مقایسه عملکرد پرورش بوقلمون گوشتی بی یو تی بیگ 6 در ایران با استاندارد نژادی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیپیام حقیقی خوشخو 1 , گیتا اکبری آزاد 2 , علی مسعودیان 3
1 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران
2 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران
3 - رزیدنت بیماریهای طیور، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
کلید واژه: ایران, بی یو تی بیگ 6, بوقلمون گوشتی, عملکرد پرورشی,
چکیده مقاله :
به منظور ارزیابی عملکرد پرورش صنعتی بوقلمون گوشتی در ایران، 15 مزرعه پرورش بوقلمون گوشتی به صورت تصادفی انتخاب شدند. در طول مطالعه مجموعاً 72000 قطعه بوقلمون گوشتی سویه تجاری بی یو تی بیگ 6 در این مزارع پرورش یافتند. این مزارع از یک روزگی تا سن کشتار (16 هفتگی برای بوقلمون های ماده و 20 هفتگی برای بوقلمون های نر) تحت بررسی مدیریتی قرار گرفتند. در این مطالعه شاخص های پرورشی میانگین وزن، درصد ضریب پراکندگی، مصرف سرانه دان، ضریب تبدیل غذایی و شاخص کارایی اروپایی مورد ارزیابی قرار گرفتند و نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری spss تجزیه و تحلیل شدند. نتایج بیانگر آن بود که میانگین وزن گله ها، درصد ماندگاری و شاخص کارایی اروپایی به طور معنی داری از میزان استاندارد کمتر (001/0p<) و مصرف سرانه دان و ضریب تبدیل غذایی نیز به صورت معنی داری از استاندارد بیشتر بودند (001/0p<). همچنین درصد ضریب پراکندگی وزن فقط در 6 مزرعه (40% مزارع) مطلوب بود. با توجه به داده های فوق می توان نتیجه گرفت که با وجود توسعه این رشته در سال های اخیر در کشور، عملکرد مدیریت صنعتی پرورش بوقلمون گوشتی در ایران دارای نواقصی است و با ارتقاء سطح دانش فنی، تهیه تجهیزات مناسب اختصاصی و آموزش پرورش دهندگان می توان این مشکلات را به حداقل رساند.
In order to evaluate the management of commercial turkey production and finding existing problems in Iran, 15 commercial flocks of BUT Big6 breed (including 72000 commercial turkeys) were selected randomly and monitored up to marketing age. In this study flock performances based on mean body weight and its coefficient of variation percentage, feed consumption, feed conversion rate, livability percentage and European Efficacy Factor were recorded in 15 flocks for each sex individually and statistically analyzed by SPSS program .The results showed that the mean body weight, livability percentage and European Efficacy Factor in all flocks were significantly lower than the breed's standards (P<0.001). Feed consumption and feed conversion rate were also significantly higher than the standard (P<0.001) and the coefficient of variation percentage was only acceptable in 6 flocks (40% of flocks). It is recommended that for improvement of this developing industry in Iran, increasing technical managements, preparation of special equipments for turkey farming and farmer training are required.