مطالعه میزان شیوع و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویههای اشریشیاکولای در بستنیهای سنتی عرضه شده در شهرستان خوی
محورهای موضوعی :
علوم و صنایع غذایی
حامد ملاعباس زاده
1
,
مسعود ملازاده
2
,
نادر حاجی زاده
3
,
نادر محمدزاده قشلاقی
4
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زنجان، دانش آموخته کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، زنجان، ایران
2 - پزشک عمومی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی تهران، دانشکده پزشکی، تهران، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زنجان، دانش آموخته کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، زنجان، ایران
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زنجان، دانش آموخته کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، زنجان، ایران
آزمایشگاه مرکزی استان آذربایجان شرقی، تبریز، ایران
تاریخ دریافت : 1391/04/24
تاریخ پذیرش : 1391/11/14
تاریخ انتشار : 1391/06/01
کلید واژه:
بستنی سنتی,
اشریشیاکلی,
الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی,
خوی,
چکیده مقاله :
اشریشیا کولای یکی از مهم ترین پاتوژن های روده ای منتقله از مواد غذایی است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان شیوع و تعیین الگوی مقامت آنتی بیوتیکی سویه های اشریشیا کولای در بستنی های سنتی عرضه شده در شهرستان خوی می باشد. این مطالعه به صورت مقطعی و در طی شش ماه نخست سال 1390 بر روی 150 نمونه بستنی سنتی خریداری شده از فروشگاه ها و قنادی های عرضه کننده بستنی در مناطق مختلف شهرستان خوی انجام و پس از شناسایی سویه های اشریشیا کولای، با استفاده از آزمون کربی- بوئر الگوی حساسیت و مقاومت 10 آنتی بیوتیک مورد مطالعه تعیین گردید. مطابق نتایج مطالعه، 33/31% (47 از 150) از نمونه ها آلوده به اشریشیا کولای بودند. همچنین نتایج حاصل از تست آنتی بیوگرام نشان داد بیشترین میزان حساسیت به ترتیب نسبت به سفتیزوکسیم (85/80%)، سیپروفلوکساسین (73/78%) و سفتریاکسون (47/74%) و بیشترین میزان مقاومت به ترتیب نسبت به آموکسی سیلین (74/95%)، اگزاسیلین (98/82%) و کانامایسین (7/61%) می باشد. در مجموع نتایج حاصله از این تحقیق نشان می دهد که میزان شیوع اشریشیاکولای به عنوان شاخص آلودگی مدفوعی در بستنی های عرضه شده در بازار خوی و میزان مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های جدا شده قابل توجه می باشد.
چکیده انگلیسی:
Escherichia coli is among the most important intestinal foodborne bacterial pathogens. The objective of this study was to estimate the prevalence of E. coli in traditionally-made ice creams at retails of Khoy city. Moreover, the antibiotic profile of the isolates was investigated. For this, during April to September 2012, 150 ice cream samples collected from markets and confectionery shops. The samples were analyzed for the presence of E. coli. Afterwards, the antibiotic susceptibility and resistance of the isolates was evaluated on 10 different antibiotic using Kirby-Bauer test.According tothe results, 31.33% (47.150) of the samples were found positive for E. coli. The results of antibiogram test indicated that the highest level of sensitivity was determined for ceftizoxim (80.85%), ciprofloxacin (78.73%), and ceftriaxone (74.47%), respectively. In contrast, the most resistance antibiotics were amoxicillin (95.74%), oxacilin (82.98%), kanamycin (61.7%), respectively. The results revealed that the prevalence of E. coli, as the indication of fecal contamination, in traditionally made ice cream in Khoy retails and the antibiotic profile of the isolates were noticeable.
منابع و مأخذ:
اختلاط، م.، ظاهری پور، ز. و شکرریز، ب. (1390). بررسی بستنیهای سنتی مصرفی شهر اهواز از نظر میزان آلودگی به استافیلوکوکوس آرئوس، کلیفرم و اشرشیاکلی. بهداشت مواد غذایی، 1(3): 24-15.
