بررسی مقادیر سرمی هورمون لپتین، بتاهیدروکسی بوتیرات، گلوکز، کلسترول و تری گلیسرید در گاوهای هلشتاین مبتلا به کتوز تحت بالینی
محورهای موضوعی :
آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
سیامک عصری رضایی
1
,
بهرام عمواوغلی تبریزی
2
,
بابک صابرمعروف
3
1 - دانشگاه ارومیه، دانشیار دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، ارومیه، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، استادیار دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تبریز، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، دانشآموخته دامپزشکی، تبریز، ایران
تاریخ دریافت : 1391/07/02
تاریخ پذیرش : 1391/09/27
تاریخ انتشار : 1391/09/01
کلید واژه:
کلسترول,
گلوکز,
کتوز تحت بالینی,
لپتین,
بتاهیدروکسی بوتیرات,
تری گلیسرید,
چکیده مقاله :
هورمون لپتین در بافت چربی توسط سلول های آدیپوسیت سفید ترشح می شود که با افزایش مقادیر بافت چربی مقدار این هورمون نیز زیاد می شود. یکی از اعمال مهم این هورمون تنظیم متابولیسم بدن است که با مصرف بافت چربی و تولید انرژی این کار را انجام می دهد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات هورمون لپتین در گاوهای مبتلا به کتوز تحت بالینی می باشد. در این مطالعه 7 گاوداری در حومه شهر تهران (شهریار) انتخاب شدند و بعد از انتخاب گاوهای مورد آزمایش از دفتر ثبت گاوداری ها، در دو مرحله نمونه خون و شیر از گاوهای مورد نظر اخذ گردید. در مرحله اول، 100 راس گاو که در مرحله هفته آخر آبستنی و در دوره خشکی بودند و در مرحله بعدی از همان گاوها که در مرحله 2 ماه بعد زایمان بودند، نمونه خون از ورید زیردم به میزان 7-5 سی سی و نمونه شیر از پستان اخدگردید. پس از جداسازی سرم، مقادیر سرمی لپتین، مقادیر سرمی بتاهیدروکسی بوتیرات و مقادیر سرمی گلوکز، کلسترول و تری گلیسرید اندازه گیری شد. در این مطالعه با نقطه برش 2/1 میلی مول در لیتر BHB، تعداد 18 رأس گاو (18 درصد) و با نقطه برش 4/1 میلی مول در لیترBHB ، تعداد 14 رأس گاو (14 درصد) و با نقطه برش 7/1 میلی مول در لیتر BHB، تعداد 4 راس گاو (4 درصد) مبتلا به کتوز تحت بالینی بودند. بررسی میزان لپتین بعد از زایمان نسبت به قبل از زایمان و همچنین در گاوهای مبتلا به کتوز تحت بالینی بعد از زایمان نسبت به گاوهای سالم کاهش آماری معنی داری نشان داد.بررسی ضریب همبستگی بین لپتین و پارامترهای بتاهیدروکسی بوتیرات، کلسترول، تری گلیسرید، گلوکز و در گروه گاوهای قبل زایمان ارتباط معنی دار بین لپتین و گلوکز (53/0 r=)، بتاهیدروکسی بوتیرات و گلوکز (27/0 r= -) را نشان داد. ضریب همبستگی بین لپتین و پارامترهای بتاهیدروکسی بوتیرات، کلسترول، تری گلیسرید و گلوکز در گروه گاوهای 2 ماه بعد از زایمان ارتباط معنی دار بین لپتین و گلوکز (65/0 r=)، بتاهیدروکسی بوتیرات و تری گلیسرید (97/0 r=)، بتاهیدروکسی بوتیرات و گلوکز (64/0 - =) نشان داد. ضریب همبستگی بین لپتین و سایر پارامترها در گروه گاوهای مبتلا به کتوز تحت بالینی رابطه معنی دار بین لپتین و گلوکز (72/0 r=)، بتاهیدروکسی بوتیرات و گلوکز (38/0 r= -)، بتاهیدروکسی بوتیرات و تری گلیسرید (85/0 r=) و بتاهیدروکسی بوتیرات و کلسترول (64/0 r=) را نیز نشان داد.
