جداسازی و شناسایی باکتریهای لاکتیکی از محصولات لبنی سنتی کلیبر، هریس و ورزقان
محورهای موضوعی :
علوم و صنایع غذایی
طاهره نریمانی
1
,
علیرضا تارینژاد
2
,
محمدامین حجازی
3
1 - دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، دانشکده کشاورزی، دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه بیوتکنولوژی، تبریز، ایران.
2 - دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، دانشکده کشاورزی، دانشیار گروه بیوتکنولوژی، تبریز، ایران.
3 - فوق دکتری، استادیار، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی شمالغرب و غرب کشور، تبریز، ایران.
تاریخ دریافت : 1392/05/28
تاریخ پذیرش : 1393/02/03
تاریخ انتشار : 1392/09/01
کلید واژه:
انتروکوکسی,
باکتریهای پروبیوتیک,
ژن 16S rRNA,
لاکتوباسیلی,
چکیده مقاله :
پروبیوتیک ها مکمل های غذایی از میکروارگانیسم های زنده ای هستند که با قرار گرفتن در محیط روده می توانند تعادل میکروبی را در جهت افزایش سودمندی آن ها اصلاح کنند و با فعالیت خود مانع از فعالیت میکروارگانیسم های غیر مفید و بیماریزا شوند. از میان باکتری ها، باکتری های اسیدلاکتیک، متداول ترین نوع باکتری هایی هستند که به عنوان پروبیوتیک معرفی شده اند. این باکتری ها در محصولات لبنی وجود داشته و در طول مراحل تخمیر، اسید لاکتیک تولید می کنند. هدف از این تحقیق، جداسازی و شناسایی باکتریهای پروبیوتیک از فلور موجود در شیر، ماست و دوغ سنتی مناطق کلیبر، هریس و ورزقان می باشد. جهت انجام این مطالعه، باکتری های لاکتیکی توسط روش های متداول کشت و شناسایی بر اساس خواص بیوشیمیایی شناسایی شدند و مقاومت به اسید معده و نمک های صفراوی مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس برای شناسایی دقیق تر با جفت آغازگرهای اختصاصی، ژن 16SrRNA باکتری ها تکثیر داده شد و بعد از خالص سازی محصول PCR، ژن مورد نظر تعیین توالی گردید. در نتیجه این بررسی، 17 سویه لاکتوباسیلوس و 6 سویه انتروکوکوس از مناطق کلیبر، هریس و ورزقان جدا شده اند که می توانند کاندید مناسبی برای بررسی های بیشتر به عنوان پروبیوتیک باشند.
چکیده انگلیسی:
Probiotics are dietary supplements of live microorganisms which when consumed in adequate amounts, can have a beneficial effect on the host. Among all bacteria, lactic acid bacteria are the most common type that has been introduced as probiotics. These bacteria are present in dairy products and produce lactic acid during the fermentation process. The aim of this study was to isolate and identify the probiotics from microbial flora of milk and traditional yogurt in Kaleibar, Heris and Varzaghan areas. In this study, lactic acid bacteria were isolated by culture and identified based on biochemical properties and resistant to stomach acid and bile salts were evaluated. Then, for more accurate identification of the isolates, the 16S rRNA genes of Lactobacilli were amplified with specific primers and the purified PCR product was sent for sequencing. According to our results, 17 strains of Lactobacilli and 6 strains of Enterococci were reported in Kaleibar, Heris and Varzaghan areas which could be a good candidate for further investigation as probiotic.
منابع و مأخذ:
· میردامادی، سعید و تنگستانی، مهرنوش (1390). شناسایی، جداسازی، تخلیص و بررسی طیف اثر باکتریوسینهای چند سویه لاکتوباسیلوس بومی جدا شده از محصولات لبنی ایران. مجله بهداشت مواد غذایی. جلد یک، شماره 3، صفحات: 55 - 69.
Acharya, M.R. and Shah, R.K. (2002). Selection of human isolates of bifidobacteria for their use as probiotics. Biochern Biotechnology, 102-103: 81-98.
Aquilanti, L., Silvestri, G., Zannini, E., Osimani, A., Santarelli, S. and Clementi, F. (2007). Phenotyoic, genotypic and technological characterization of predominant lactic acid bacteria in Pecorino cheese from central Italy. Journal of Applied Microbiology, 103(4): 948- 960.
Ayele, N., Siv, A. and Goran, M. (2001). Randomaly Amplified Polymorphic DNA (RAPD) profiles for the distinction of Lactobacillus species. Antonie van Leeuwenhoek, 79: 1-6.
