بررسی اثر آنتیاکسیدانی توانایی برهم کنش به پروتئین آلبومین سرم انسانی (HSA) و اثر آنتیباکتریایی گیاه Cressa cretica L. در منطقه سیستان
محورهای موضوعی : گیاهان دارویی
سمیه شهرکی
1
(استادیار، گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه زابل، زابل، ایران)
طاهره شهرکی
2
(دانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان، زاهدان، ایران)
کلید واژه: سیستان, آنتیاکسیدان, آنتی باکتریال, علف مورچه (Cressa cretica L.), عصاره و حلالهای مختلف,
چکیده مقاله :
گیاه علف مورچه با نام علمی Cressa cretica L. با داشتن ترکیبات مختلف، منبع بالقوه ای جهت تهیه بسیاری از داروهای گیاهی محسوب میشود. در این تحقیق اثر آنتی اکسیدانی، توانایی برهم کنش به پروتئین آلبومین سرم انسانی (HSA) و اثر آنتی باکتریایی گیاه Cressa cretica L. مورد بررسی قرار گرفته است. برگ این گیاه در مرحله رویشی در شهریور 1395 در رویشگاه طبیعی دشت سیستان جمع آوری و عصاره آن با استفاده از روش خیساندن در سه حلال آب، متانول و اتانول استخراج گردید. برای بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی از روش DPPH استفاده گردید. برهم کنش عصاره اتانولی گیاه با HSA توسط طیف سنجی UV-Vis انجام شد. خاصیت آنتی باکتریایی عصاره اتانولی گیاه بر سویههای استاندارد دو گونه باکتری مهم گرم مثبت استافیلوکوکوس آرئوس و گرم منفی اشرشیاکولی با استفاده از روش مایکرودایلوشن بررسی و نتایج به صورت تعیین حداقل غلظت بازدارندگی از رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) گزارش شد. نتایج نشان داد که بیشترین بازده استخراج عصاره گیاه مربوط به اتانول و کمترین آن مربوط به آب می باشد و بیشترین درصد مهارکنندگی DPPH و آنتیاکسیدانی برای عصارههای اتانول، متانول و آب به ترتیب برابر با 56، 38 و 34 درصد است. مطالعه برهم کنش با HSA تغییرات ساختار دوم پروتئین را اثبات کرده و مقدار ثابت پیوند در آن برابر با ppm-1 102× 49/0 بدست آمد. عصاره این گیاه بر روی هر دو باکتری مورد مطالعه اثرات مهارکنندگی و کشندگی از خود نشان داد اما مقادیر MIC بیشتر از MBC بود.
Cressa cretica L., due to producing of some various compounds, which could be used as a source of many herbal medicines. The present research were studied in antioxidant, antibacterial properties and the ability of interaction with human serum albumin (HSA) of Cressa cretica L. So the leaves of the plant were collected in vegetative stage from Sistan in 2015. Three kinds of extraction such as aquatic, methanolic and ethanolic extracts were obtained by using maceration method. The antioxidant activity were measured by DPPH method. The interaction of ethanolic extraction with HSA was performed by UV-Vis spectroscopy. The Anti-bacterial properties of extracts against Staphylococcus aureus, and Escherichia coli were investigated by MIC and MBC methods. The results were showed that the lowest and highest extraction efficiency were related to the aquatic and ethanolic, respectively. The ethanolic extract had the highest antioxidant activity in inhibition percentage of DPPH than other extracts (56, 38 and 34%) respectively. Study of the interaction with HSA demonstrated the changes in protein secondary structure and the binding constant in that obtained 0.49 × 102 ppm-1.This plant showed acceptable bactericidal activity and MIC values were higher than the MBC.