بررسی اثر پرایمینگ با عصاره جلبک دریایی بر مولفههای جوانه زنی و صفات رشدی گیاهچه گشنیز (.Coriandrum sativum L) در زمانهای مختلف
محورهای موضوعی : گیاهان داروییعالیه شفیع پور 1 , کامبیز مشایخی 2
1 - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
2 - گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
کلید واژه: گیاه دارویی, جوانهزنی, عصاره جلبک دریایی, سرعتجوانه زنی,
چکیده مقاله :
گشنیز یکی از مهمترین گیاهان دارویی میباشد که هم بهصورت تازهخوری و هم خشک مورد استفاده قرار میگیرد و دارای خواص دارویی فراوان میباشد. یکی از منابع عظیم زیستی جلبکهای دریایی هستند که سرشار از مواد مورد نیاز برای رشد گیاه است، از این رو این آزمایش با هدف بررسی اثر پرایمینگ با عصاره جلبک دریایی بر مولفههای جوانهزنی و صفات رشدی گیاهچه گشنیز (.Coriandrum sativum L) در زمانهای مختلف انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار، در آزمایشگاه گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی بیرجند در سال 1399 انجام شد. فاکتورهای آزمایش عبارت بودند از زمان پرایمینگ در دو سطح (12 و 24 ساعت) و غلظت عصاره جلبک دریایی در 6 سطح بود، در این آزمایش ابتدا محلول عصاره جلبک دریایی در چهار غلظت 1،2،3،4 میلیلیتر بر لیتر استفاده شد، علاوه بر این در این آزمایش دو نوع تیمار شاهد مورد بررسی قرار گرفت، تیمار پرایم آب مقطر و تیمار بذر خشک یعنی بدون پرایم . بهطوری که با پرایمینگ بذرها با عصاره جلبک سرعت و درصد جوانهزنی به طور معنیداری افزایش پیدا کرد. به طور کلی بر اساس نتایج این آزمایش پرایمینگ بذر گشنیز با عصاره جلبک دریایی باعث بهبود ویژگیهای جوانهزنی و گیاهچه گشنیز میشود اما برای رسیدن به حداکثر جوانهزنی باید غلظت پرایمینگ و زمان مناسب آن رعایت شود، که بر اساس نتایج این آزمایش 12 ساعت پرایمینگ با 2 میلیلیتر عصاره جلبک دریایی بهترین تیمار میباشد.