Çakır, I. (2003). Determination of some probiotic properties on Lactobacilli and Bifidobacteria. Ankara University Thesis of Ph.D.
Calicchia, M.L., Wang, C.I.E., Nomura, T., Yotsuzuka, F. and Ostato, D.W. (1993). Selective enumeration of Bifidobacterium bifidum, Enterococcus faecium and streptomycin resistant Lactobacillus acidophilus from a mixed probiotic product. Journal of Food Protection, 56: 954-957.
Chateau, N., Deschamps, A.M. and Hadj Sassi, A. (1994). Heterogeneity of bile salts resistance in the Lactobacillus isolates of a probiotic consortium. Letters in Applied Microbiology, 18: 42- 48.
Coeuret, V., Dubernet, S., Bernardeau, M. and Vernoux, J.P. (2003). Isolation, characterization and identification of Lactobacilli fcusng mainly on cheeses and other dairy products. Journal of Food Protection, 83: 269.
Dorrit, W., Silvia, G.T., Medana, Z. and Luc De, V. (2013). Applicability of Lactobacillus plantarum IMDO 788 as a starter culture to control vegetable fermentations.Journal of the Science of Food and Agriculture, 93 (13): 3352- 3361.
Durme, C., Mahony, L., Murphy, L., Thornton, G., Morrissey, D. and Hallorari, S. (2001). In vitro selection criteria for probiotic bacteria of human origin: Correlation with In vivo findings. Clinical Nutrition, 73(2): 386- 392.
Ebrahimi, T.M., Ouwehand, A.C., Hejazi, M.A. and Jafari, P. (2011). Traditional Iranian dairy products: A source of potential probiotic lactobacilli. African Journal Microbiology, 5(1): 20-27.
Erkkila, S. and Petaja, E. (2000). Screening of commercial meat starter cultures at low pH in the presence of bile salts for potential probiotic use. Meat Science, 55: 297-300.
Garrity, G., Boone M., David, R. and Richard, W. (2004). Bergy,s manual of systemstic bacteriology. 4th Edition, Springer pub. Mishigan.
Gilliland, S.E., Staley, T.E. and Bush, L.J. (1984). Importance of the bile tolerance of Lactobacillus acidophilus used as dietary adjunct. Journal Dairy Science, 67: 3045- 3051.
Harrigan, W.F. and Mc Cance, M.E. (1976). Biochemical test for bacteria laboratory method in food and dairy microbiology. Academic Press. London, pp. 25- 29.
Holzapfel, W.H., Guigas, C. and Franz, C. (2002). General overview of the Enterococci. International Symposium on Enterococci in Foods, 67: 30- 31.
Kim, S., Yong Cho, S., Song, O., Shin, I.S., Su Cha, D. and Park, H. (2006). Effect of microencapsulation on viability and other characteristics in Lactobacillus acidophilus ATCC 43121. Food Science and Technology, 41(3): 493- 500.
Klaenhammer, T.R. (2000). Probiotic bacteria: today and tomorrow. Journal of Nutrition, 130: 415- 416.
Naoual, J., Abdelaziz, B. and Mohammed, B. (2011). Probiotic potential of lactobacillus strains isolated from known popular traditional Moroccan dairy products. British Microbiology Research Journal, 1(4): 79- 94.
Tajabady, E.M., Ouwehand, A.C., Jafari, P., Bahrami, H. and Heidary Nasrabadi, M. (2011). Evaluation probiotic effects of lactic acid bacteria isolated from Tarkhineh. International Scientific Conference on Probiotic and prebiotic, Slovakia, June 14-16.
Perea Velez, M., Hermans, K., Verhoeven, T.L., Lebeer, S.E., Vanderleyden, J. and Keersmaecker, S.C. (2007). Identification and characterization of starter lactic acid bacteria and probiotics from columbian dairy products. Journal of Applied Microbiology, 103(3): 666- 674.
Prasad, J., Gill, H., Smart, J. and Gopal, P.K. (1998). Selection and characterization of Lactobacillus and Bifidobacterium strains for use as probiotic. International Dairy Journal, 8: 993-1002.
Saarela, M., Lahteenmaki, L., Crittenden, R., Salminen, S. and Sandholm, T. (2002). Gut bacteria and health foods- the european perspective. International Food Microbiology, 78: 99- 117.
Schrezenmeir, J. and Vrese, M. (2001). Probiotics, prebiotics and synbiotics approaching a definition. American Journal of Clinical Nutrition, 73: 361- 364.
Wood, B.J.B. and Hozapfel, W.H. (1995). The general of lactic acid bacteria. Blackie Academic and Professional, Glasgow.