بررسی تأثیر طول زمان مصرف روغن ماهی بر غلظت کلسترول و تریگلیسیرید خون و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی
الموضوعات :
حسین ایروانی
1
,
محمد امیر کریمی ترشیزی
2
,
بابک خیرخواه
3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بافت، گروه علوم دامی، بافت، ایران
2 - دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی، گروه پرورش طیور، تهران، ایران
3 - دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی، گروه پرورش طیور، تهران، ایران
تاريخ الإرسال : 28 الإثنين , جمادى الأولى, 1432
تاريخ التأكيد : 01 الإثنين , رمضان, 1432
تاريخ الإصدار : 19 الأحد , جمادى الثانية, 1432
الکلمات المفتاحية:
جوجه گوشتی,
پاسخ ایمنی,
اسیدهای چرب امگا 3,
روغن ماهی,
طول مصرف,
ملخص المقالة :
به منظور تعیین مناسب ترین فاصله زمانی تغذیه جوجه های گوشتی با روغن ماهی و اثر آن بر سیستم ایمنی و کلسترول و تری گلیسیرید خون، آزمایشی به مدت 49 روز با استفاده از 5 درصد روغن ماهی که در زمان های مختلف تغذیه شدند، انجام گردید. بدین منظور از 600 جوجه یک روزه گوشتی سویه راس در 6 گروه آزمایشی، که هر گروه آزمایشی دارای 4 تکرار بود، استفاده شد. گروه های آزمایشی شامل: جیره بدون روغن ماهی و دارای 5 درصد روغن ذرت (گروه شاهد) و تغذیه روغن ماهی از 2، 3، 4، 5 و 6 هفتگی بود. غلظت کلسترول و تری گلیسرید در سنین 37 و 44 روزگی تعیین شد. تیتر آنتی بادی علیه گلبول قرمز خون گوسفند (SRBC)، متعاقب ایمن سازی در روزهای 30 و 37 روزگی، 7 روز پس از هر تزریق تعیین شد. مصرف روغن ماهی، غلظت کلسترول سرم را تحت تاثیر قرار نداد اما غلظت تری گلیسرید سرم به طور معنی داری کاهش یافت (01/0 p<). عیار IgG علیه SRBC در تزریق اول تحت تاثیر گروه های آزمایشی قرار گرفت (01/0 p<) و بیشترین پاسخ ایمنی در گروه شاهد و تیماری که 2 هفته از روغن ماهی تغذیه نموده بود مشاهده گردید. به عبارتی افزایش بیشتر زمان مصرف روغن پاسخ ایمنی را کاهش داد. عیار IgM در تزریق دوم تحت تأثیر گروه های آزمایشی قرار گرفت و تیمارهایی که 2 تا 4 هفته از روغن ماهی تغذیه نمودند پاسخ ایمنی بالاتری نسبت به سایر تیمارها نشان دادند (05/0p<).
المصادر:
پوررضا، ج. صادقی، ق. و مهری، م. 1385. تغذیه مرغ. (ترجمه)، تالیف: اسکات، ا. چاپ اول، انتشارات ارکان اصفهان، صفحات: 27-16.
پیله ور، م. آرشامی، ج. گلیان، ا. و باسامی، م. 1389. اثر منابع و مقادیر مختلف اسید چرب 3-n بر سیستم ایمنی و تولید مثلی نیمچههای تخمگذار. مجموعه مقالات چهارمین کنگره علوم دامی ایران، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، صفحات: 3931-3928.
Alexander, J.W. 1998. Immunonutrition: The role of ω-3 fatty acids. Nutrition. 14: 627-633.
Alparslan, G. and Özdogan, M. 2006. The effects of diet containing fish oil on some blood parameters and the performance values of broilers and cost efficiency. Int. J. Poult. Sci. 5(5): 415-419.
Boa-Amponsem, K., Price, S.E.H., Dunnington, E.A. and Siegel, P.B. 2001. Effect of route of inoculation on humoral immune response of white leghorn chickens selected for high or low antibody response to sheep red blood cells. J. Poult. Sci. 80: 1073-1078.
Bor-Chun, W. 2002. Immunomodulation by Dietary lipids: Soybean oil, Menhaden fish oil, Chicken fat, and Hydrogenated soybean oil in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) and Bobwhite quail (Colinus virginianus). Ph.D Thesis Virginia Polytechnic Institute and StateUniversity.
Broughton, K.S., Whelan, J. Hardardottir, R. and Kinsella, J.E. 1991. Effects of the increasing thedietary (n-3) to (n-6) polyunsaturated fatty acid ration on murine liver and peritoneal cell fatty acids and eicosanoid formation. J. Nut. 121: 155-164.
Calder, P.C. 1998. Immunoregulatory and anti-inflammatory effects of n-3 polyunsaturated fatty acids. Brza. J. Med. Biol. Res. 31: 467-490.
Delhanty, J. and Salmon, S. 1966. The nature of antibody to goat’s erythrocyte in the developing chicken. Immunology. 11: 103-113.