چکیده انگلیسی:
Leptin hormone is secreted from the white adipocytes of adipose tissue and its levels increase with the increase in size of the adipose tissue. One of the most important actions of this hormone is the regulation of body metabolism by consuming adipose tissue and production of energy. The objective of this study was determination of Leptin and BHB, glucose, cholesterol and triglyceride levels in healthy Holstein cows and cows with Sub clinical Ketosis and the determination of the prevalence of Sub clinical Ketosis, using BHB level in blood serum as the gold standard. In this survey 7 dairy farms were chosen in Shahriar, (Tehran province), Samples were taken from 100 cows at two periods: 1) last week of pregnancy (dry period), 2) The same cows at 2 months after parturition. Serum samples were harvested and leptin levels were measured using DBC ELISA kit,Canada, BHB levels were measured using RANBUT kits and glucose, cholesterol and triglyceride levels were measured by commercial kits (ziest chem) and spectrophotometer. In this study, the prevalence of Sub clinical Ketosis, using the 1/2, 1/4, 1/7 mmol BHB, as the cut point was calculated as 18%, 14% and 4% respectively. Leptin levels decreased significantly after parturition in healthy cows and those affected by subclinical ketosis. There was a significant correlation between leptin and glucose (r=0.53) and BHB and glucose (r= -0.27) in pre parturient group of cows. In the group of cows 2 month after parturition, there was a significant correlation between leptin and glucose (r=0.65), BHB and triglyceride (r=0.97) and BHB and glucose (r= -0.64). In the group affected by subclinical ketosis, a significant correlation was observed between leptin and glucose (r=0.72), BHB and glucose (r=-0.38), BHB and triglyceride (r=0.85) and BHB and cholesterol (r=0.64).
منابع و مأخذ:
Amouoghli Tabrizi, B., Safi, S., Asri Rezaee, S., Sakha, M., and Abadiye, R. (2006). Comparative study of the levels of Beta hydroxy butyrate, triglyceride and liver enzymes in serum of Holstein cows with sub clinical ketosis. Iranian Journal of veterinary Sciences, 3(3):533-540 [In Farsi].
· عمواوغلی تیریزی، ب.، صافی. ش.، عصری رضایی، س.، سخا، م. و آبادیه، ر. (1385). بررسی مقایسه ای میزان بتا هیدروکسی بوتیرات و تری گلیسرید و آنزیمهای کبدی در بیماری کتوز تحت بالینی در گاوهای هلشتاین قبل و بعد از زایمان. مجله علمی پژوهشی علوم دامپزشکی ایران، سال 3، شماره 3، صفحات 540-533.
Amstalden, M., Garcia, M.R.,Williams, S.W., Stanko, R.L., Nizielski, SE. and Morrison, C.D. (2000). Leptin gene expression, circulating leptin, and luteinizing hormone pulsatility are acutely responsive to short-term fasting in prepubertal heifers: relationships to circulating insulin and insulin-like growth factor I. Biology of Reproduction, 63:127-33.
3) کاکس، م.آ. و نلسون، د. (1381). اصول بیوشیمی لنینجر. ترجمه دکتر رضا محمدی، انتشارات آییژ، جلددوم، صفحات1030تا 1034.
Block, S.S., Butler, W.R., Ehrhardt, R.A., Bell, A.W., Van Amburg, M.E. and Boisclair, Y.R. (2001). Decreased concentration of plasma leptin in periparturient dairy cows is caused by negative energy balance. Journal of endocrinology, 171:341-350.
Buff, P.R., Dodds, A.C., Morrison, C.D., Whitley, N.C., McFadin, E.L., Daniel, J.A., Djiane, J. and Keisler, D.H. (2002). Leptin in horses: Tissue localization and relationship between peripheral concentrations of leptin and body condition. Journal of Animal Sciences, 80:2.
Dann, H.M., Drackley, J.K. and Morin, D.E. (2002). Effects of prepartum feed intake and postpartum health disorders on dairy cow performance and blood and liver constituents. Illini Dairy Net. Available at: http://www.traill.uiuc.edu/preferences.
Delavaud, C., Ferlay, A., Faulconnier, Y., Bocquier, F., Kann, G. and Chilliard, Y. (2002). Plasma leptin concentration in adult cattle:effects of breed, adiposity, feeding level and meal intake. Journal of Animal Sciences, 80:1317-1328.
Duffield, T.F. (2006). Minimizing sun clinical metabolic diseases in dairy cows. WCDS Advances in Dairy Technology, 18: 43-55.
Holtenius, K., Agenas, S., Delavaud, C. and Chilliard, Y. (2003). Effects of feeding intensity during the dry period. 2. Metabolic and hormonal responses. Journal of Dairy Sciences, 86:883-891.
