بررسی تأثیر طول زمان مصرف روغن ماهی بر غلظت کلسترول و تریگلیسیرید خون و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
حسین ایروانی
1
(
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بافت، گروه علوم دامی، بافت، ایران
)
محمد امیر کریمی ترشیزی
2
(
دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی، گروه پرورش طیور، تهران، ایران
)
بابک خیرخواه
3
(
دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی، گروه پرورش طیور، تهران، ایران
)
کلید واژه: جوجه گوشتی, پاسخ ایمنی, اسیدهای چرب امگا 3, روغن ماهی, طول مصرف,
چکیده مقاله :
به منظور تعیین مناسب ترین فاصله زمانی تغذیه جوجه های گوشتی با روغن ماهی و اثر آن بر سیستم ایمنی و کلسترول و تری گلیسیرید خون، آزمایشی به مدت 49 روز با استفاده از 5 درصد روغن ماهی که در زمان های مختلف تغذیه شدند، انجام گردید. بدین منظور از 600 جوجه یک روزه گوشتی سویه راس در 6 گروه آزمایشی، که هر گروه آزمایشی دارای 4 تکرار بود، استفاده شد. گروه های آزمایشی شامل: جیره بدون روغن ماهی و دارای 5 درصد روغن ذرت (گروه شاهد) و تغذیه روغن ماهی از 2، 3، 4، 5 و 6 هفتگی بود. غلظت کلسترول و تری گلیسرید در سنین 37 و 44 روزگی تعیین شد. تیتر آنتی بادی علیه گلبول قرمز خون گوسفند (SRBC)، متعاقب ایمن سازی در روزهای 30 و 37 روزگی، 7 روز پس از هر تزریق تعیین شد. مصرف روغن ماهی، غلظت کلسترول سرم را تحت تاثیر قرار نداد اما غلظت تری گلیسرید سرم به طور معنی داری کاهش یافت (01/0 p<). عیار IgG علیه SRBC در تزریق اول تحت تاثیر گروه های آزمایشی قرار گرفت (01/0 p<) و بیشترین پاسخ ایمنی در گروه شاهد و تیماری که 2 هفته از روغن ماهی تغذیه نموده بود مشاهده گردید. به عبارتی افزایش بیشتر زمان مصرف روغن پاسخ ایمنی را کاهش داد. عیار IgM در تزریق دوم تحت تأثیر گروه های آزمایشی قرار گرفت و تیمارهایی که 2 تا 4 هفته از روغن ماهی تغذیه نمودند پاسخ ایمنی بالاتری نسبت به سایر تیمارها نشان دادند (05/0p<).
The aim of the present study was to determine the optimal time of fish oil inclusion in broiler feed formulation on antibody response and concentration of serum cholesterol and triglyceride. A 49 day study was conducted on 600 one-day old chicks from a commercial hybrid (Ross) which were randomly allocated to 6 groups. The control group was fed a diet containing 5 % corn oil and in experimental groups the fish oil was substituted for corn oil from 2,3,4,5 and 6 weeks. Serum concentration of cholesterol and triglyceride were determined on days 37 and 44. Titer of antibody against sheep red blood cells (SRBC) were determined 7 days after immunization on days 30 and 37. Supplementation of diet by fish oil did not affect concentration of serum cholesterol. However, concentration of serum triglyceride decreased significantly (p<0.01). Titer of IgG against SRBC was affected in first injection (p<0.01) and the maximum antibody response was seen in control group and chickens feeding fish oil for 2 weeks, and antibody response decreased with increase of consumption length of fish oil. Titer of IgM in the second injection (p<0.05) were affected by dietary treatments. Chickens which were fed fish oil for 2, 3 and 4 weeks had higher antibody response than other treatments.