پورمحمدی، ع.، محمدی، ج.، میرزایی، ع.، مومنی نژاد، م. و افشار، ر. (1382). آلودگیهای میکروبی در بستنیهای سنتی شهر یاسوج 1381. فصلنامه ارمغان دانش، 29(8): 66-59.
حمیدی فراهانی، ر.، تاجیک، ا.ر.، نوری فرد، م.، کشاورز، ا.، تقی پور، ن. و حسینی شکوه، س.ج. (1391). بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی اشرشیاکلی در نمونه کشت ادرار آزمایشگاه مرکز تحقیقات 660 ارتش در سال 88-1387. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران، 10(1): 49-45.
شریعتی فر، ن.، مختاریان دلویی، ح.، محمدزاده مقدم، م. و قهرمانی، م. (1389). بررسی حساسیت آنتی بیوتیکی اشریشیاکلی های جدا شده از بستنیهای سنتی گناباد. مجله علمی پژوهشی افق دانش، 16(4): 65-58.
ملازاده، م.، ملاعباس زاده، ح. و محمدزاده قشلاقی، ن. (1391). بررسی الگوی حساسیت و مقاومت آنتی بیوتیکی در سویههای اشریشیاکلی جدا شده از نمونههای ادراری زنان باردار در شهر خوی و سلماس استان آذربایجان غربی. مجله علمی پژوهشی زیست فناوری میکروبی، 4(12): 20-13.
مهاجری، پ.، ایزدی، ب.، رضایی، م.، فلاحی، ب.، خادمی، ح. و ابراهیمی، ر. (1390). بررسی تولید بتالاکتاماز وسیع الطیف در اشریشیاکلیهای جدا شده از عفونتهای ادراری و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در کرمانشاه. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، 11(1): 94-86.
مهاجری، پ.، ایزدی، ب. و نقشی، ن.، (1390). بررسی حساسیت آنتی بیوتیکی اشرشیاکلای جداشده از عفونتهای ادراری مراجعه کنندگان به آزمایشگاه مرکزی کرمانشاه در سال 1387. دو ماهنامه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، 15(1): 56-51.
مختاریان دلوئی، ح.، محسن زاده، م. و خضری، م.، (1383). بررسی میزان آلودگی باکتریایی بستنیهای سنتی شهرستان مشهد. مجله علمی پژوهشی افق دانش، 10 (1): 46-42.
واکر، تی اس. (2008). میکروبیولوژی. ترجمه میزنژاد، ر. و رضوانی، ش.، انتشارات بشری. تهران، صفحه 240-225.
Akinfogunla, O.J., Eghafona, N.O. and Ekoi, O.H. (2009). Diarrheag Escherichia coli (DEC): prevalence among in and ambulatory patients and susceptibility to antimicrobial chemotherapeutic agents. Journal of Bacteriology Research, 1(3): 34-38.
Baldi, F., Bianco, M.A., Nardone, G., Pilotto, A. and Zamparo, E. (2009). Focus on acute diarrhoeal disease. World Journal of Gastroenterology, 15(27): 3341-3348.
Clinical and laboratory standards institute (CLSI). (2007). Performance standards for antimicrobial susceptibility testing. 17th informational supplement, pp. 20-25.
Ekhtelat, M., Zaheripour, Z. and Shekar riz, B. (2011). The Survey on Contamination Value of Staphylococcus aureus, Coliform and E.coli in Traditional Ice Cream Offered in Ahvaz Market. Jornal of Food hygiene, 1(3): 15-24 [In Farsi].
Gangoue, P.J., Koulla, Sh.S., Ngassam, P., Adiogo, D. and Ndumbe, P. (2006). Antimicrobial activity against gram negative bacilli from Yaounde Central Hospital, Cameroon. African Journal of Health Sciences, 6(4): 232-235.
