مطالعات سینتیکی و پاسخ کمی لیپواکسیژناز در توت فرنگی در طول رشد و پس از انبارمانی در برابر اثرات محیطی
محورهای موضوعی : بیوشیمی
نبی خلیلی اقدم
1
,
شهریار سعیدیان
2
,
ستار قادری
3
1 - گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور
2 - گروه بیولوژی دانشگاه پیام نور
3 - دانشگاه پیام نور استان کردستان
کلید واژه: آنزیم, لینولئیک اسید, مدل, سوبسترا, میوه,
چکیده مقاله :
لیپواکسیژناز یکی از آنزیمهای مورد توجه شیمیدانها است. ین تحقیق برای مطالعه اثردما(در 8 سطح)، اسیدهای آلی(در 4 سطح)، نمکهای معدنی(در 3 سطح) و تعیین غلظت سوبسترای لینولئیک(در 13 سطح) روی سه نوع توت فرنگی نارس، رسیده و در شرایط انبارمانی انجام شد. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد . نتایج تحقیق نشان داد که بیشترین پاسخ آنزیم به لیولئیک اسید روی هر سه نوع توت فرنگی نارس، رسیده انبارمانی به ترتیب برابر42/9، 49/9 و 10 میلی مولار لینولئیک اسید بود و برپایه همین نتایج، سطح 10 میلی مولار لینولئیک اسید بعنوان سطح غلظتی مناسب در نقش سوبسترای آنزیم در نظر گرفته شد. نتایج اثر دما بر میزان فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز نیز نشان داد که برای هر سه نوع توت فرنگی نارس، رسیده و انبارمانی، بیشینه فعالیت آنزیم در دمای 35 درجه سانتیگراد بودهاست. درحالیکه کمینه فعالیت آنزیم در دمای 80 درجه سانتیگراد برای هر سه نوع توت فرنگی اتفاق افتاده است. نتایج اثر اسیدهای آلی بر میزان فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز نیز حاکی از معنیدار بودن این اثر است. بیشترین فعالیت آنزیم در حضور ترکیب آلی، توکروفرول در هر سه نوع توت فرنگی و کمترین فعالیت آنزیم در حضور آسکوربیک اسید بودهاست. در بین دو اسید آلی دیگر، بنزوئیک اسید دارای اثر القای بیشتری روی آنزیم لیپواکسیژناز نسبت به نیکوتیامین اسید بود. بدین ترتیب که بالاترین فعالیت آنزیم در حضور کلرید کلسیم با غلظت 1/0 میلی مولار و کمترین فعالیت آنزیم مربوط به غلظت 1 میلی مولار کلرید کلسیم بود. در بین نمکها، بیشترین فعالیت آنزیم در حضور کلرید کلسیم و کمترین در حضور کلرید سدیم بود. ض. نتایج بطور کلی بیانگر اثر القائی بالای نمک کلرید کلسیم، دمای 35 درجه و ترکیب توکروفرول با حضور سوبسترای با غلظت 10 میلی مولار لینولئیک اسید است.
Lipoxygenase is one of the enzymes of interest to chemists. This enzyme is a dioxygenase and is responsible for the oxidation of polyunsaturated fatty acids. With special attention to the functioning of this enzyme and its role, this research is to study the effect of temperature (on 8 levels), organic acids (on 4 levels), inorganic salts (on 3 levels) and determining the concentration of linoleic substrate (on 13 levels) on three types Strawberries were unripe, ripe and stored. The experiment was conducted as a factorial in the form of a completely random design in three replications, and for data analysis, nonlinear regression analysis and interaction effect cutting were used. The results of the research showed that the highest enzyme response to linoleic acid on all three types of unripe, ripe Anbarmani strawberries was 9.42, 9.49 and 10 mM linoleic acid respectively, and based on these results, the level of 10 mM linoleic acid as the level A suitable concentration was considered as the substrate of the enzyme. The results of the effect of temperature on the activity of lipoxygenase enzyme also showed that for all three types of unripe, ripe and stored strawberries, the maximum activity of the enzyme was at 35 degrees Celsius. While the minimum enzyme activity occurred at 80 degrees Celsius for all three types of strawberries. The results of the effect of organic acids on the activity of lipoxygenase enzyme also indicate the significance of this effect. The highest enzyme activity was in the presence of organic compound, tocroferol in all three types of strawberries and the lowest enzyme activity was in the presence of ascorbic acid. Among other two organic acids, benzoic acid had more induction effect on lipoxygenase enzyme than nicotiamine acid.