، گروه زیست شناسی گیاهی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، ایران، مربی، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور زاهدان، زاهدان، ایران
)
علی موافقی
2
(
استاد، گروه زیست شناسی گیاهی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، ایران
)
جعفر ولیزاده
3
(
استاد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
)
محرم ولیزاده
4
(
استادیار، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و زینتی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
)
کلید واژه: گوار, نانو ذرات اکسید روی, فلاونوئید, ایرانشهر, فیتوشیمیایی,
چکیده مقاله :
از آنجایی که تغذیه گیاهان با عنصر روی، یک راهکار برای بهبود رشد و نمو گیاهان و جبران کمبود روی در خاک است، در این تحقیق، به منظور بررسی اثر تغذیهای نانو ذرات اکسید روی با اندازه 40 نانومتر بر ویژگی های مورفولوژیک، صمغ دانه و فراورده های فیتوشیمیایی برگ توده بومی گیاه گوار (Cyamopsis tetragonoloba L) از ایرانشهر، آزمایشی کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. سنجش میزان صمغ گوار به روش فنل-سولفوریک اسید، میزان فنل کل به روش معرف فولین-سیوکالتیو و میزان فلاونوئید کل به روش رنگ سنجی آلومینیوم کلراید انجام گرفت. کشت بذر ها در در اوایل خردادماه 1397، در گلخانه دانشگاه سیستان و بلوچستان انجام شد. تیمارها شامل شش غلظت مختلف نانو ذرات اکسید روی 0 (شاهد)، 25، 50، 100، 200، 500 میلیگرم در لیتر بودند که بهصورت محلولپاشی برگی در دو مرحله (20 و 27 روز پس از کشت بذرها) بر گیاهان گوار اعمال شدند. از میان صفات اندازهگیری شده، با افزایش غلظت نانو ذرات، کاهش تدریجی و معنی داری در تعداد دانه در غلاف مشاهده شد. در حالی که اثر غلظت نانو ذرات بر طول غلاف و طول ریشه معنی دار نبود، اما طول ساقه، وزن خشک ساقه، وزن خشک ریشه، سطح برگ، تراکم روزنه ها، وزن خشک برگ، وزن 500-دانه، وزن خشک غلاف، با افزایش غلظت نانو ذرات تا تیمار 500 میلیگرم بر لیتر نانو ذرات اکسید روی، افزایش معنیداری نسبت به شاهد نشان دادند. در این تیمار، صمغ دانه، فنل کل و فلاونوئید کل بهترتیب به میزان 55/2، 10/2 و 34/1 برابر نسبت به تیمار شاهد افزایش نشان دادند. بـر اساس نتایج بدست آمده می توان با هدف بهبود ویژگی های رشد و افزایش میزان صمغ دانه، فنل و فلاونوئید برگ گیاه گوار از نانو ذرات اکسید روی با ویژگی های به کار رفته در این پژوهش استفاده نمود و با افزایش صمغ گوار از کاربردهای دارویی آن بهره برد.
Since supplementation of plants with zinc is a solution to improve plant growth and compensate for zinc deficiency in soil, in this study to investigate the nutritional effect of 40 nm zinc oxide nanoparticles (ZnO-NPs) on morphological characteristics, seed gum and phytochemical products of leaves of a native mass of Cyamopsis tetragonoloba L (Gguar plant) from Iranshahr a completely randomized experiment with three replicates was conducted at the University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, Iran in mid-May 2018. Guar gum content, total phenol content and total flavonoid content were determined by the phenol-sulfuric acid, the Folin–Ciocalteu reagent, and colorimetric aluminum chloride methods, respectively. Seed cultivation was carried out in the greenhouse of Sistan and Baluchestan University in early June 2018. The treatments consisted of six different concentrations of ZnO-NPs including 0 (control), 25, 50, 100, 200, and 500 mg L-1 by foliar application of guar plants in two stages (20 and 27 days after sowing seeds). Based on the results, with increasing the concentration of nanoparticles, the number of seeds in pod gradually decreased, but no significant difference was observed in pod length and root length. However, stem length, stem dry weight, root dry weight, leaf area, stomata density, leaf dry weight, 500-seed weight, pod dry weight gradually increased, with the maximum increase observed in the 500 mg L-1 treatment compared to the control. In this treatment, seed gum, total phenol and total flavonoids increased by 2.55, 2.10 and 1.34 times compared to the control treatment, respectively. According to the results, ZnO-NPs nanoparticles with the properties used in this study can be used to improve the growth characteristics and increase the amount of seed gum, phenol and flavonoids of guava leaves and obtain the benefits of their medicinal applications.
_||_