Hamid-Farahani, R., Tajik, A.R., Noorifard, M., Keshavarz, A., Taghipour, N. and Hossieni-Shokouh, J. (2012). Antibiotic resistance pattern of E.coli isolated from urine culture in 660 Army clinical laboratory center in Tehran .(2008). Journal of Army University of Medical Sciences of the I.R. Iran, 10(1): 45-49 [In Farsi].
Kenneth, J., Ryan, M.D. and Cray, M.D. (2004). Sherries Medical Microbiology. 4th Edition, Mc Graw Hill, pp. 354-357.
Mollazadeh, M., Molla-abbaszadeh, H. andMohammadzadeh Gheshlaghi, N. (2012). Survey of Sensibility and Antimicrobial Resistance in Escherichia coli Strains Isolated from pregnant women urine in Khoy and Salmas City in West Azerbayjan. Jornal of Microbial biotechnology, 4(12): 13-20 [In Farsi].
Mohajeri, P., Izadi, B., Rezai, M., Falahi, B., Khademi, H. and Ebrahimi, R. (2011). Assessment of the frequency of Extended Spectrum Beta Lactamases Producing Escherichia coli Isolated from Urinary Tract Infections and its Antibiotic Resistance Pattern in Kermanshah. Journal of Ardabil University of Medical Seiences, 11(1): 86-94 [In Farsi].
Mohajeri, P., Izadi, B. and Naghshi, N. (2011). Antibiotic sensitivity of Escherichia coli isolated from urinary tract infection referred to Kermanshah central laboratory. Journal of Kermanshah University of Medical Seiences, 15(1): 51-56 [In Farsi].
Mokhtarian, H., Mohsenzadeh, M. and Khezri, M. (2004). The Survey on the bacterial contamination of traditional ice cream produced in Mashhad city. Ofogh-e-Danesh Journal, 10 (1): 42-46 [In Farsi].
Narchi, H. and Al-Hamdani, M.A.M. (2010). Antibiotic resistance trends in paediatric community acquired first urinary tract infections in the United Arab Emirates. Eastern Mediterranean Health Journal, 1(16): 45-50.
Novakova, I., Kacaniova, M., Hascik, P., Pavlicova, S. and Hleba, L. (2009). The resistance to antibiotics in strains of E. coli and enterococcus sp. Isolated from rectal swabs of lambs and calves. Journal of Lucrari stiintifice zootehnie si biotehnologii, 42(2): 322-326.
Pourmahmoodi, A., Mohammadi, J., Mirzai, A., MomeniNegad, M. and Afshar, R. (2003). Epidemiological Studay of Traditional Ice Cream in Yasuj. Jornal Armaghan Danesh, 8(29): 59-65 [In Farsi].
Robinson, R.K. (1990). the microbiology of milk products. 2 the Edition, London and New York, Elsevier applied Science, pp. 203-209.
Sharef, N.E., Ghenghesh, K.S., Abognah, Y.S., Gnan, S.O. and Rahouma, A. (2006). Bacteriological quality of ice cream in tripoloi-Libya. Jornal of Food Control, 17(8): 637-641.
Shariati Far, N., Mokhtarian Daluie, H., Mohamadzadeh Moghaddam, M. and Ghahramani, M. (2011). Antimicrobial Susceptibility of Escherichia Coli Isolated from Traditional Ice cream in Gonabad. Ofogh-e-Danesh Journal, 16 (4): 58-65 [In Farsi].
Voidarou, X., Alexopoulos, A., Plessas, S. and Bezirtzoglou, E. (2009). Antibiotic profile of common pathogens related to food safety and health. Jornal Ege Academic Review, 9(3): 961-967.
Walker, T.S. (2008). Microbiology. Translated by Mirnezhad, R. and Razavi, Sh. Bashari Publication Co, Tehran, pp. 225-240 [In Farsi].