ارزیابی اثرات غشاء نازک کائولین بر ویژگیهای کمیت و کیفیت ارقام سیب(Malus domestica)
محورهای موضوعی : فیزیولوژی محیطیمرتضی تقوی شربیانی 1 , علی اکبر شکوهیان 2 , علی اصغری 3 , علی رسول زاده 4
1 - گروهگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
2 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
3 - گروه زراعت و اصلاح نبات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
4 - دانشیار گروه مهندسی آب ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
کلید واژه: سفتی میوه, سوختگی سطحی, عناصر غذایی, فتوسنتز, کائولین,
چکیده مقاله :
مطالعه حاضر بهمنظور ارزیابی اثرات غشاء نازک کائولین بر خصوصیات کمی و کیفی ارقام مهم تجاری درختان سیب(گلدن دلیشز و رد دلیشز) در باغهای دو منطقه بناب و شهرجدید سهند آذربایجانشرقی انجام شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک-های کامل تصادفی با 4 تکرار در 4 سطح غشای نازک (شاهد، 2، 4، 6 درصد) بر روی 2 رقم سیب(گلدن دلیشز و رد دلیشز) در 2 مکان به مدت دو سال انجام شد. شاخصهای اندازهگیری شده شامل درصد آفتاب سوختگی، میزان فتوسنتز، کلروفیل کل، کلروفیلb و کلروفیلa، دمای سطح میوه، سفتی میوه موقع برداشت، میزان کلسیم و فسفر برگ و عملکرد بوند. نتایج نشاندادند که با افزایش سطوح غلظت کائولین در هردو منطقه و رقم، از میزان خسارت درصد سوختگی و دمای سطح میوه کاستهشد .کمترین حد دما(16/37 درجه سانتیگراد) در تیمار با غلظت 4 درصد و بیشترین حد دما(25/40 درجه سانتیگراد) در شاهد مشاهده شد. بیشترین میزان خسارت درصد سوختگی مربوط به تیمار شاهد(95/19 درصد) و کمترین آن مربوط به تیمار کائولین 4 درصد(2/14 درصد) بود. میزان شاخصهای کلروفیل کل، کلروفیل b و کلروفیل a، سفتی میوه موقع برداشت، میزان کلسیم میوه، میران فتوسنتر و عملکرد با افزایش سطوح کائولین بطور معنیداری افزایش یافت. بیشترین مقدار کلروفیل b و a به ترتیب 97/0 و 95/1 میلیگرم بر گرم وزن تردر تیمار 2 درصد و4 درصد مشاهده گردید و کمترین حد این رنگیزههای گیاهی در شاهد(کلروفیلb و a به ترتیب 28/1 و 58/ میلیگرم بر گرم وزن تر) بود. بیشترین میزان فتوسنتز مربوط به تیمار 6 درصد کائولین (44/9 میکرومول CO2 بر متر مربع بر ثانیه) و کمترین میزان فتوسنتز در تیمار شاهد(92/7 میکرومول CO2 بر متر مربع بر ثانیه) مشاهده گردید. بیشترین میزان کلسیم، فسفر و عملکرد در تیمار کائولین 4 درصد و کمترین این مقادیر در شاهد وجود داشت .
Teh present study was conducted in order to evaluate teh TEMPTEMPeffects of kaolin particle film on teh quantitative and qualitative characteristics of important commercial varieties of apple trees (Golden Delicious and Red Delicious) in teh orchards of Bonab and Shahr Jadid Sahand, East Azerbaijan. dis experiment was factorial in teh form of a randomized complete block design wif 4 replications at 4 levels of thin membrane (control, 2, 4, 6%) on 2 apple varieties in 2 locations for two years. Teh year was done. Teh measured indicators included sunburn percentage, photosynthesis rate, total chlorophyll, chlorophyll b and chlorophyll a, fruit surface temperature, fruit firmness at harvest, leaf calcium and phosphorus levels, and yield. Teh results showed dat wif increasing levels of kaolin concentration in both regions and cultivars, teh amount of damage, burn percentage and fruit surface temperature decreased. Teh lowest temperature limit (37.16 degrees Celsius) in teh treatment wif 4% concentration and teh highest limit Teh temperature (40.25 degrees Celsius) was observed in teh control. Teh highest percentage of burn damage was related to teh control treatment (19.95%) and teh lowest was related to teh 4% kaolin treatment (14.2%). Total chlorophyll, chlorophyll b and chlorophyll a indices, fruit firmness at harvest, fruit calcium content, photocenter intensity and yield increased significantly wif increasing kaolin levels. Teh highest amounts of chlorophyll b and a were observed in 2% and 4% treatments, respectively, 0.97 and 1.95 mg/g of chlorophyll, and teh lowest levels of these plant pigments were observed in teh control (chlorophyll b and a, 1.28 and 58, respectively). / mg/g fresh weight). Teh highest amount of photosynthesis related to teh treatment of 6% kaolin (9.44 micromoles of CO2/m2/s) and teh lowest amount of photosynthesis was observed in teh control treatment .