اثر افزودنی پودر کنگرفرنگی بر پارامترهای رشد، غلظت کلسترول خون، خصوصیات لاشه و پاسخ ایمنی در جوجههای گوشتی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیفرنگ روزمهر 1 , اردشیر محیط 2 , محمود خوشسکه 3 , محمد حسنزاده 4
1 - دانشگاه علوم کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشجوی دوره دکتری، ساری، ایران.
2 - دانشگاه گیلان، دانشکده کشاورزی، استادیار گروه علوم دامی، گیلان، ایران.
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، دانش آموخته دانشکده دامپزشکی، کرج، ایران.
4 - دانشگاه تهران، دانشکده دامپزشکی، استاد گروه بیماریهای طیور، تهران، ایران.
کلید واژه: جوجه گوشتی, کلسترول, پودر کنگر فرنگی, سرعت رشد, پاسخ ایمنی, صفات لاشه,
چکیده مقاله :
تاثیر پودر کنگرفرنگی بر پارامترهای رشد، پاسخ ایمنی، غلظت کلسترول خون و خصوصیات لاشه جوجههای گوشتی، در دو آزمایش مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش اول از این افزودنی در 3 سطح (صفر، 100 و 200 گرم در تن) به مدت سه هفته از 21-1 روزگی و در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تکرار و هر تکرار شامل 10 قطعه جوجه استفاده گردید. برای این منظور تعداد 150 قطعه جوجه گوشتی مخلوط دو جنس از سویه راس 308 تهیه و به شکل تصادفی به تیمارها منتسب شدند. در پایان هر هفته، پرندگان به طور انفرادی وزن کشی شده و ضریب تبدیل غذایی آنها محاسبه گردید. در روز 21 به منظور تعیین غلظت کلسترول سرم، در هر تیمار از 15 پرنده خونگیری به عمل آمد و در روز 42 (پایان دوره) 5 پرنده از هر گروه بهطور تصادفی انتخاب و برای بررسی خصوصیات لاشه کشتار شدند. در آزمایش دوم، تاثیر پودر کنگرفرنگی یا APC(Artichoke premix concentrated) به میزان 150 گرم در تن، بر پارامترهای رشد و پاسخهای ایمنی جوجه گوشتی در شرایط یک مزرعه تجاری با ظرفیت 20000 قطعه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش اول نشان داد که استفاده از APCدر سطح 200 گرم در تن باعث افزایش معنیدار وزن جوجهها در هفتههای اول و ششم شد، ضمن اینکه سبب بهبود معنیدار ضریب تبدیل غذایی نیز گردید. سطح کلسترول خون تیمارهایی که از APCاستفاده میکردند، نسبت به تیمار شاهد کاهش معنیداری نشان داد. از نظر صفات لاشه نیز استفاده از این محصول سبب افزایش معنی دار میانگینهای وزن اجراء مختلف لاشه و کاهش معنیدار وزن چربی محوطه بطنی نسبت به تیمار شاهد گردید. از طرفی در شرایط تجاری، استفاده از این مواد سبب بهبود پارامترهای رشد و پاسخ ایمنی جوجهها گردید، هر چند این تفاوتها در شرایط مزرعه تجاری معنیدار نبود.
In order to investigate the effect of different levels of the additive containing Artichoke premix concentrated (APC) on growth performance, serum cholesterol level, carcass characteristics and immune responses of broilers two separate trials were conducted. In the first trial, APC was added at three levels of 0, 100 and 200 gr/ton diet during the first 21 days of growing period. One hundred and fifty unsexed day old broiler chickens of Ross strain were randomly divided in three groups with 5 replicate of 10 chicks in each cage, by a completely randomized design. At the end of each week, the birds were weighed individually and feed conversion ratios calculated. In order to determine serum cholesterol level, at day 21 blood sample was taken from 15 chickens per treatment. At the end of the 42nd day, 5 birds from each group were randomly selected and slaughtered for investigation of carcass characteristics. In the second trial, the effects of APC at 150gr/ton feed were studied on growth parameters and immune function of broiler chickens in a commercial farm. The results showed that application of APC in a level of 200 gr/ton diet significantly increased body weight of chickens at the first (p<0.01) and sixth weeks (p<0.05) of age. Feed conversion ratio was improved significantly during the 0-7 (p<0.01), 0-21 (p<0.05) and 0-42 (p<0.01) days. The blood cholesterol level significantly (p<0.01) decreased in group of chickens that were fed APC in the diet when compared with the control birds. The carcass characteristics showed a significant increase (p<0.01) in average live weight, carcass weight, thigh and breast weights of Arc fed birds compared with the control birds, as treatment with APC significantly decreased abdominal fat of treated birds (p<0.05). On the other hand in the commercial farm conditions, APC cause improved growth performance and immune responses of broiler chickens but such improvements were not significant.