Huszenicza, Gy., Kulcsar, M., Nikolic, JA., Schmidt, J., Korodi, P., Katai, L., Dieleman, S., Ribiczei-Szabo, P. and Rudas, P.(2001). Plasma leptin concentration and its interrelation with some blood metabolites, metabolic hormones and the resumption of cyclic ovarian function in postpartum dairy cows supplemented with Monensin or inert fat in feed, In Fertility in the High-Producing Dairy Cow, pp. 405-409.
Jesse, P and Kimura, G. (2002). Metabolic diseases and their effect on immune function and resistance to infectious disease. National Mastitis Council Annual Meeting Proceedings, pp. 61-72, 88-100.
Kaczmarowski, M., Malinowski, E. and Markiewicz, H. (2006). Some hormonal and biochemical blood indices cows with retained placenta and puerperal metritis. The Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy, 50: 89-92.
Kadokawa, H., Blache, D., Yamada, Y. and Martin, G.B. (2000). Relationships between changes in plasma concentrations of leptin before and after parturition and the timing of first post-partum ovulation in high-producing Holstein dairy cows. Reproduction, Fertility and Development, 12:405-411.
Kulcsar, M., Janosi, S.Z., Lehtolainen, T., Katai, L., Delavaud, C., Balogh, O., Chilliard, Y., Pyorala, S., Rudas, P. and Huszenicza, G.y. (2005). Feeding-unrelated factors influencing the plasma leptin level in ruminants. J. Domaniend, 29:214-222.
Lehninger Albert, L., David L., Nelson. A. and Michael, M. (2000). Lehninger principles of biochemistry. 3rd Edition, Cox press, USA [In Farsi].
Liefers, S.C., Veerkamp, R.F., TePas, M.F.W., Delavaud, C., Chilliard, Y. and Vander Lende, T. (2003). Leptin concentrations in relation to energy balance, milk yield, intake, live weight, and estrus in dairy cows. Journal of Dairy Sciences, 86:799–807.
Liefers, S.C., Veerkamp, R.F., Te Pas, M.F.W., Chilliard, Y. and Van der Lende, T. (2005). Genetics and physiology of leptin in periparturient dairy cows. J Domaniend, 29:229-233.
Lubojack, V., Pechov, A., Dvok, R., Drastich, P., Kummer,V. and Poul, J.A. (2005). Liver steatosis following supplementation with fat in dairy cow diets. Veterinary Brno, 74:217-224.
Meikle, A., Kulcsar, M., Chilliard, Y., Febel, H., Delavaud, C., Cavestany, D. and Chilibroste, P. (2004). Effects of parity and body condition at parturition on endocrine and reproductive parameters of the cow. Reproduction, 127:727-728,732,734.
Oikawa, S. and Oetzel, G.R. (2006). Decreased insulin response in dairy cows following a four-day fast to induce hepatic lipidosis. Journal of Dairy Sciences, 89:2999-3005.
Radostits, O. and Blood Henderson, J.A. (2000). Veterinary Medicine. 9th Edition, Bailler tindall, Philadelphia, pp. 1452-1462.
Sakha, M., Sharifi, H., Safi,S. and Taheri, E. (2008). Determination of bovine sub-clinical ketosis by measurement of Beta hydroxyl- butyrate serum values in dairy farms of Kerman. Journal of Veterinary Research, 59(3):249-252 [In Farsi].
سخا. م.، شریفی. ح.، طاهری، ا. و صافی، ش. (1383). تعیین میزان فراوانی کتوز تحت درمانگاهی در گاوداریهای شیری شهرستان کرمان با استفاده از روش اندازهگیری بتا هیدروکسی بوتیرات سرم. مجله دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، سال 59، شماره 3، صفحات 252- 249.
Sevinc, M., Basoulu, A. and Zelbektap, H.G. (2003). Lipid and Lipoprotein levels in dairy cows with fatty liver. Turkish Journal of Veterinary Animal Sciences, 27:295-299.
Vernon, R.G., Denis, R.G.P. and Sørensen, A. (2001). Signals of adiposity. J Domaniend, 21:200-201, 203-205.
Young, W. and Hippen, A. (1996). Understanding the sequential development of lactation ketosis by use of a model ketosis. Dairy Report, Iowa State press, DSL, 95:1-5.
Zhang, F. (1997). Crystal Structure of the obese protein leptin-E100. Nature, 387:206-209.