مطالعات سینتیکی و پاسخ کمی لیپواکسیژناز در توت فرنگی در طول رشد و پس از انبارمانی در برابر اثرات محیطی
الموضوعات :
نبی خلیلی اقدم
1
,
شهریار سعیدیان
2
,
ستار قادری
3
1 - گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور
2 - گروه بیولوژی دانشگاه پیام نور
3 - دانشگاه پیام نور استان کردستان
الکلمات المفتاحية: آنزیم, لینولئیک اسید, مدل, سوبسترا, میوه,
ملخص المقالة :
لیپواکسیژناز یکی از آنزیمهای مورد توجه شیمیدانها است. ین تحقیق برای مطالعه اثردما(در 8 سطح)، اسیدهای آلی(در 4 سطح)، نمکهای معدنی(در 3 سطح) و تعیین غلظت سوبسترای لینولئیک(در 13 سطح) روی سه نوع توت فرنگی نارس، رسیده و در شرایط انبارمانی انجام شد. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد . نتایج تحقیق نشان داد که بیشترین پاسخ آنزیم به لیولئیک اسید روی هر سه نوع توت فرنگی نارس، رسیده انبارمانی به ترتیب برابر42/9، 49/9 و 10 میلی مولار لینولئیک اسید بود و برپایه همین نتایج، سطح 10 میلی مولار لینولئیک اسید بعنوان سطح غلظتی مناسب در نقش سوبسترای آنزیم در نظر گرفته شد. نتایج اثر دما بر میزان فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز نیز نشان داد که برای هر سه نوع توت فرنگی نارس، رسیده و انبارمانی، بیشینه فعالیت آنزیم در دمای 35 درجه سانتیگراد بودهاست. درحالیکه کمینه فعالیت آنزیم در دمای 80 درجه سانتیگراد برای هر سه نوع توت فرنگی اتفاق افتاده است. نتایج اثر اسیدهای آلی بر میزان فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز نیز حاکی از معنیدار بودن این اثر است. بیشترین فعالیت آنزیم در حضور ترکیب آلی، توکروفرول در هر سه نوع توت فرنگی و کمترین فعالیت آنزیم در حضور آسکوربیک اسید بودهاست. در بین دو اسید آلی دیگر، بنزوئیک اسید دارای اثر القای بیشتری روی آنزیم لیپواکسیژناز نسبت به نیکوتیامین اسید بود. بدین ترتیب که بالاترین فعالیت آنزیم در حضور کلرید کلسیم با غلظت 1/0 میلی مولار و کمترین فعالیت آنزیم مربوط به غلظت 1 میلی مولار کلرید کلسیم بود. در بین نمکها، بیشترین فعالیت آنزیم در حضور کلرید کلسیم و کمترین در حضور کلرید سدیم بود. ض. نتایج بطور کلی بیانگر اثر القائی بالای نمک کلرید کلسیم، دمای 35 درجه و ترکیب توکروفرول با حضور سوبسترای با غلظت 10 میلی مولار لینولئیک اسید است.