استخراج و مقایسه میزان اولئوروپین از برگ و میوه گیاه زیتون Olea europaea L. در سه استان گیلان، تهران و فارس
محورهای موضوعی : ژنتیککامکار جایمند 1 , محمدباقر رضایی 2 , اکبر نجفی آشتیانی 3 , مصطفی گلی پور 4
1 - عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران، ایران
2 - عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران، ایران
3 - کارشناس بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
4 - کارشناس بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
کلید واژه: اولئوروپین, کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC), زیتون (Olea europaea L.),
چکیده مقاله :
ترکیبهای فنلی در میوه زیتون از عوامل مهم ارزیابی کیفیت روغن زیتون تصفیه نشده است. اولئوروپین به عنوان یک ترکیب مهم دارویی گیاه زیتون دارای اثر آنتی اکسیدانی و ضدویروسی است. در این تحقیق به منظور بررسی میزان ترکیب اولئوروپین، برگ و میوه گیاه زیتون گونه (Olea europaea L.) از سه استان گیلان، تهران و فارس جمعآوری، نسبت به استخراج اولئوروپین با متانول و تعیین میزان آن توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) اقدام گردید. میزان ترکیب اولئوروپین در نمونه برگ سه استان گیلان، تهران و فارس به ترتیب با 39217، 33665 و 31311 ppm در برگ زیتون (بهمنماه) و در نمونههای میوه به ترتیب 35328، 29740 و 21563 ppm (تیرماه) محاسبه گردید. این مقادیر نشان دهنده تغییر در میزان این ترکیب در نمونهها میباشد که به ترتیب، نمونه گیلان از بیشترین میزان اولئوروپین سپس تهران و در نهایت فارس از کمترین میزان برخوردار است
Phenolic compounds in Olive fruits are important factors to consider in order to evaluate the quality of virgin Olive oil. Several studies concerning phenolic compounds in the Olive have already been carried out. Oleuropein, have pharmacological properties which have a antibiotic and antiviral effects. In this research, we study about determination of oleuropein in leaf and fruits of Olea europaea L. from three province of Gilan, Tehran and Fars are colected. After collection of samples in every months for leaves and fruits from June up to December, samples are dried and Extraction was with methanol and determinded by HPLC. In this study, oleuropein in leaves from three proviance of Gilan, Tehran and Fars are 39217, 33665 and 31311 ppm in January respectly, and in fruits are 35328 and 29740 ppm in July and 22095 ppm in September, respectly. These amounts shows that highest are in Gilan provience and Fars have a lowest.
آمارنامه کشاورزی (82-1381). انتشارات وزارت جهاد کشاورزی ،1383.
صانعی، ص. (1378). همیشه لاغر باشید. انتشارات کنکاش، چاپ زمان.
_||_Amiot, M.J., Fleuriet,A. and Macheix, J.J. (1986) Importance and evolution of phenolic compounds in Olive during growth and maturation. Journal Agricultural Food Chemistry, 34: 823-826.
Aruoma, O.I. , Deiana, M. , Jenner, A. , Halliwell, B., Kaur, H., Banni, S., Corongiu, F.P., Assunta, D.M. and Aeschbach, R. (1998) Effect of hydroxytyrosol found in extra virgin olive oil on oxidative DNA damage and on low-density lipoprotein oxidation. J. Agric. Food Chem., 46: 5181-5187.
Coni, E.; Di Benedetto ,R.; Di Pasquale, M.; Masella, R.; Modesti, D.; Mattei, R.; Carlini, E.A. (2000). Protective effect of oleuropein, an olive oil biophenol, on low density lipoprotein oxidizability in rabbits. Lipids. 35(1):45-54.
Cruess, W.V. and Alsberg, C.L. (1934) The bitter glucoside of the olive. J Amer Chem Soc 56: 2115-17.
Harborne, J.B. (1980) in Encyclopedia of plant Physiology. New Series (Bell,E.A. and Charlwood, B.V., rds) vol. 8, p. 239. springer, Berlin.
Huang, S.L.; Zhang, L.; Huang, P.L.; Chang, Y.T. and Huang, P.L. (2003). Anti-HIV activity of olive leaf extract (OLE) and modulation of host cell gene expression by HIV-1 infection and OLE treatment. Biochemical and Biophysical Research Communications, Vol. 307, No. 4,1029-1037.
Juven, B. , Samish, Z. and Henis, Y. (1968) Identification of oleuropein as a natural inhibitor of lactic acid fermentation. Israel J Agr Res 18: 137-138.
Montedoro,G. (1972) Phenolic substances present in virgin olive oil. Note I: Identification of phenolic acids and their antioxidant power. Sci. Tecnol. Aliment. ,177-186.
Panizzi, L., Scarpati, M.L., Oriente, G. (1960). Gazz Chim Ital 90, 1449.
Perrin, J.L. (1992) Les compoese mineurs et les antioxigenes naturels de l, olive et de son huile. Riv. Ital. Sostanze Grasse, 39:25-32.
Ryan, D., Prenzler, P. D., Lavee, S., Antolovich, M. and Robards, K. (2003) Quantitative changes in phenolic content during physiological development of the olive (Olea europaea) cultivar Hardy's Mammoth, J. Agric. Food Chem. 51:2532-2538.
Le Tutour. B. and Guedon, D. (1992) Antioxidative activities of Olea europaea leaves and related phenolic compounds. Phytochem 31 (4): 1173-78.
Vazquez Roncero, A. (1978) Les polyphenols de I'huile d'olive et leur influence sur les caracteristiques de I'huile. Rev. Fr. Corps Gras. ,25:21-26.
Vazquez Roncero,A., Janer del Valle, C., and Janer del Valle, M.L. (1975) Polyphenols content and stability of olive oils. Grasas Aceites., 26: 14-18.
Visioli, F., Bellomo, G. and Galli, C. (1998) Free radical-scavenging properties of olive oil polyphenols. Biochem. Biophys. Res. Commun., 247: 60-64.
Visioli, F., Bellosta, S., and Galli, C. (1998) Oleuropein, the bitter principle of olives, enhances nitric oxide production by mouse macro-phages. Life Sci., 62: 541-546.