Friedman, A. and Sklan, D. 1995. Effect of dietary fatty acids on antibody production and fatty acid composition of lymphoid organs in broiler chicks. Poult. Sci. 74: 1463-1469.
Friedman, A. and Sklan, D. 1997. Effect of dietary fatty acids on humoral immune response of turkey. Br. Poult. Sci. 37: 342-348.
Fritsche, K.L. and Cassity, N.A. 1992. Dietary n-3 fatty acids reduce antibody – dependent cell cytotoxicity and alter eicosanoid release by chicken immune cells. Poult. Sci. 71: 1646-1657.
Fritsche, K.L., Cassity, N.A. and Haung, S.C. 1991a. Effect of dietary fat source on antibody production and lymphocyte proliferation in chickens. Poult. Sci. 70: 611-617.
Fritshce, K.L., Cassity, N.A. and Haung, S.C. 1991b. Effect of dietary fats on the fatty acid compositions of serum and immune tissues in chickens. Poult. Sci. 70: 1213-1222.
Glick, B., Day, E.J. and Thompson, D. 1981. Calorie- protein deficiencies and the immune response of the chicken. I. Humoral Immunity. Poult. Sci. 60: 2494-2500.
Kidd, M.T. 2004. Nutritional modulation of immune function in broiler, J. Poult. Sci. 83: 650–657.
Klasing, K.C. 1998. Nutritional modulation of resistance to infectious diseases. Poult. Sci. 77: 1119-1125.
Klasing, K.C. 1997. Interactions between nutrition and infectious disease. PP: 73-80. In: Calnek, B.W. (ed.) Diseases of Poultry. Third Edition. IowaStateUniversity Press. Ames. IOW.
Korver, D.R. and Klasing, K.C. 1997. Alterations in specific and inflammatory immune responses in chicks fed fish oil. J. Nutr. 127: 2039-2046.
Lopez-Bote, J.C., Sans, M., Flores, A. and Carmana, S. 2000. Effect of the inclusion time of dietary saturated and unsaturated fats before slaughter on the accumulation and composition of abdominal fat in female broiler chicken. J. Poult. Sci. 79: 1320-1325.
Lopez-Ferrer, S., Baucells, M.D., Barroeta, A.C. and Grashorn, M.A. 1999. N-3 enrichment of chicken meat using fish oil: Alternative substitution with rapeseed and linseed oils. J. Poult, Sci. 78: 356-365.
Lopez-Ferrer, S., Baucells, M.D., Barroeta, A.C. and Grashorn, M.A. 2001. N-3 Enrichment of chicken meat. 1. Use of very long-chain fatty acids in chicken diets and their influence on meat quality: fish oil. J. Poult. Sci. 80: 741-732.
National Research Council (NRC). 1994. Nutrient Requirements of Poultry. NationalAcademy Press. Washington. D.C. USA. 9Th Edition.
Parmentier, H.K., Nieuwland, M.G.B., Barwegen, M.W., Kwakkel, R.P. and Chrama, J.W. 1997. Dietary unsaturated fatty acids affect antibody responses and growth of chickens divergently selected for humoral responses to sheep red blood cells. Poult. Sci. 76: 1164-1171.
Prickett, J.D., Robinson, D.R. and Block, K.J. 1982. Enhanced production of IgE and IgG antibodies, associated with a diet enriched in eicosapentaenoic acid. Immunology. 46: 819-826.
Richmond, W. 1973. Preparation and properties of a cholesterol oxidase from Nocardia sp. and its application to the enzymatic assay of total cholesterol in serum. Clinic. Chem. 19: 1350-1356.
Saleh, H., Rahimi, S. and Karimi, M.A. 2009. The effect of diet that contained fish oil on performance, serum parameters, the immune system and the fatty acid composition of meat in broilers. Int. J. Vet. Res. 3 (2): 69-75.
SAS Institute. 1999. SAS 6.01. SAS Institute Inc. Cary. NC.
Sijben, J.W.C., Schrama, J.W., Nieuwland, M.G.B. and Parmentier, H.K. 2000. Immunomodulatory effect of indomethacin and prostaglandin E2 on primary and secondary antibody response in growing laying hens. Poult. Sci. 79: 949-955.
Torki, M., Golian, A., Arshami, J. and Tavakkoli, J. 2000. Effect of dietary fat source and fatty acid composition on immune responses of male growing broiler chicks. PSA Annual Meeting.
Wang, Y.W., Field, C.J. and Sim, J.S. 2000. Dietary polyunsaturated fatty acids alter lymphocyte subset propotion and proliferation, serum immunoglobulin G concentration, and immune tissue development in chiks. Poult. Sci. 79: 1741-1748.
Zaki, M.M. and Hady, M.M. 1995. Impact of different dietary fat sources on performance and immune response of broiler chickens. Vet. Med. J. Giza. 43: 183-192.
Zollitsch, W., Knaus, W., Aichinger, F. and Lettner, F. 1997. Effects of different dietary fat sources on performance and carcass characteristics of broiler. Animal Feed Science Technology. 66: 63-73.